Jak pomáhá kajenský pepř léčit?

Víte, že kajenský pepř není pepř? Můžeme ho v podstatě zařadit mezi chilli papričky, protože obsahuje ve velkém množství pálivou esenci. Výraz kajenský je zlidovělý název pro papriky odrůdy Cayenne. Název koření vznikl nepřesným překladem do angličtiny. Pepper totiž znamená jak koření, tak i papriku. Kajenský pepř může nahradit běžně používanou pálivou papriku nebo koření.

Co obsahuje kajenský pepř

Najdeme v něm kapsaicin – pálivou esenci. Díky kapsaicinu je kajenský pepř tak ostrý, je to antioxidant, a je zodpovědný za řadu léčivých vlastností. Dále obsahuje vitamíny řady B a vitamíny C, A, v nemalém množství se v něm nacházejí i minerální látky, jako například vápník, draslík. Jeho součástí je i karoten a mastné kyseliny.

Jak tedy pomáhá kajenský pepř léčit

Kajenský pepř je mimořádně účinná a všestranně využitelná léčivá rostlina, která je ve skutečnosti odrůdou výjimečně štiplavé chilli papričky. Pochází ze Střední Ameriky, domorodí Indiáni ji dlouhá tisíciletí pěstovali a využívali při léčbě různých onemocnění a ke zmírnění zdravotních potíží.

Kajenský pepř chrání srdce a čistí krev

Toto koření čistí a ředí krev a chrání cévy, čímž zrychluje metabolismus a krevní oběh. Pravidelná konzumace tohoto koření ve velké míře přispívá ke snížení výskytu kardiovaskulárních onemocnění, proti vzniku krevních sraženin a snižuje riziko srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice. Pozitivně působí na srdce, protože pomáhá udržovat normální krevní tlak. Vyrovnává hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů.

Jeho pomocí je možné zpomalit, či dokonce pozastavit proces vytváření aterosklerotických plaků, a tak může být koření účinné i při léčbě kornatění cév.

Jeho dalším přínosem je, že uklidňuje nervovou soustavu, zlepšuje činnost mozku a může zpomalit průběh stařecké demence.

Trávení, žaludek

Působí pozitivně při trávicích potížích. Stimuluje sekreci trávicích šťáv a podporuje trávení. Stimuluje látkovou výměnu a podněcuje pohyby střev, čímž přispívá k odstranění, a prevenci nadýmání a zácpy, či jiných trávicích problémů.

Pokud ho budete konzumovat během jídla, můžete tak předejít nepříjemné plynatosti. Je stejně účinné při pálení žáhy, zvracení a průjmových stavech.

Jeho užíváním se zvyšuje vaše energetická hladina, je dobrým pomocníkem při překonání únavy a vyčerpanosti. Při vnějším použití se využívá i proti poruchám trávení, stačí když si jím natřeme pokožku v oblasti břicha.

Chřipka, nachlazení, kašel

Toto koření dokonce působí i proti chřipce a nachlazení, protože pomáhá rozpouštět a uvolňovat hlen, to je dobré pro dutiny, průdušky a plíce a zlepšuje dýchání. Mírní bolesti v krku, tlumí dráždivý kašel.

Detoxikace organismu

Kajenský pepř podporuje detoxikaci tím, že zlepšuje funkci lymfatického a trávicího systému, protože ohřívá tělo a způsobuje pocení, a tím zjednodušuje přirozený proces detoxikace.

Dobrý přítel v boji s kily

Toto kouzelné koření přispívá k hubnutí, protože povzbuzuje spalování cukrů a tuků.

Pokud si dáte ráno kajenský pepř na snídani, snížíte si chuť k jídlu a tím i kalorický příjem po celý den.

Další zdraví prospěšné účinky

  • Má silné antibakteriální a antimykotické účinky a posiluje imunitní systém
  • Zmírňuje alergie
  • Odstraňuje bolesti kloubů a migrény
  • Možno údajně použít také přímo jako první pomoc na povrchu těla při krvácejícím zranění
  • Studie prokázaly, že kajenský pepř působí preventivně proti vzniku rakoviny plic u kuřáků a proti vzniku rakoviny jater
  • Působí jako antioxidant, chrání tkáně před oxidačním poškozením

Tipy

Uvařte si čaj z kajenského pepře. Nejlepším řešením je, že ho vypijeme rozpuštěný ve sklenici horké vody. Můžeme přidat med, citron, nebo jej můžeme přimíchat dokonce i do rajčatové či pomerančové šťávy.