Jak si doma upéct svěží cheesecake s polevou?

Máte rádi cheesecake? Nemusíte si kupovat za desítky korun jeden kousek, ale udělejte si domácí cheesecake podle svého gusta. Sušenkový základ, mascarpone a polevu, jakou chcete. Citrónovou, slaný karamel, čokoládovou – je to na vás. A celé to dozdobíte čerstvým ovocem, případně posypete oříšky.
Není to tak složité, jak to možná zní. A ani surovin nepotřebujete hodně, nic speciálního – akorát dobrý čerstvý sýr, nebo mascarpone a sušenky. Zbytek máte pravděpodobně doma.



Recept na domácí cheesecake

SUROVINY

  • 220 gramů sušenek, například Bebe, piškoty, ap.
  • 85 g másla
  • 250 g mascarpone (případně ricotta, Philadelphia)
  • 500 g tvarohu
  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • citronová šťáva
  • citrónová kůra
  • vanilkový cukr
  • sůl

POSTUP

Nejdříve si připravíme základ, korpus ze sušenek. My jsme použili tmavé sušenky Esíčka, které známe ještě z dětství. Vložte do sáčku a pořádně je rozdrťte válečkem. Nebo je rozmixujte v mixéru.

Smíchejte rozdrcené sušenky s máslem, které jste nechali při pokojové teplotě asi hodinku. Tak se dobře propojí a touto směsí pokryjete dno dortové formy. Tu předtím můžete potřít tukem, vysypat krupicí a dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Asi na 10 minut.

Zatím si smíchejte mascarpone, vanilkový a moučkový cukr, vajíčka, jemný tvaroh, špetku soli. Dobře promíchejte, můžete i mixérem, ale stačí ručně.
Tuto směs následně dejte na upečený sušenkový korpus. Srovnejte a dejte na půl hodiny péct do trouby. Neotvírejte v tomto čase dvířka, odolejte tomu.



Po 30 minutách zkontrolujte cheesecake – po krajích by měl být pevný a uprostřed se třese jako pudink. Tehdy je hotový a můžete vypnout troubu – otevřete dvířka a klidně tam koláč nechte.

Když vychladne, polijte ho polevou podle své chuti – může být čokoládová, slaný karamel, citrónová ap.
Zkuste například tuto: v misce vyšlehejte 3 vajíčka a 3 lžíce moučkového cukru. Přidejte kůru z 3 citronů a šťávu z 3 citronů. Misku vložte do horké lázně a za stálého míchání nechte vše spojit. Míchejte, dokud krém nezhoustne (nesmí však vřít).
Potom sejměte misku z lázně a přimíchejte lžíci másla. Míchejte metličkou, dokud se nerozpustí a nespojí se zbytkem směsi. Nechte vychladnout a citrónový krém pak vylijte na vychladlý cheesecake.

Nakonec dozdobte čerstvými jahodami nebo malinami, rybízem, ostružinami. Co máte rádi. Můžete navrch posypat rozdrcené ořechy, lískové, mandle. Nebo jen pokapat rozehřátou čokoládou.