Jak upéct vanilkové rohlíčky podle stoletého receptu?

Přinášíme vám recept na vanilkové rohlíčky podle stoletého receptu. Recept na vanilkové rohlíčky je ze sbírky receptů paní, která se narodila v r. 1935. Byla výbornou kuchařkou, vychodila ve čtyřicátých letech školu pro hospodyňky a celý život si zapisovala zajímavé recepty. Po její smrti mně byly sešity s ručně psanými recepty věnované. U následujících vanilkových rohlíčků je dopsáno: “od babi, výborné”. A je to pravda. Přesvědčte se sami, vyzkoušejte si upéct vynikající vanilkové rohlíčky.

Co potřebujeme na vanilkové rohlíčky podle stoletého receptu:

  • 150 g másla
  • 150 g vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • trochu citrónové kůry
  • vanilkový cukr na obalování

Postup, jak udělat vanilkové rohlíčky podle stoletého receptu krok za krokem

Prosátou mouku, moučkový cukr, kůru a strouhané vlašské ořechy promícháme nasucho. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a vypracujeme těsto. Pokud se nedaří těsto spojit, přidáme polévkovou lžíci mléka. Do těsta se nepřidávají vejce, proto se rohlíčky rozsypávají.

Z vypracovaného těsta tvoříme stejně velké kuličky, které následně rozválíme na váleček. Váleček proveďte dlouhý podle požadované velikosti pečiva.

Aby byly rohlíčky všechny stejné, pomozte si formičkou. Formičku vyložte kouskem mikrotenové fólie a váleček těsta do ní dejte. Poté pomocí fólie syrové tvarované těsto z formičky snadno vyjmete.

Rohlíčky při pečení nezvětšují objem ani nezmění tvar. Pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem.

Pečení

Rohlíčky pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C. Obalujeme je až po vychladnutí ve vanilkovém cukru. Rohlíčky budou sladké tak akorát, díky vysokému podílu ořechů jsou mastné a cukr se dobře chytá i na studené. Ať vám i vašim návštěvám chutnají.