Jak si (ne) změnit příjmení po rozvodu?

Změna jména po rozvodu se v našich zeměpisných šířkách týká (stejně jako v případě uzavření sňatku) zejména žen. I když v poslední době se u svateb objevuje i fenomén, kdy muži přijímají jméno od své ženy, zůstává rozvodovým dilematem, zda se vrátit ke svému dívčímu jménu, zejména na bedrech žen. Jak si změnit příjmení po rozvodu? Dočtete se níže.




Kdy si můžete změnit příjmení

Rozhodnutí, zda si změnit příjmení, respektive zda se vrátit ke svému jménu po rodičích, nemusíte učinit hned při rozvodu. Ještě měsíc po rozvedení manželství existuje možnost zajít na matriku a požádat o změnu svého manželského jména na původní jméno (dívčí).

Pokud si chcete změnit jméno úplně na jiné, rozvod pro Vás neposkytuje žádnou výhodu a budete muset postupovat stejně jako v jiných případech, kdy si chcete změnit jméno (například kvůli jeho hanlivosti). V případě druhého rozvodu se můžete vrátit i ke jménu z prvního manželství.

Ohled na děti

Častým důvodem, proč si nezměnit po rozvodu jméno, je pro ženy ohled na děti, kdy chtějí mít stejné příjmení jako jejich potomci.

Svou roli zde hraje strach z případného zbytečného dotazování se ve škole, kde by děti musely vysvětlovat, proč se jejich maminka jmenuje jinak apod.

Druhá strana nemůže změnu nárokovat

Pokud si žena na jméno zvykne a nehodlá ho měnit, ať už kvůli dětem, nebo z jiných důvodů, nemá manžel žádné právní páky tuto změnu nárokovat a bránit ženě používat jeho jméno, které sňatkem přijala.




Se změnou příjmení dítěte musí souhlasit oba rodiče

Pokud z nějakého důvodu žena, která si nechala po rozvodu změnit příjmení, požaduje tuto změnu i pro dítě, musí s tím souhlasit i muž.

I když jí její dítě bylo svěřeno do péče a ex-manžel o něj nejeví zájem, musí se změnou jména otec souhlasit.

Tato situace nenastává příliš často a pokud otec nejeví o dítě zájem, neměl by pro něj být případný souhlas problém.