Jak si upéct tradiční italský chléb focaccia?

Určitě jste už slyšeli o nízkém italském chlebu focaccia, který není vůbec těžké připravit. Základní recept se skládá z pár surovin, vždyť mu také občas říkali “chléb chudých”. Ale když si ho správně dozdobíte, může doslova rozkvést před vašima očima a určitě zachutná vám, i dětem.



Italové milují svou focacciu, najdete ji skoro na každém kroku a říká se, že focaccia je první, co si ráno máčí do kapučína. Focaccia se dá připravit na různé způsoby, různě ochucená, i v sladkém provedení. V posledním období je velmi populární rozkvetlá focaccia, která nejenže dobře chutná, ale také fantasticky vypadá. A kreativitě se meze nekladou.

Focaccia – jednoduchý a úžasný recept

Základním receptem je janovská focaccia, které dominuje olivový olej a hrubozrnná sůl. Tu si pak můžete ozdobit podle svého gusta – cibulí, olivami, různými druhy sýra, sušenými rajčaty. Najděte si svou kombinaci, která vám zachutná – raději méně, 2-3 hlavní suroviny na ozdobení. Nám se osvědčila například kombinace cherry rajčata, rukola, pár kousků rozmarýnu, cibule a celé to posypat parmezánem.
Z následujících surovin připravíte plech tak pro 5 až 6 osob, příprava zabere 20 minut a ještě si nechte čas na kynutí těsta / vzejití kvásku, cca hodinu a půl.

SUROVINY

  • 630 g hladké mouky (případně chlebové mouky)
  • 30 g čerstvého droždí (nebo 10 g sušeného droždí)
  • 400 ml vody
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky krystalového cukru
  • 60 ml olivového oleje do těsta
  • 50 ml olivového oleje na potření těsta před pečením
  • hrubozrnná sůl na posyp
  • směs na ozdobení: bylinky, jedlé květiny jako lichořeřišnice, měsíček, fenykl, tymián, rozmarýn, rajčata, bazalka, česnek, slanina, proscuito, sýr ap.

POSTUP

Do misky nadrobte čerstvé droždí, přidejte cukr a vytvořte pastu. Potom zalijte asi 160 ml vlažné vody a poprašte trochou mouky. Nechte vzejít kvásek asi 15-20 minut.



Do velké mísy dejte hladkou mouku, sůl, cukr, přidejte zbytek vody, olivový olej a promíchejte. Následně vmíchejte kvásek a důkladně zamíchejte. Takto vytvořené těsto hnětejte i pět až deset minut, nebojte se do toho opřít, ať je hebké a bez hrbolků. Robotem nebo ručně. Potom ho přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.

Troubu si zahřejte na 220 stupňů Celsia. Vezměte si plech (cca 30 x 40 cm), vyložte ho pečícím papírem a lehce pokapejte olivovým olejem. Případně pouze nalijte olivový olej a vytřete jím plech.
Vykynuté těsto rozválejte přibližně na velikost plechu a pak ho tam přeneste. Můžete těsto i přímo vložit na plech a v něm ho rozválet, roztahujte ho až po kraje.

Následně těsto polijte olivovým olejem, posypte hrubozrnnou solí a udělejte do něj jamky. Všemi deseti prsty, těsně vedle sebe, jak se zadaří. No a pak začněte zdobit: bylinky, cherry rajčata, proscuito, slanina, kousky zeleniny… prostě to, co na focaccii chcete mít. Jemně vše zatlačte do těsta, případně ukládejte do prohlubní. Můžete nastrouhat i sýr, pokud ho máte rádi a zůstal vám nějaký kousek.

Nakonec vložte do trouby na 20 až 30 minut, podle intenzity vaší trouby, aby byla focaccia upečená dozlatova. Vyjměte z trouby, pokapejte opět olivovým olejem, nechte trošku vychladnout a můžete se zakousnout.
Dobrou chuť!