Spirulina – Nutriční analýza

Proteiny

Modrozelené řasy, obzvláště spirulina, mají primitivní strukturu s několika buňkami zaručujícími škrob as buněčnou proliferací, ale je velmi bohatá na ribozomy, tedy buněčné těla, které tvoří proteiny. Toto speciální složení buněčných složek umožňuje rychlý průběh fotosyntézy a tvorby proteinů. Chybějící pevná buněčná stěna je zárukou toho, že proteiny spiruliny dokáže konzumující organismus rychle a snadno vstřebat.




Spirulina sestává ze 65 až 71 procent z proteinů, záleží na podmínkách při jejím růstu. Tyto proteiny jsou biologicky komplexní, což znamená, že dodávají všech osm esenciálních aminokyselin a navíc ve správném poměru. Navíc, všechny požadované aminokyseliny ze spiruliny jsou ve formě, která je lehčí stravitelná než proteiny obsažené v mase nebo sóji.

Osm esenciálních aminokyselin nacházejících se v spirulině

  • Izoluceín: potřebný pro optimální růst, rozvoj inteligence a rovnováhu dusíku v těle. Využívá se při syntetizácii dalších neesenciálních aminokyselin.
  • Leucin: stimulátor mozkových funkcí, zvyšuje svalové energetické hladiny.
  • Lysin: stavební kámen protilátek v krvi, posiluje oběhový systém a udržuje normální růst buněk.
  • Methionin: nepostradatelná aminokyselina s lipotropické účinkem (metabolizuje tuk a lipidy), která udržuje zdravou játra. Protistresový faktor, uklidňuje nervy.
  • Fenylalanin: potřebný pro fungování štítné žlázy na tvorbu tyroxinu, který stimuluje rychlost metabolismu.
  • Threonin: zlepšuje činnost střev a trávení.
  • Tryptofan: zvyšuje využití B vitaminů, zlepšuje nervové zdraví a emocionální stabilitu. Poskytuje pocit klidu.
  • Valin: stimuluje mentální kapacitu a svalovou koordinaci.

Neesenciální aminokyseliny dodávané spirulinou

Spirulina dodává deset z dvanácti neesenciálních aminokyselin. “Neesenciální” neznamená, že by tyto aminokyseliny tělo nepotřebovalo. Pouze to indikuje, že si jejich tělo dokáže v případě potřeby syntetizovat samo, pokud má k dispozici vhodné nutriční stavební kameny. Přesto je tělo lépe zásobené, pokud jsou tyto vynikající proteinové složky okamžitě a plně dostupné ve stravě, protože všechny aminokyseliny musí být k ruce, když produkují buňky enzymy, proteiny, hormony, mozkové chemikálie a jiné produkty metabolismu. Žádná z tisíce biochemických látek fungujících a navzájem se ovlivňujících v lidském těle nevzniká ze vzduchoprázdna. Tělo a všechny jeho funkce jsou v konečném důsledku závislé na nutričním příjmu.

  • Alanin: posiluje buněčné stěny.
  • Arginin: důležitý pro mužské sexuální zdraví, protože až 80% spermatických tekutiny sestává z argininu. Také pomáhá detoxikovat krev.
  • Kyselina asparagová: napomáhá při transformaci uhlohydrátů na buněčnou energii.
  • Cystein: pomáhá udržovat zdravý slinivku, který stabilizuje metabolismus krevního cukru a uhlohydrátů. Byl využíván při zmírňování některých symptomů provázejících potravinovou alergii a intoleranci.
  • Kyselina glutamová: spolu s glukózou je jedním z hlavních paliv pro mozkové buňky. Používá se na snížení touhy po alkoholu a stabilizuje mentální zdraví.
  • Glycin: podporuje využití energie a kyslíku v buňkách.
  • Histidin: posiluje nervové přenosy, hlavně v sluchových orgánech. Využívá se na zvrácení některých případů hluchoty.
  • Prolin: prekurzor kyseliny glutamové.
  • Serin: pomáhá vytvářet ochranné tukové vrstvy obklopující nervová vlákna.
  • Tyrosin: zpomaluje buněčné stárnutí a potlačuje centrum hladu v hypotalamu. Lze jej syntetizovat z fenylalaninu. Podílí se na správném zbarvení vlasů a kůže, včetně ochrany před spálením.

Minerály

Přestože jsou proteiny stavebními kameny života, mnohé stopové prvky mohou podstatně ovlivnit zdraví a metabolismus.

