Jak upéct banánový chléb s ořechy?

Máte doma pár přezrálých banánů, které už asi nestihnete sníst? Udělejte si tento rychlý a jednoduchý banánový chléb, který je skvělý jako koláč, ale i na snídani, či dětem na svačinu do školy. Pár surovin, jednoduchý postup a za hodinku máte chlebíček, který bude chutnat vám i dětem. Spojení banánů s ořechy, které křupají pod zuby, je opravdu lahodné a určitě si ho zamilujete i vy.



Následující recept je opravdu jednoduchý a můžete si ho dotvořit podle sebe. Přidejte například i kousky hořké čokolády, takže když kousnete do chleba, cítíte nejen banány, ořechy, ale i čokoládu. Případně přisypte trošku ovesných vloček. Směs bude hustší a tužší, ale nelekněte se, je to v pořádku.
Kombinovat můžete i různé mouky – dejte půl na půl polohrubou a špaldovou mouku. Nebo pokud máte intoleranci na lepek, využijte bezlepkovou mouku. Výborně se hodí i pohanková, mandlová či kokosová mouka.
A propos, dokonce existuje Národní den banánového chleba (National Banana Bread day), který se slaví 23. února.

Recept na banánový chléb

Následující porce vyjdou na klasickou formu biskupského chleba, což je asi 10 porcí, plátků. Příprava vám zabere možná 10 minut a pak už jen hodinku pečete. Takže je to opravdu velmi rychlý a uvidíte, že i jednoduchý koláč.

SUROVINY

  • 4 přezrálé banány
  • ¾ šálku třtinového cukru
  • 1 a ½ šálku polohrubé mouky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 100 g nasekaných ořechů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vajíčko
  • špetka soli

POSTUP

Oloupejte banány a dejte je do mísy. Slupky nemusíte vyhazovat, dají se využít ve vaší domácnosti, či pro zdraví. Takže banány rozmačkáme vidličkou, přidáme vajíčko, cukr a promícháme.



Potom přidávejte prosátou polohrubou mouky, kterou jste smíchali se sodou a špetkou soli. Důkladně promíchejte, aby se těsto propojilo a neměli jste v něm hrudky. Přidejte rozpuštěné máslo (ideálně aby změklo při pokojové teplotě, nemusíte ohřívat v mikrovlnce). Promíchejte.

Nakonec nasekejte ořechy na menší i větší kousky, podle svého gusta. My jsme nechali i mírně větší kousky, které pak krásně křupou. Přidejte je do směsi a smíchejte.

Vezměte si formu, například na biskupský chlebíček, ideálně s rozměry asi 30 x 11 x 6 centimetrů. Vystelte ji pečícím papírem a vlijte do ní připravenou směs. Rozehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a pečte banánový chléb 50 až 60 minut. Závisí na vaší troubě, takže vyzkoušejte ke konci špejlí.

Chlebíček vyndejte, nechte vychladnout a vyklopte z formy. Můžete posypat práškovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou, případně bílou polevou. Klidně může být bez posypu či polevy, chutná i tak úžasně.
Dobrou chuť!