Jak si pochutnáváním na sladké vařené kukuřici zlepšit zdraví?

Celý rok se všichni těšíme na “zlato” v podobě vařené kukuřice. Léto bez ní si spousta lidí neumí ani představit. Vědí to i na koupalištích, trzích, hodech a vědí to stejně tak i naše babičky, či mámy. Této dobrotě se jednoduše nedá odolat!

Původ

Kukuřice je známá již přes 7 000 let a její původ dřímá v Americe. Už staří Indiáni ji považovali za vrchol výjimečnosti. Na naše území ji přinesli údajně kočovní Romové a od té doby se těší velké oblibě. Je jedno, jestli jsme malí nebo velcí, když se řekne “kukuřice”, začnou nám samovolně téct sliny. Nejlepší je vařená, ale může se klidně připravit i na grilu nebo upéct na pekáči.

Kromě toho, že je to opravdu výjimečná potravina, její klas se využívá i v kosmetickém a textilním průmyslu nebo při výrobě etanolu, lepidla či inkoustu.

Bohatá na vlákninu

Pokud jste si mysleli, že vařená kukuřice zdraví nijak zvlášť neprospívá, zajisté teď budete mít radost. Kukuřice je velmi zdravá plodina plná vitamínů, zejména skupiny B a tyto vitamíny pečují o naši pleť, pokožku, nehty a krásné vlasy. O důvod navíc dopřát si z ní ještě více než obvykle. Nezaostávají ani selen, zinek či mangan, a co je nejdůležitější – železo. Tento stopový prvek se doporučuje konzumovat ve zvýšené míře zejména lidem trpícími anémií – tedy chudokrevností. Všichni dobře víme, že pokud někdo trpí touto diagnózou, dny určitě nejsou plnohodnotné. Cítíme se malátní, jsme bledí, vypadávají nám vlasy, bolí nás hlava nebo je nám na zvracení. Je perfektní dopomoci si ke zdraví takovou slaďoučkou formou. Vysoký podíl vlákniny se stará o naše správné trávení a snadnější vyprazdňování.

Další pozitiva

Díky všem vitamínům a složkám, které jsou v kukuřici obsaženy, je dokázáno, že pročišťuje naše střeva a zároveň změkčuje stolici. Není pravdou, že se z ní tloustne – právě naopak – sladký cukr z kukuřice se promění v těle na škrob, který dodá tělu vše potřebné. A všichni “nerváci” pozor – kukuřice působí i na náš nervový systém a uklidňuje. U dětí se stará o správný fyzický i duševní vývin a to kvůli vysokému obsahu jódu, mědi a manganu. Možná jste netušili, že tato plodina má i protirakovinné účinky a chrání před nemocemi srdce a mozku. Bohatý zdroj antioxidantů přímo z přírody!