Tip na hubnutí: Přidejte k stravě vápník

Máte mléko? Nový výzkum naznačuje, že byste ho měli mít, pokud chcete zhubnout. Studie ukazuje, že vápník – tři nebo čtyři porce nízkotučných mléčných výrobků denně – může pomoci regulovat spalování tuků v těle. Klíčem k úspěchu jsou nízkotučné mléčné výrobky. Plnotučné mléčné výrobky mohou zapříčinit obezitu, ale je překvapující, že zdroje vápníku s nízkým obsahem tuku mohou pomoci snížit množství tělesného tuku.




Vědci prokázali, že vápník uložený v tukových buňkách hraje klíčovou roli v regulaci toho, jak tělo rozkládá a ukládá tuk. Je předpoklad, že čím více vápníku je v tukové buňce, tím více tuku spálí. Výzkumníci ve své nejnovější studii použili myši vychované, tak aby byly obézní. Myši byly krmeny speciální stravou s vysokým obsahem tuku a cukru stravy po dobu šesti týdnů. U všech se množství tělesného tuku zvýšilo o 27%. Někteří z nich byli pak přešli na nízkokalorickou dietu. Z těchto, jedna skupina dostávala doplňky s obsahem vápníku a jiné byly krmeny středním a vysokým množstvím nízkotučného suchého mléka. Ukládání tělesného tuku bylo výrazně sníženo u všech druhů stravy s vysokým obsahem vápníku, říkají výzkumu.

Myši, které byly krmeny doplňky s obsahem vápníku měli dobré výsledky, pokud byly kombinovány s nízkokalorickou stravou. U myší, které získávali vápník z doplňků byl zaznamenán pokles tělesného tuku o 42%, zatímco u myší, které neužívaly doplňky se množství tělesného tuku snížilo o 8%.

U myší, které přijímaly stravu se středním množstvím mléka se množství tělesného tuku snížilo o 60%, zatímco myši přijímající stravu s vysokým množstvím mléka 69% tělesného tuku. Vědci také zjistili, velmi malé zvýšení termogeneze – základní tělesné teploty – což pak zvyšuje účinky vápníku získané prostřednictvím stravy, spíše než vápníku v podobě doplňků, říká Zemel.

Vápník není všelékem ale dokáže měnit účinnost hubnutí, “říkají výzkumníci.




Způsob jakým metabolismus lidského těla funguje, způsobuje, že je těžké zhubnout. Mnoho lidí, kteří drží nízkokalorickou dietu nehubnou tak rychle, jak si myslí, že by měli. Je to proto, že aktivují metabolickou ochranu. Jejich těla cítí hlad a drží se energie – tuku – nenásytnejšie.

Příliš mnoho lidí, kteří se snaží zhubnout mají tendenci okamžitě vyloučit ze své stravy mléčné výrobky, protože jsou si jisti, že díky nim přiberou. Ve skutečnosti si řežou pod sebou větev, protože konzumují jídlo obsahující prázdné kalorie. Bylo by lepší, kdyby se nahradily plnotučné mléko a mléčné výrobky nízkotučnými, “říkají vědci.

Existují také lidé, kteří jsou alergičtí na laktózu a nemohou konzumovat mléčné výrobky. To je důvod, proč musíme se podívat na jiné potravinové zdroje vápníku – tmavá listová zelenina, losos, makrela, mandle, oves …. Mají také velmi vysoký obsah vlákniny, která pomáhá, pokud jde o regulaci tělesné hmotnosti.