Jak upéct slaný koláč z listového těsta se špenátem?

Přinášíme vám recept na slaný koláč z listového těsta se špenátem. Koláče z křehkého těsta se slanou náplní pocházejí z Francie, odtud se rozšířily po celém světě. Původní, křehké těsto, nahrazuje listového těsto a s náplní se také experimentuje. Vždy se ale přidává sýr, vejce a smetana. Koláč se dá jíst teplý i studený, obě varianty mají své příznivce. Koláč se peče ve vroubkované formě. Pokud nemáte koláčovou formu, snadno si ji vytvoříte z alobalu. Stačí ho vytvarovat okolo okrouhlé nádoby vhodného průměru. Zkuste upéct quiche podle našeho návodu.




Co potřebujeme na slaný koláč z listového těsta se špenátem:

  • balíček listového těsta
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 4-5 stroužků česneku
  • 100 g anglické slaniny
  • 4 lžíce smetany
  • 1 celé vejce do náplně
  • několik vajec na ozdobu
  • strouhaný sýr
  • sůl
  • koření
  • muškátový květ (nemusí být)
  • olej na potření těsta

Postup, jak udělat slaný koláč z listového těsta se špenátem krok za krokem

Listové těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Těsto vytáhneme i na boky formy, aby nevytékala náplň.

Povrch těsta potřeme olejem, aby se těsto nerozmáčelo.

Čerstvé špenátové listy spaříme horkou vodou a nakrájíme na kousky. Špenátové listy se mohou na jaře nahradit listy medvědího česneku. Ty mají česnekovou vůni a nemusíme tedy do nich přidávat česnek. I tyto listy nejprve spaříme a potom pokrájíme na menší kusy.




Anglickou slaninu nakrájíme na kousky a na pánvi ji vysmažíme bez přidání tuku.

Jakmile slanina pustí tuk, přidáme pokrájený špenát, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a zalijeme smetanou.

Promícháme, stáhneme z plotýnky a do lehce vychladlé směsi přidáme vejce, které dobře rozmícháme.

Vychladlou špenátovou směs navrstvíme na základ z listového těsta. Pomocí lžíce si ve špenátu vyhloubíme hnízdečka a do nich rozbijeme celé vejce. Potom povrch koláče zasypeme strouhaným sýrem.

Pečení

Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 220 °C do zrůžovění těsta.