Jak upéct jednoduchý a přitom báječný jablečný koláč?

Jablkové koláče patří mezi nejoblíbenější sladkosti, které dělávaly naše babičky, a které děláváme i my dnes. Nejsou složité, nepotřebujete různé “speciální” suroviny, které byste museli shánět po obchodech. A zvládnete je klidně i s dětmi. Tento recept na jablečný koláč vyžaduje možná hodinku a můžete jej ozdobovat srdíčky se svými dětmi – to je bude určitě bavit.
Pokud tedy máte chuť na jablečnou klasiku, po které se jen zapráší, pojďme na to.



Recept na jablečný koláč

Jak jsme psali, nebudete potřebovat žádné speciální přísady. K nim musíte mít váleček na válení, hodí se potravinová fólie, struhadlo na jablka, formička ve tvaru srdíčka na vykrajování (můžete klidně použít jakoukoliv, nebo jen klasickou sklenici) a samozřejmě dortovou formu o průměru cca 25 cm.

SUROVINY

  • 800 g nastrouhaných jablek
  • 280 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g změklého másla
  • 1 vajíčko
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžičky vanilkového cukru
  • 2 lžičky mleté ​​skořice
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

POSTUP

Nejdříve si připravíme těsto. Mouku, cukr a prášek do pečiva smíchejte v misce. Potom přidejte změklé máslo, jedno vajíčko a vypracujte to na tuhé těsto. My jsme použili jen ruce, ale můžete si pomoci i mixérem s nástavci na hnětení těsta.
Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte do chladničky.

Zatím si okrájejte jablka a nastrouhejte je. Ne na nejmenší straně struhadla, ale na větší.
Po 30 minutách můžete těsto z chladničky vyjmout, položte na pomoučněný vál a rozdělte ho na dvě poloviny. Nejdříve jednu polovinu vyválejte na tloušťku asi 0,5 cm, trošku větší průměr než je dortová forma.



Vezměte dortovou formu, vymažeme ji máslem, my jsme také vysypali krupicí, a přeneste tam rozválené těsto. Aby se vám neprotrhlo, je na to jednoduchý fígl: když máte těsto rozválené, opatrně jej srolujte do válečku, vezměte a přiložte na okraj formy. Pak postupně odvalte těsto na formu. Přečnívající okraje odřízněte a odložte stranou.

Na těsto dejte jablka – ty předtím vymačkejte, abyste neměli příliš vlhké těsto, koláč by se mohl rozpadat. Jablka posypte skořicí a vanilkovým cukrem.
Potom vyválejte druhou polovinu těsta opět na asi 0,5 cm, srolujte a přeneste jako první. Zakryjte jablečnou náplň, přečnívající okraje odstraňte a těsto ještě po okrajích zatlačte dolů, aby se propojilo s tím spodním.

Zůstaly vám nějaké zbytky těsta, které můžete využít k ozdobení. Vyválejte ho a pomocí libovolné formičky vykrojte srdíčka, hvězdičky ap. Poklademe na koláč podle svého vkusu a celé to potřete rozšlehaným vejcem. Nakonec propíchejte vidličkou, to je velmi důležité, aby mohla pára z jablek někudy unikat během pečení.

Dejte jablečný koláč do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 40 minut. Samozřejmě, závisí na intenzitě, jakou peče vaše trouba. Koláč musí být zlatohnědý. My jsme ho posypali ještě skořicovým cukrem, takže se udělala taková jemná krustička.
Po vychladnutí posypte práškovým cukrem a podávejte.