Přinášíme vám recept, jak upéct sušenky pro psy. Každý, kdo má doma pejska, má také neustálou zásobu psích pamlsků. Mnohdy ani v obchodě nezjistíte složení těchto pochoutek a navíc většina z nich lidskému nosu zrovna nevoní. Jsem zvyklá si do kapes vždy nějakou dobrotu pro psy na vycházku připravit a dávkovat jim ji za odměnu. Nebylo mi příjemné nosit (pro ně lákavě vonící) pro mě zapáchající kousky, proto jsem se rozhodla napéct jim domácí pečivo, které voní jak mně, tak i jim. Upozorňuji předem případné odpůrce, že pečivem nekrmím, dostávají ho za odměnu a jen občas, takže jim rozhodně nijak neškodíte.
Co potřebujeme na sušenky pro psy:
- 250 ml (1 hrnek) hladké mouky
- 200 ml celozrnné mouky
- 125 ml vývaru
- 1 polévková lžíce sušeného mléka
- 1 lžíce oleje
- 1 vejce
- špetka soli
- 1/2 kávové lžičky sušeného droždí
- hrst rozsekaných škvarků
Postup, jak upéct sušenky pro psy krok za krokem
V misce smícháme všechny sypké suroviny a promícháme je se škvarky, které jsme nadrobno pokrájeli. Uprostřed suchých surovin uděláme důlek, do kterého nalijeme rozšlehané vejce s lžící oleje v netučném vývaru z masa, zeleniny nebo kostí.
Rukama vypracujeme těsto a necháme ho asi hodinu na teplém místě odpočívat.
Na silikonové desce nebo jiném nepřilnavém povrchu pomocí kuchyňského válečku vyválíme z těsta placku. Vyválené těsto má mít výšku asi 6 mm.
Formičkou vykrojíme různé tvary. Hodí se psí motivy: kostky, bouda, psí silueta, ale věřte, že vašemu pejskovi bude srdečně jedno, jaký tvar bude sušenka mít. Vykrojené tvary naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do předem vyhřáté trouby.
Pečení a skladování
Sušenky pečeme 10 minut při teplotě 190 ° C a pak teplotu ztlumíme na 150 ° C. Při této teplotě dopékáme asi 10 minut, než pečivo zrůžoví. Skladujeme v suchu v uzavřené dóze. Čerstvé pečivo chutná i páníčkovi.