Vody, které libuje spirulina, jsou natolik nasycené minerály uloženými v starodávných půdách a horninách, že zde nedokáží žít žádné jiné rostliny. Spirulina v takových alkalických vodách nejen prosperuje, ale zároveň pohlcuje a syntetizuje mnoho minerálů a odvozených sloučenin do své buněčné struktury. Spirulina tyto minerály transformovala do přírodní organické formy a tak se tyto minerály chelatovali, navázaly se na ně aminokyseliny a tím se staly pro lidské tělo mnohem snadněji vstřebatelnými. Mnohokrát lidé přijímali obrovské množství anorganických látek bez užitku pro zdraví, protože tělo neví, co má s takovou nekompatibilní formou udělat. Dokonce existuje řada důkazů, že anorganické minerály mohou blokovat vstřebávání organické formy, což nakonec vede k nemocem z nedostatku minerálů.

Spirulina obsahuje esenciální minerály a stopové prvky absorbovány z prostředí, ve kterém roste a mění je do chelátové, snadno vstřebatelné formy:

  • Draslík: klíčový minerál, který reguluje elektrolytickou rovnováhu těla. Jeho nedostatek může způsobit zástavu srdce, hypertenzi, vyčerpání nadledvin a svalový kolaps.
  • Vápník: nejhojnější minerál v těle, je obzvláště důležitý pro zdravé kosti a zuby. Je ale zapojen i do nervových přenosů do svalů. Spirulina poskytuje přibližně tolik vápníku jako mléko.
  • Zinek: ústřední bod více než třiceti životně důležitých enzymatických reakcí, se silným vlivem na mentální zdraví, barvu kůže, fungování prostaty a schopnost hojení a uzdravování.
  • Hořčík: jeho nedostatek může vést ke svalovým křečím, včetně srdečních nepravidelností. Pomáhá při vstřebávání vitamínu C, B vitamínů a proteinů.
  • Mangan: spolu se zinkem aktivuje enzymatický systém. Podporuje aktivitu neurotransmiteru acetylcholinu, napomáhá při stabilizaci krevního cukru.
  • Selen: původně se předpokládalo, že jde o toxický těžký kov, ale nyní je známo, že je důležitý pro zdraví. Zpomaluje stárnutí, škodlivou oxidaci a formování volných radikálů. Redukuje toxický vliv karcinogenů a zlepšuje srdeční činnost.
  • Železo: podporuje tvorbu hemoglobinu, krevního barviva transportující kyslík, který se nachází v zdravých červených krvinkách. Nedostatek železa je nejčastější u žen v reprodukčním věku.
  • Fosfor: druhý nejhojnější minerál v lidském těle, nachází se prakticky v každé buňce. Spolu s vápníkem udržuje hustotu kostí. Pomáhá vstřebávat uhlohydráty a B vitaminy niacin a riboflavin.




Vitamíny

Spirulina dodává řadu vitamínů, které potřebují všechny živé bytosti na fungování metabolických procesů:

  • Pyridoxin (B6): je zapojen do štěpení a vstřebávání proteinů. Chrání zdravé srdce, redukuje otoky a stabilizuje hladiny ženských hormonů. B6 v kombinaci se zinkem dokonce může vyléčit některé formy schizofrenie.
  • Biotin: enzym, který nese CO, během některých biochemických reakcí je zapojen do metabolismu uhlohydrátů. Také funguje jako koenzym při asimilaci jiných vitamínů B komplexu. Biotin se ničí konzumací syrových bílků z vajec a některých druhů syrových ryb.
  • Kobalamin (B12): vitamin, který se ze všech vitamínů nejhorší získává ze zeleniny. Spirulina je na tento vzácný vitamín extrémně bohatá, obsahuje jej o 250 procent více, než hovězí játra, která se donedávna považovala za jeho nejbohatší přirozený zdroj. Jedna porce spiruliny lehce přesáhne doporučenou denní dávku od 1,5 do 3 mikrogramů denně. Nedostatek vitamínu B12 vyúsťuje do zhoubné anémie, degenerace nervů, předčasné senility, výrazné únavy a duševních onemocnění připomínajících schizofrenii.
  • Kyselina pantotenová: “stresový” vitamín využíván nadledvinkách, spolu s cholesterolem a vitaminem C, vytváří kortizon a jiné steroidy jako odezvu na fyzický a duševní stres. Její nedostatek podporuje citlivost na alergie, infekce a degenerativní onemocnění jako například artritida a revmatismus. S nedostatkem tohoto vitamínu je spojován i vznik vředů a hypoglykémie.
  • Kyselina listová: podstatná pro správnou tvorbu hemoglobinu v červených krvinkách. Její nedostatek vede k anémii, slabému růstu, poruchám pigmentace kůže a předčasnému šedivění.
  • Inositol: životně důležitá lipotropické živina, která udržuje zdravou játra a pomáhá při detoxikaci karcinogenů, mimořádně navyšuje hladiny ženských hormonů. Pomáhá normalizovat hladiny cholesterolu v krvi. Inositol se spolu s cholinem používá v játrech při produkci lecitinu. Inositol je po niacinu druhý nejhojněji se vyskytující vitamín v těle. Nedávné studie poukazují, že inositol spolu s biotinem redukuje vypadávání vlasů.
  • Niacin: známý také jako kyselina nikotinová a niacinamid, což je alternativní označení. Niacin je důležitý pro duševní zdraví. Lékařům se při použití niacinu při terapii podařilo zcela odstranit příznaky schizofrenie. Niacin se považuje i za účinný prostředek ke snížení cholesterolu.
  • Riboflavin (B2): nejčastější vitamínová deficience je nedostatek riboflavinu a způsobuje šedý zákal, slabý zrak, slzení očí a nekontrolovatelný výskyt ekzému.
  • Thiamin (B1): koenzym využíván při rozkladu uhlohydrátů z potravy. Udržuje hladiny glukózy v krvi. Jeho nedostatek způsobuje slabost, srdeční poruchy, distenze břicha a nedostatečné okysličování. Vážný nedostatek způsobuje smrt. Z nemetabolizován fragmentů uhlohydrátů se vyvine závažná toxémií.
  • Tokoferol (vitamin E): spirulina obsahuje v jednom gramu více vitaminu E než čisté pšeničné klíčky. Tato živina ochraňuje zdraví srdce a svalů, podporuje okysličování buněk a zpomaluje stárnutí.

