Prospěšnost bobulí goji

Dodavatelé goji vypouštějí do světa velmi odvážné tvrzení o moci jejich produktů. Goji dokáže zabránit, či dokonce vyléčit rakovinu. Obsahuje více oxidantů než jakékoliv jiné ovoce. Povzbuzuje sexuální funkce a lidé díky ní vypadají a zároveň se cítí mladší. Samozřejmě, ne všechny tyto argumenty jsou pravdivé, některé z nich se dají jen těžko ověřit. No jsou některé věci, které můžeme zjistit s jistotou.




Bobule goji jsou neuvěřitelně výživné. Na svou váhu – denní porce je pouze 10 až 30 gramů – obsahují více vitamínu C než pomeranče, více beta-karotenu než mrkev a víc železa než řízek. O beta-karotenu se tvrdí, že pomáhá při boji se srdečními chorobami, chrání také kůži před poškozením způsobeným sluncem. Goji je stejně dobrým zdrojem vitamínu B a antioxidantů, které nás chrání před škodlivými volnými radikály (ty ničí buňky v těle). Bobule jsou zároveň bohaté na polysacharidy, které jsou potřebné pro fungování imunitního systému, obsahují 18 druhů aminokyselin a jsou bohatým zdrojem draslíku. A pokud vám nestačí ochrana srdce, kůže a imunitního systému, beta-karoten a antioxidanty údajně pomáhají při boji s rakovinou.

Producenti goji často tvrdí, že toto ovoce dokáže porazit rakovinu. Podle jejich vyjádření, tato schopnost vyplývá z vysokého obsahu antioxidantů v bobulích goji. Antioxidanty se řadí do třídy vitamínů, která zahrnuje beta-karoten a vitamíny E a C. Goji se řadí vysoko z hlediska ORAC, tedy absorpční kapacity kyslíkových radikálů (test vyvinutý v oblasti zemědělství). Níže jsou uvedeny hodnoty ORAC (v jednotkách na 100 gramů) pro některé potraviny s vysokým obsahem antioxidantů:

  • Švestky (poloslivka Čačanská lepotica) – 5770
  • Rozinky – 2830
  • Borůvky – 2400
  • Kel – 1770
  • Jahody – 1540
  • Špenát – 1260
  • Růžičková kapusta – 980
  • Švestky – 949
  • Pomeranče – 750

Podle různých zdrojů, hodnota ORAC pro bobule goji dosahuje přes 25000 jednotek! Ale co to znamená?




V roce 1999 zveřejnilo americké ministerstvo zemědělství detaily studie, podle níž by měly potraviny s vysokou hodnotou ORAC dokázat zpomalit proces stárnutí a chránit buňky před oxidačními poškozeními (ze strany volných radikálů). Číslo 25000 lze jen těžko ověřit, ale pokud mu máme věřit, neznamená to, že nesnáze pak všechny ostatní “antioxidační” ovoce. Antioxidanty jsou pro tělo dobré, ale stejně jako u jiných minerálů a vitamínů, lidské tělo je dokáže absorbovat pouze určité množství. Vše nad určitou hodnotu přes tělo projde v nezpracované formě. V případě draslíku, který se v goji nachází, pomáhá správné množství udržovat zdravou játra. Příliš mnoho draslíku už ale může být toxické. Proto je dobré dodržet denní dávkování goji (10 – 30 gramů) a do jídelníčku zařadit i jiné zdravé a výživné potraviny.