Jak pozitivně působí lykopen na náš organismus?

Někteří z vás se z pojmem lykopen setkali, jiní zase toto slůvko slyší poprvé. Co to ten lykopen vlastně je? Lykopen patří do skupiny karotenoidů neobsahujících kyslík. Jde o červené barvivo. A právě to způsobuje zabarvení plodů (ovoce a zeleniny) do červena. Patří mezi biologicky důležité tetraterpeny a je jedním z provitamínů vitamínu A, a je schopný absorbovat světlo.

Lykopen je také silný antioxidant, dokonce jeden z nejsilnějších. Antioxidanty zabraňují působení volných radikálů. Volné radikály mohou způsobovat nevratné poškození v našem těle. Považuje se bojovníka, který pomáhá předcházet vzniku rakoviny. Jak lykopen pozitivně působí na váš organismus a v jakých potravinách ho najdete, vám přinášíme v následujícím článku.

Jak přesně působí lykopen na lidský organismus

Lykopen je antioxidant, má ochranný vliv na lidské buňky, tkáně a orgány, a proto zabraňuje oxidaci LDL cholesterolu, který může způsobovat aterosklerózu.

Chrání tak před kardiovaskulárními onemocněními jako je infarkt myokardu, ischemická choroba srdeční, angina pectoris. Dále podporuje imunitní systém, pomáhá tělu bojovat s infekcí a chrání kůži před negativním vlivem UV záření.

Tento antioxidant také snižuje pravděpodobnost vzniku některých nádorových a degenerativních onemocnění a chrání pleť před stárnutím.

Muži, kteří pravidelně konzumují potraviny s lykopenem (např. rajčata) jsou vystaveni mnohem menšímu riziku rakoviny prostaty, a také jsou vystaveni menšímu riziku zvětšení prostaty, které je rozšířeno u mužů ve věku nad 50 let.

Ženy, které pravidelně konzumují tyto potraviny, jsou vystaveny menšímu riziku rakoviny děložního čípku. Studie také prokázaly, že pravidelná konzumace potravin s lykopenem chrání před rakovinou trávicího traktu.

Významné účinky lykopenu v kostce:

  • Antioxidační působení v organismu, váže volné radikály v organismu
  • Omezuje přenos metastáz z jednoho orgánu na druhý
  • Snižuje riziko vzniku nádorů, zejména plic, prostaty, kůže, prsu, žaludku
  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění
  • Pozitivní vliv na reprodukční funkci u mužů
  • Snižuje škodlivé účinky konzumace alkoholu, tabáku, kávy
  • Důležitý pro udržení optimálního krevního tlaku (obsah draslíku)
  • Ochrana kůže před UV zářením
  • Podporuje funkci prostaty
  • Může pomoci snížit různé záněty v těle, např. zánět dásní
  • Výrazné antibakteriální a protiplísňové působení

Odkud je možné lykopen získat?

Získává se ze speciální šlechtěné odrůdy rajčat HLLS. Tato odrůda obsahuje mnohonásobně více lykopenu než rajčata, které jsou běžně dostupné v našich obchodních sítích. Co je velkou nevýhodou lykopenu, organismus ho ze stravy nedokáže vstřebat, pokud neprojde tepelnou úpravou.

Obsah lykopenu se zvyšuje při tepelné úpravě potravin, proto je například rajčatový protlak bohatší na lykopen než čerstvá šťáva z rajčat (až 3x vyšší využitelnost lykopenu oproti rajčatům v syrovém stavu).

Lykopen je volně obsažen:

  • v rajčeti
  • ve vodním melounu
  • v šípcích
  • v červeném grapefruitu
  • v kvajávě (guava) – kvajáva hrušková je tropický keř, pocházející z Ameriky. Plody jsou kulaté nebo mají tvar hrušky
  • v papáji
  • v menším množství najdeme lykopen například i v chřestu, červeném zelí, mrkvi, paprice, mangu, a dalších

Denní dávkování lykopenu

Abychom získali dávku lykopenu, která by měla mít preventivní účinky, je údajně dobré zkonzumovat denně například 1 rajče nebo 2 mrkve.

Doporučená denní dávka se pohybuje na různé účely mezi 10 a 300 miligramy. Lykopen je možné koupit v lékárně v podobě kapslí, a kapsle obsahují nejčastěji 10 nebo 167 miligramů lykopenu. V zralých červených rajčatech je ho obvykle 30-75 mg / kg.

V případě, že ho užíváte pro léčebné účely, obvyklá léčebná denní dávka je 2-3x denně 2-3 dcl rajčatové šťávy nebo jednou až 2x denně 167 miligramů lykopenu.

Tipy

Lykopen působí synergicky s vitaminem C. Proto je proto dobré kombinovat potraviny s lykopenem s potravinami bohatými na vitamín C.