Karotenoidy

Některé látky v rostlinných potravinách nejsou skutečné vitamíny, ale poskytují prekurzory, ze kterých si tělo dokáže syntetizovat odpovídající vitamíny. Karotenoidový složky spiruliny k nim také patří, protože se využívají pro tvorbu vitaminu A. Skutečný vitamin A se v předpřipraveném stavu nachází pouze v živočišných zdrojích, například v játrech. Tato forma vitaminu A se někdy spojuje s toxicitou a předávkováním, protože je rozpustný v tuku a není z těla snadno vylučován.

Naopak karotenoidový komplexy nacházející se v zelenině se mění na vitamin A pouze v případě potřeby, čímž se minimalizuje nebezpečí otravy. Spirulina a jiné řasy jsou primárním zdrojem prekurzorů vitaminu A. Právě díky karotenoidům z řas vitamin A derivuje a koncentruje se v játrech ryb.

Spirulina obsahuje žluté / oranžové barviva kryptoxanthin a betakaroten, a právě z nich se může vytvořit vitamín A. Spirulina obsahuje karotenoidy v těchto formách:

  • Alfakarotén
  • betakaroten
  • xantofyly
  • kryptoxanthin
  • Echinenón
  • zeaxantin
  • lutein

Enzymatické pigmenty

Ačkoliv jsou hodnoty proteinů, minerálů a vitamínů nacházejících se v spirulině impozantní, je tento nepatrný organismus bohatý i na pigmenty, které jsou důležité pro život z biochemického hlediska. Bez pigmentů by organismus nedokázal syntetizovat množství enzymů potřebných pro vyvážený metabolismus.

Chlorofyl

Nejviditelnější pigment, čili barvivo nacházející se v spirulině je chlorofyl, zelená molekula nacházející se v rostlinách. Když získá energii ze slunečního záření, uvolní ionty. Tyto volné ionty stimulují biochemické reakce, při nichž vznikají proteiny, vitamíny a cukry. Chlorofylu se někdy říká “zelená krev”, protože se podobá molekulám hemoglobinu nacházejícím se v lidských krvinkách. V podstatě mají obě téměř identickou molekulární strukturu zvanou pyrolové kruhy a obě látky jsou chemicky známé jako “porfyrinu pigmenty”.

Rozdíl je v tom, že chlorofyl obsahuje ve svém jádru magnéziové jádro, zatímco hemoglobin obsahuje molekulu železa. Magnézium dodává molekule chlorofylu zelenou barvu a je zapojeno do syntézy jiných látek, zatímco železo dodává hemoglobinu červené zbarvení a mění funkci porfyrinu molekuly na dýchání a štěpení látek.

Předpokládá se, že pokud je chlorofyl přijímán s dostatečným množstvím železa, může být magnézium nahrazeno za vzniku molekuly hemoglobinu. Experimenty provedené v Japonsku prokázaly, že má spirulina výrazný pozitivní vliv na anémii, pravděpodobně díky konverzi chlorofylu na hemoglobin. Samozřejmě, vysoká hustota živin spiruliny, hlavně krvetvorné vitamíny B12 a kyselina listová, jsou také při léčbě anémie užitečné.

