Glukomannan, výživový doplněk na podporu hubnutí

Neustále se objevují nové a nové výživové doplňky, které mají pomáhat při hubnutí. Zorientovat se v nich a zjistit, které z nich skutečně fungují a které vám vůbec nepomohou, je opravdu těžké. Do které části tohoto spektra tedy zapadá glukomannan (přírodní zahušťovadlo)? Podle některých je glukomannan ten nejlepší prostředek na kontrolu hladu, ten nejlepší na potlačování apetitu.




Bližší pohled na tento takzvaný zázračný výživový doplněk nám pomůže poodhalit, zda jsou ódy na glukomannan oprávněné.

Co je glukomannan?

Glukomannan je cukr vyrobený z kořenů rostliny konjak, která se již stovky let využívá v tradiční japonské kuchyni jako zahušťovadlo, či přísada k vytvoření želé. V Japonsku je natolik známý a renomovaný, že má dokonce svou vlastní přezdívku – “metla na střeva” – což velmi dobře naznačuje, jak funguje. S obsahem pouze několik kalorií vyvolá glukomannan pocit plnosti, a to absorbováním vody a nabobtnáním, takže v žaludku vytvoří objemnou vlákninu.

Po konzumaci se glukomannan v trávicím traktu napije vody jako houba, sníží vstřebávání sacharidů a cholesterolu a tím podpoří hubnutí. Tento výživový doplněk vám dá také pocit plnosti, ale nevyvolá nadýmání ani plynatost.

Objemný “chuchvalec” vlákniny se následně z těla vyloučí přirozenou cestou. Tento čistící efekt údajně pomáhá se spoustou zdravotních problémů. Jde například o snížení cholesterolu, pomoc při kontrole hladiny cukru v krvi u lidí s cukrovkou typu 2, a také o pomoc při zácpě.

Funguje to?

Výzkum stále postupuje a předběžné studie jsou velmi slibné. Podle jedné studie, kde účastníci užívali glukomannan v kombinaci se lusky psyllia, zhubli v průměru 5 kg za 16 týdnů ve srovnání s jedním kilogramem ve skupině, která užívala placebo. Jiná studie, kde dobrovolníci užívali čistě glukomannan, ukázala v průměru úbytek na váze o 2,5 kg za osm týdnů. Účastníci této studie nebyly na žádné jiné dietě, ani nezměnily svůj životní styl.




Jak ho třeba užívat?

Glukomannan v prášku a tobolkách neobsahuje žádné podivné chemikálie, podivné léčiva, či zvláštní přísady, takže je považován za “pravděpodobně bezpečný” tlumič apetitu. Má však několik vedlejších účinků, na které je třeba dávat pozor. To nejdůležitější je, že musíte dbát na to, abyste vypili dostatek vody. Doporučuje se minimálně dva decilitry vody na 1 gram glukomannan před každým jídlem. Pokud se dost nenapijete, může vám vláknina doslova zalepit trávicí systém, způsobit zablokování střev a ve vzácných případech vyvolat dušení, protože zablokuje hrdlo. Takže, pro jednoho “očista”, pro jiného noční můra. Začněte proto pomalu a propracujte se k plné dávce postupně, abyste zjistili, jak na něj bude vaše tělo reagovat.

Pokud máte zájem o vyzkoušení glukomannan, doporučují odborníci brát ho 15-30 minut před jídlem. A nezapomeňte ho zapít velkým množstvím vody! Zde je rychlý přehled různých forem glukomanánových výživových doplňků.

Glukomanánový prášek. Prakticky bez chuti, je výborný na zamíchání do smoothie a jiných jídel. Bonus: dodává pěknou hutnou konzistenci.

Glukomannan v potravinářských produktech. Japonské nudle širataki (prodávané i pod názvem “zázračné nudle”) jsou nejznámější potravinou z glukomannan. Napoprvé jsou poněkud zvláštní, spíše než nudle připomínají šlachovité želé, jsou cítit rybami. Dostupné jsou i jiné produkty, jako gumové bonbóny a žvýkačky.

Glukomanánové tablety. Pravděpodobně nejpraktičtější a nejvhodnější, ne-li i nejchutnější možnost. I když se problémy vyskytují jen zřídka, pevné tablety jsou oproti jiným formám glukomannan náchylnější ke způsobení výše zmíněného zablokování hrdla a střev.