Zákusek plný zdravých ořechů, s rumem, šťavnatý a s úžasně křupavou čokoládovou polevou. Klasika z domácích koláčů, jaké se dělají na Vánoce, či Velikonoce.
Koláč Opilý Izidor patří mezi nejoblíbenější u mužských mlsounů. Obsahuje totiž až dva decilitry rumu. Vyzkoušejte tento recept, do kterého jde méně cukru, více náplně, je zdravější a šťavnatější. Toho rumu můžete dát méně, aby ho mohly jíst i děti, ale pokud chcete udělat radost speciálně svému partnerovi, nešetřete na něm. Vždyť může mít i on takový “svůj” koláč, který mu ostatní členové rodiny nesní.
Recept na koláč Opilý Isidor
Následující suroviny jsou na klasický menší plech, může být i nižší, výška koláče bude asi 2 až 3 centimetry. Pokud nechcete dát rum, aby mohly koláč jíst i děti, nahraďte ho pomerančovou šťávou nebo ořechovou směs jen přelijte horkým mlékem.
SUROVINY na těsto
- 6 vajec
- 180 g másla
- 120 třtinového cukru (nebo práškového)
- 100 g mletých ořechů
- 60 g špaldové hladké mouky
- 40 g špaldové celozrnné mouky
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1 lžička jedlé sody
SUROVINY na nádivku
- 400 g vlašských ořechů
- 200 g třtinového cukru
- 2 dcl rumu (nebo podle chuti a preferencí)
- 1 lžíce horké vody
POSTUP
Žloutky z vajíček dejte do misky, nakrájejte tam máslo změklé při pokojové teplotě, přidejte cukr a smíchejte. Můžete také mixérem několik minut, aby vznikla opravdu nadýchaná směs.
Smíchejte mouky s rozemletými ořechy, přidejte kakao a jedlou sodu. Promíchejte tuto suchou směs. Vyšlehejte si bílky se špetkou soli na tuhý sníh a ten pak zlehka vmíchejte do první směsi střídavě se suchou směsí.
Předehřejte si troubu na 160 stupňů Celsia. Dejte na plech pečící papír a vylijte směs. Rovnoměrně ji rozetřete a dejte péct na asi 15 minut (dle trouby). Když začne vonět, vytáhněte korpus a můžete ho nechat chladit.
Zatím si rozemelte ořechy, přidejte cukr a promíchejte do hladké směsi. Přidejte rum, vodu a promíchejte.
Také si připravte polevu: 350 g čokolády na vaření smíchejte se lžící kokosového oleje a nad párou vymíchejte na hladkou čokoládovou polevu. Přichystejte si džem, například rybízový, malinový, meruňkový. Nám se nejvíce osvědčil kyselý džem, čili rybízový z letošní úrody.
Vychladlý korpus potřeme džemem. Pak si z ořechovo-rumové náplně dělejte malé hromádky, ukládejte na džem a roztlačujte. Nepůjde vám to roztírat, takže jen vyplňujte povrch.
Nakonec polijte čokoládovou polevou a koláček můžete na vrch ozdobit lyofilizovaným ovocem.
Dáte chladit a když čokoláda ztuhne, můžete nakrájet nožem, který namáčíte do horké vody, aby se čokoláda nelámala.