Pokud hledáte rychlý recept na lehký dezert a zároveň jste milovníkem ovoce a ovesných vloček, vyzkoušejte ovocný crumble. Ideální letní dezertík, který pochází z Velké Británie. Potřebujete jen minimum surovin, samotná příprava nezabere mnoho času a výsledek stojí opravdu za to.
Někteří crumble označují za nejjednodušší dezert na světě, který má však maximální efekt. Absolutně dokonalá sladká tečka na závěr chutného jídla.
Proč je dobré jíst ovesné vločky?
Ovesné vločky patří jednoznačně mezi nejzdravější a zároveň nejvýživnější potraviny. I proto jsou součástí jídelníčků množství lidí, kteří se snaží zhubnout nebo prostě žít zdravě. Obsahují mnoho kvalitních sacharidů, vitamínů a minerálů, jsou bezlepkové, plné vlákniny a antioxidantů.
Kromě klasických kaší se dají použít i jako přísada do koláčů a sušenek, či různých zeleninových placek jako náhrada mouky.Mezi největší pozitiva ovesných vloček patří množství vlákniny, které obsahují. Právě díky vláknině ovesné vločky zasytí na dlouhou dobu, navíc prospívají trávicímu traktu a bojují proti zácpě či nadýmání. Kromě toho prokazatelně snižují cholesterol, riziko cukrovky, zlepšují kvalitu kostí či pokožky a eliminují stres. Na takovou jednoduchou potravinu docela hodně pozitiv, co říkáte?
RECEPT na ovocný crumble
Rychlý, chutný a variabilní dezert, který potěší malé i velké. Hodí se na něj rybíz, maliny, borůvky, švestky, jablka, meruňky … prostě cokoliv, co máte doma. V zimě můžete použít mražené ovoce.
Na náš crumble jsme použili:
- 1 a půl hrnku ovesných vloček
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- jahody
- borůvky
- strouhaný kokos
- máslo
POSTUP:
Ovesné vločky smícháme s moukou a třtinovým cukrem. Připravené ovoce si nakrájíme na plátky. Připravíme si formu na pečení, kterou vytřeme máslem. Do formy naskládáme nakrájené ovoce, které posypeme kokosem.
Na ovoce vysypeme připravenou suchou směs z ovesných vloček. Vrch polijeme rozpuštěným máslem.
Crumble pečeme asi 35 minut při 190 stupních.
Na snídani či jako dezert
Ovesné vločky v kombinaci s ovocem jsou oblíbenou snídaňovou pochoutkou. I lahodný crumble může být ideální variantou sladkých snídaní, kterou určitě ocení i děti. V případě, že plánujete crumble podávat jako dezert, zkombinujte ho například s kopečkem zmrzliny a dozdobte lístkem máty.
Výhodou tohoto jednoduchého receptu je i neskutečná variabilita, kterou nabízí. Pokud preferujete zdravou stravu, mouku můžete nahradit její zdravější verzí a místo másla použít kokosový olej. Do suché směsi můžete také zkusit přimíchat kakao.
Vyzkoušejte i různé druhy ovoce. My jsme zvolili jahody a borůvky. Připravte si podzimní verzi s jablky nebo kombinaci jablko + hruška. Na posypání můžete namísto kokosu použít vlašské ořechy a vynikající podzimní dezert je na světě.
Pokud jste fanouškem kyselejších chutí, vyzkoušejte zvolit rebarboru nebo její kombinaci s jahodami. Ale pozor! Rebarbora je jedlá jen určité období. A pokud aktuálně nemáte v zásobě čerstvé ovoce, pomoci si můžete i tím mraženým. My jsme recept připravovali v klasické kulaté plechové formě na pečení s průměrem 23cm, využít však můžete i jakoukoliv zapékací mísu nebo několik malých zapékacích misek. Možností je opravdu hodně a je jen na vás, jak zaexperimentujete.
Věříme, že jsme se vás tímto jednoduchým receptem inspirovali. Dobrou chuť!