Jak správně dávat spropitné?

Spropitné a tuzér – na západě standard, v Česku fenomén, který bohužel stále často budí rozpaky. Jak velkou částku věnovat obsluze za příjemné chvíle strávené v jejich restauraci či hotelu? Nikdo nechce dávat za spropitné zbytečně mnoho peněz, a zároveň nechceme být považováni za neslušné zákazníky. V článku si proto řekneme, jaká výše spropitného je vhodná na naše české poměry tak, abychom byli spokojeni my zákazníci, ale zároveň i pracovníci restaurace nebo hotelu. A dozvíte se také, jak to se spropitným chodí jinde ve světě.

Co budete potřebovat při ponechávání spropitného:

  • slušné vychování

Zažitý zvyk

Obsluhu restaurace, poslíčky, šikovnou kadeřnici a jiné pracovníky ve službách můžeme odměnit nějakou částkou navíc k ceně, kterou nám účtují za poskytnuté služby. Spropitné je jakýsi díky za to, že se o nás po celou dobu starali. Dáme tak najevo, že jsme byli s jejich péčí spokojeni a že jsme se u nich cítili příjemně. Dávání spropitného je sice dobrovolné, ale v současné době jde o výraz slušnosti a správného vychování.




O tom svědčí i to, že se o spropitném zmiňuje ve svých slavných knihách o etiketě nejznámější český gentleman Ladislav Špaček – odborník na slušné vychování. Přesto, pokud nejste spokojeni s obsluhou, můžete být na spropitném skromní. V případě velké nespokojenosti nemusíte tuzér dávat vůbec.

Procentuálně z celé částky

Asi nejčastěji se setkáváme se spropitným při placení účtů za večeři, oběd či pohoštění v restauracích. Takové spropitné se počítá procentuálně z částky, kterou máme zaplatit za objednané jídlo či pití. V Čechách jde o minimálně 7 – 10%.

Můžete obsluhu obdařit i 15% z celkové částky na účtu při velké spokojenosti.

Hotelové služby

V současné době je slušností dávat tuzér už i v lepších hotelích za služby pokojské, donášku kufrů či přeparkování auta. Výše se pak obvykle pohybuje kolem 50 korun. Spropitné za hotelové služby jsou běžné i v zahraničí, především v Americe a v arabských zemích. V bohatém Abu Dhabi či Dubaji počítejte se spropitným dokonce kolem 250 korun.

Arabové pracující v hotelových službách někdy za svou práci nedostávají vůbec žádný plat. Zaměstnavatel jim poskytne pouze stravu a oděv. Jejich výdělek je tak přímo závislý na štědrosti zákazníků. Odtud tedy pramení tak vysoké částky za spropitné v arabském světě.

Jak to je v zahraničí

Pokud jedete do zahraničí, vždy si nastudujte alespoň základní (etické) informace o dané zemi. Servírky a číšníci například v Americe pobírají za svou práci minimální mzdu, spropitné tam proto obvykle představuje jejich další příjem. Tuzér v New Yorku nebo LA obvykle dělá minimálně 20% z účtované částky. V některých zemích (Dánsko, Finsko aj.) je spropitné zahrnuto již v ceně na celkovém účtu, v tomto případě již tedy není třeba dávat při placení žádné peníze navíc.

V Asii si se spropitným nemusíte lámat hlavu vůbec, Asiaté spropitné zpravidla nepřijímají. Buďte v tomto ohledu důslední a zvyklosti dané země si opravdu pečlivě nastudujte. Peníze, které věnujete na spropitné, započtěte do plánovaných nákladů na dovolenou.

Při platbě kreditní kartou

Dnes je běžné uhradit útratu v restauraci i za hotelové služby prostřednictvím platební karty. To, že účet zaplatíte bezhotovostně, ale neznamená, že jste se rozumně vyhnuli placení spropitného. Pokud platíte účet v restauraci platební kartou, je vhodné dát spropitné v odpovídající výši přímo obsluze v hotovosti. Pokud jste tedy byli s péčí spokojeni, dejte pár mincí či bankovku přímo do rukou pracovníkům, kteří se o vás starali, a běžnou útratu zaplaťte kartou.




Placení spropitného můžete provést i přímo připsáním částky na bankovní účet při platbě kartou za útratu tak, že pracovníkům řeknete částku zvýšenou o spropitné nebo její výši napíšete na přinesený účet obvykle do určené kolonky. Obsluha, která se o vás celou dobu starala, však v tomto případě ze spropitného neuvidí nic. Proto je obvykle doporučováno platit kartou útratu, ale spropitné dát v hotovosti přímo obsluze.

Tipy

Tunisané běžně dávají spropitné v podobě drobných dárků, ne v penězích. V Japonsku byste spropitným urazili, zde na spropitném ušetříte.