Jak skladovat zavařeniny a kompoty?

Dnes se spolu podíváme do našich spíží a řekneme si, jak správně skladovat zavařeniny a kompoty, aby nám vydržely co nejdéle. Řada z nás má to štěstí, že má svou vlastní zahrádku a že zahrádka plodí, a díky naší dobré péči bývá úroda mimořádně štědrá. A protože všechno nestihneme sníst čerstvé, tak sušíme, zavařujeme, sterilujeme. Zavařené domácí džemy, kompoty a marmelády jsou ty nejlepší a v zimě každopádně přijdou vhod, navíc máte jistotu, že je to vaše, domácí a zdravé. Nicméně je nutné ovoce a zeleninu nejen dobře zavařit, ale i skladovat. Přináším vám proto pár triků a tipů, jak správně skladovat zavařeniny.




Základní pravidla, jak skladovat zavařeniny a kompoty

Přeskočím nyní fázi, kdy ovoce a zeleninu teprve zpracováváte, a představte si, že už před vámi leží vzorně srovnané sklenice s jahodovým džemem, sterilovanými okurkami a paprikami, švestkovým kompotem a dalšími dobrotami. Aby vám vydržely co nejdéle, je dobré dodržovat několik pravidel při jejich skladování.

Pokud chcete zavařeniny skladovat, vždy je označte štítky

V první řadě na každou sklenici nalepte štítek, kde uveďte, o jaký druh zavařeniny se jedná (meruňkový džem, broskvový džem, atd.) A datum výroby. To vám pomůže v lepší orientaci, když se budete rozhodovat, který z dvou meruňkových džemů máte spotřebovat dříve.

Tímto způsobem se vám nestane, že například otevřete okurky, které se ještě nestihly pořádně odležet, zatímco na polici jsou ještě zavařeniny z minulého roku.

Vše je třeba skladovat v temnu, chladu a suchu

Džemy, marmelády a zavařeniny byste měli skladovat v chladu, suchu a temnu. Platí pravidlo, že vzadu v policích byste měli mít nejčerstvější produkty a vpředu ty, které je nutné sníst co nejdříve vzhledem k tomu, kdy jste je vyrobili.

Skladovat zavařeniny znamená je i kontrolovat

Zavařeniny pravidelně kontrolujte. Ačkoliv by se neměly kazit, může se přece jen přes veškerou vaší snahu leccos stát. Tu a tam se objeví plíseň, ovoce má jinou, nezvyklou barvu nebo se pod víčkem vytvoří sraženina či pěna, při zavařování není chyceno víčko tak, jak mělo, a pod. První měsíc po zavaření je kontrolujeme 2x týdně, pak už stačí jednou za měsíc.

Skladovat zavařeniny je třeba při správné teplotě

Ideální teplota při níž skladujeme zavařeniny, by měla kolísat mezi 5 – 10 ° C. Vyšší teplota se sice nedoporučuje, ale někdy to jinak nejde. V takovém případě se na sklenice dívejte častěji. Stejně tak jim neprospívá, když se teplota často mění.

Ideální spotřeba zavařenin

Zavařeniny byste měli spotřebovat nejlépe do jednoho roku. Zkušené hospodyně, které zavařují dlouhá léta, už našly ten nejlepší způsob, jak na to, a skladují své výrobky i déle než jeden rok.




Hodně samozřejmě záleží na tom, o jaký druh ovoce se jedná, jakým způsobem jste ho sterilizovali, jak čisté bylo nádobí a skleničky, jak důkladně jste je zavíčkovali atd.

Tipy

Jakmile marmeládu nebo kompot otevřete, uchovávejte je v chladničce a spotřebujte co nejrychleji.

Pro zavařování nepoužívejte ovoce, které je extrémně přezrálé – pokud ho přece jen tepelně zpracujete, poznamenejte si to na štítek (ten pak přilepte na sklenici). Tyto dobroty byste měli sníst co nejdříve.

Pokud při kontrole odhalíte v zavařenině plíseň, tak už ji nekonzumujte, obsah raději s ohledem na zdraví vyhoďte.

Varování

Džemy zpracované za studena uchovávejte v chladničce maximálně po dobu několika měsíců.