Jak upéct šťavnatý jablečný koláč vonící vanilkou a skořicí?

Když dozrávají jablka, je jako stvořený na víkendovou pohodu nebo sychravé podzimní dny – ještě mírně teplý, můžete ho polít javorovým sirupem, nebo na něj dát trochu zmrzliny. My jsme si ho oblíbili, protože není vůbec složitý, ale hlavně je v něm hodně jablek. Celé jedno kilo, takže nejde jen o “postrašení” koláče jablíčky, ale o opravdu vitamínovou bombu. Cukru tam není až tak mnoho, takže se nemusíte bát o svou linii.
Vyzkoušejte tento jablečný koláč a uvidíte, že zachutná dospělákům i dětem.



Recept na jablečný koláč

Jablka se dají koupit po celý rok, nebo si je natrháte na vlastní  zahrádce. Zbylé suroviny máte lze také doma, takže žádné velké náklady.

SUROVINY

  • 1 kg jablek (oloupaných a bez jadérek)
  • 150 gramů hladké mouky
  • 100 gramů cukru
  • 100 ml mléka
  • 3 vajíčka
  • prášek do pečiva
  • skořice nebo skořicový cukr
  • sůl
  • citron

Na drobenku: 4 lžíce hrubé mouky, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce másla.

POSTUP

Oloupejte jablka, zbavte je jadérek a nakrájejte je na plátky. Menší, větší, tenčí, tlustší – to je jedno. Nedělejte si s tím příliš starosti. Ty hezčí a větší si dejte stranou, půjdou na vrch koláče.

Vyšlehejte žloutky z vajíček a cukr, pak přidejte mléko. Z bílků si vyšlehejte sníh, odložte stranou. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte špetku soli a můžete i trošku nastrouhané citronové kůry.



Potom smíchejte dvě hlavní směsi: do tekuté postupně přisypávejte suchou směs, dobře promíchejte. Přidejte opatrně sníh z bílků. Nakonec vložte na plátky nakrájená jablíčka a promíchejte, aby se pěkně obalily těstem.

Vymažeme formu (my jsme použili dortovou kulatou formu), vysypte například krupicí a vlijte směs. Na vrch poklademe plátky jablek, které jsme si odložili stranou. Posypte skořicí nebo skořicovým cukrem a nakonec drobenkou.

Drobenku si uděláte jednoduše: 4 lžíce hrubé mouky smíchejte se 3 lžícemi moučkového cukru. Rozpusťte 2 lžíce másla a přidejte k suché směsi. Můžete přidat trošku vanilkového cukru, který drobenku provoní. Vše pořádně promíchejte, aby se vám dělaly drobky. A můžete posypat koláček.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Pečte cca 50 minut, podle typu a intenzity trouby.
Nechte vychladnout a ještě mírně teplé můžete podávat, koláč příjemně zahřeje během podzimních, či zimních dní.

Dobrou chuť!