Jak na hruškovo-jablečný koláč s Amarettem?

Upéct rychlý, levný a navíc chutný koláč je občas výzvou pro nejednu kuchařku. Navíc, pokud chce zužitkovat přezrálé ovoce či jinou surovinu před datem spotřeby – nemusí to být až tak jednoduché. Můžete však vyzkoušet náš tip na hruškovo-jablečný koláč, který pokud dozdobíte šlehačkou nebo zmrzlinou, můžete určitě směle podávat i na narozeninové oslavě.



Je víkend. Oběd sice máte hotový, ale najednou se ohlásí návštěva. Co teď? Můžete jim upéct jednoduchý koláč z pár surovin, přičemž ovoce v receptu můžete vyměnit za to, které se vám povaluje v poličce v spíži. Takže nebojte se, pokud nemáte doma hrušky, vyměňte je jen za jablka, jahody, rybíz, borůvky, cokoliv…

RECEPT na hruškovo-jablečný koláč

Aktuálně je sezóna jablek a hrušek a jablečných koláčů najdete na internetu spoustu. Hruškových je také dost, ale za těmi jablkovými stále jaksi zaostávají. Co tak vyzkoušet si kombinaci hrušek s jablky a překvapit tak svou drahou polovičku, rodinu či nečekanou návštěvu. Domácí jablíčka bývají často kyselá a ne všechny vypadají na pohled přitažlivě. Právě taková jsou nejvhodnější do různých koláčů, chutnají výborně a spotřebujete je tím nejlepším způsobem. Pojďme na to.

SUROVINY

Na těsto potřebujete:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce studené vody
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 4 lžíce špaldové mouky
  • 2 hrušky
  • 3-4 jablka podle velikosti
  • ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1 skořicový cukr
  • šťáva z citronu

Na náplň / polevu si přichystejte: 3 hrušky, 1 skořicový cukr, likér Amaretto, džem z černého rybízu

POSTUP

Nastrouhejte si jablka, posypte jej skořicovým cukrem a chvilku nechte odležet. Vajíčka si oddělte, v misce si nejprve udělejte tuhý sníh z bílků a citronové šťávy. Ve druhé misce si vyšlehejte žloutky s cukrem a vodou.
Když to máte krásné našlehané, opatrně spojte obě směsi a dobře promíchejte.



Přidejte prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Nyní vytlačte přebytečnou šťávu z jablek a přidejte takto nastrouhaná a vylisovaná jablka do těsta.

Těsto vylijte do vymazané a kokosem vysypané formy, poklaďte nadrobno nakrájené hrušky do těsta a dejte péct na 150-170 stupňů (podle trouby) přibližně na 20 minut.

Po upečení hned potřete džemem a vůbec s ním nemusíte šetřit.

Mezitím si na pánvi zkaramelizujte skořicový cukr, zalijte ho Amarettem, kterým předtím vypláchnete sklenici od zbylého džemu a minutu nechte provařit. Následně přidejte nakrájené hrušky. Takto to nechte na ohni přibližně 3-4 minuty a můžete hned horké poskládat na koláč. Ten dozdobte podle sebe, například i kokosem po okraji koláče.

Náš TIP

Tento koláček můžete podávat také horký, ideálně s vanilkovou zmrzlinou. Amaretto můžete zaměnit za rum, džem můžete zvolit jakýkoliv, ale nejvíce se hodí kyselejší. Ovoce si vyberte sezónní. Tuto variantu můžete střídat a obměňovat podle toho, co máte doma. Nebojte se fantazie a experimentů.