Chlorofyl má i další pozitivní přínosy pro tělo. Zlepšuje peristaltiku střev a tím zmírňuje zácpu. Také normalizuje vylučování trávicích kyselin. Zklidňuje záněty a redukuje nadměrnou sekreci pepsinu spojenou s žaludečními vředy.

Během druhé světové války byl chlorofyl díky své schopnosti vysušit a dezinfikovat rány, běžnou součástí první pomoci, aby se zabránilo hnisání ran. Navíc, chlorofyl zmírňuje otoky a podporuje granulaci, tedy proces, při kterém se regenerují nové tkáně nad zraněními.

Chlorofyl se jeví jako vhodný prostředek při regeneraci poškozených jaterních buněk, také zvyšuje cirkulaci krve do všech orgánů, protože rozšiřuje cévy. V srdci pomáhá chlorofyl při přenosu nervových impulsů, které kontrolují stahy. Srdeční frekvence se zpomalí, avšak každá kontrakce je mohutnější, čímž se zlepšuje celková efektivita práce srdce.

Fykocyanin

Pigment, který dodává spirulině modrou část zbarvení je fykocyanin. Jeho koncentrace je přibližně 7 procent ve srovnání s jedním procentem chlorofylu. Fykocyanin se přirovnává k lidskému pigmentu bilirubinu, který je důležitý pro zdravé fungování jater a zpracování aminokyselin.

Porfyrin

Další důležitý pigment je Porfyrin, červená sloučenina, která vytváří aktivní jádro hemoglobinu. Příbuzná této struktuře je polypyrolová molekula v B12, která je důležitá pro tvorbu zdravých červených krvinek.

Tyto a několik menších barviv jako fykoerytrin, tetrapyrol, fytomenadion a karotenoidy nejsou pouze “barvou” žijících organismů, ale využívají se i na metabolické procesy v celém těle. Bez nich by se enzymatické reakce utlumily natolik, až by nastal buněčný rozklad.

Tuky, cukry, soli a kalorie

Je pravděpodobně jen těžko představitelné, že tak koncentrovaný zdroj živin jako spirulina není plná tuků, škrobů a kalorií. Překvapivě se v spirulině nachází pouze 7 procent lipidů, přičemž je většina z nich ve formě esenciálních mastných kyselin, které podporují normalizaci cholesterolu. Esenciální mastné kyseliny nazývané někdy vitamín F, zahrnují kyselinu linolovou, linolenovou a arachidonovou. Tělo je využívá při produkci prostaglandinů, hormonálních regulátorů krevního tlaku a kapilární odolnosti.

Esenciální mastné kyseliny jsou zapojeny do respirace ve všech buňkách, a jsou zvláště důležité při přenosu kyslíku. Ovlivňují zdraví vlasů, kůže a nehtů, a pomáhají při rozpouštění cholesterolu v krevním řečišti. Nejsou to nebezpečné tuky, pro zdraví jsou naprosto nezbytné.

Spirulina obsahuje velmi málo škrobu či cukru. Sacharid, který obsahuje, jde zhruba o 10 až 15 procent, je primárně ve formě rhamnosy a glykogenu. Tyto dva polysacharidy jsou lidskými buňkami snadno vstřebatelné, s minimálním zásahem inzulínu. Z toho důvodu poskytují cukry ze spiruliny rychlou energii, bez zatížení slinivky nebo vyvolání hypoglykémie.

Z pohledu kalorií je výživová hodnota spiruliny ekonomická. V jednom gramu proteinu získaného ze spiruliny se nachází v průměru pouze 3,9 kalorie. Museli byste zkonzumovat kolem 18,5 kalorií surového 75% libového mletého hovězího masa, abyste získali gram proteinů. Průměrná 500 mg tableta spiruliny obsahuje pouze jednu až dvě kalorie!

Někteří lidé se obávají sodíku ve svém jídelníčku a vyhýbají se proto mořských plodem jako jsou řasy nori, wakame a kombu. Tyto řasy jsou velmi výživné, ale obsahují velké množství sodíku. Spiruliny se sodíkové problémy řas, které rostou v mořích, netýkají. Obsahuje totiž pouze 206 mg sodíku na tabletu. Většina pacientů s hypertenzí mají omezený denní příjem sodíku na 2000 mg nebo méně. Spirulina obsahuje tak malé množství sodíku, že osobám na dietě s omezením příjmu soli nehrozí žádné nebezpečí.