Jak se rychle zbavit náhlé bolesti?

Někdy to přijde náhle, znenadání a ani nevíte z čeho: začne vás škrábat v krku, příšerně vás rozbolí hlava, ozvou se zuby nebo vám začne téct z nosu. Možná jste to už měli v sobě a teď to jen propuklo. Možná jste senzitivní na počasí a náhlá změna vás úplně vykolejila. Čas od času se objeví situace, kdy vás tělo zradí, udělá se vám nevolno, dostáváte závratě a nejraději byste si někde lehli a měli klid. Tehdy je dobré mít po ruce pár triků, jak se dostat opět do formy a být fit doslova do hodiny. Máme pro vás 7 tipů na bolesti.

Tyto tipy jsou odzkoušeny a pocházejí od fyzioterapeutů, bylinkáře a léčitele. Umí pomoci doslova za pár minut, ale někdy se za bolestmi mohou ukrývat závažnější onemocnění a problémy. Pokud máte například příliš velké bolesti zad, nepřehánějte to s oddalováním a raději jděte k lékaři. Pokud máte příliš velké bolesti zubů, raději vyhledejte zubaře. Pokud vás například bolí na hrudi, nemusí to být jen stresem, či úzkostí. Může to být infarkt, který je opravdu velkým zabijákem. Proto raději zavolejte na tísňovou linku 112, případně přímo záchranáře na číslo 155.
Než přijde záchranka, uložte dotyčného do pohodlné polohy. Doporučuje se podat mu tabletku acylpyrinu, kterou rozkouše a zapije. Acylpyrin může rozpustit sraženinu v ucpané tepně.

7 tipů na bolesti

1. Bolest hlavy a migréna

Když vás najednou strašně rozbolí hlava, vypijte sklenici vody s rozpuštěnou šumivou tabletkou multivitaminu nebo kalcia. Po deseti minutách si dejte další sklenici, ale tentokrát jen čisté vody. Pokud nemáte po ruce žádné šumivé tabletky, vymačkejte do vody citron nebo pomeranč.
Pomáhá také obyčejný studený obklad na čelo, který si tam nechte asi 10-15 minut. Případně si jemně masírujte spánky levandulovým olejem.
Také pomůže dívat se do dálky na zelené stromy, hory, nedívat se na televizor, do počítače, na jakoukoli obrazovku.

Při záchvatu migrény je to těžší, ten může trvat dlouhé hodiny, dokonce i dva tři dny. První pomocí by měl být Migralgin, který je speciálně určen k tlumení migrény. Má v sobě tři účinné látky – paracetamol a kyselina acetylsalicylová ulevují od bolesti, kofein potlačuje příznaky apatie a únavy.

2. Bolest v krku

Začalo vás v něm škrábat? Máte pocit, že vám jaksi napuchl a těžko se vám polyká? Ideální je co nejdříve vypít sklenici vlažné vody s čerstvě nastrouhaným zázvorem. Případně překonejte odpor a rozkousejte kousky zázvoru, který pomůže hrdlo dezinfikovat. Pokud máte sprej s lokálním antibiotikem, nastříkejte si ho přímo na bolavé místo v krku. Znecitliví ho a pomůže k rychlejší regeneraci.

3. Bolesti zubů

Když se ozvou zuby, je to vždy nepříjemné. A mnohé odrazuje už jen pomyšlení na návštěvu zubaře, takže raději dobrovolně trpí. Zkuste však toto: vezměte si tabletku paralenu nebo Panadolu, rozdrťte ho na prášek a pomocí vatové tyčinky potírejte tímto práškem bolavý zub, případně i dáseň kolem.
Podobný účinek má i heřmánek – udělejte si odvar a vyplachujte ústa.
Podle některých léčitelů pomáhá nastrouhaný křen, který přikládáte na postižené místo. Dobrá je i směs nastrouhaného křenu a octa: necháte odstát a potom směsí natíráte bolavé místo.

4. Ucpaný nos

Rýma a ucpaný nos umí pořádně znepříjemnit život a zejména večerní usínání. Ideální první pomocí je napařování: už jednoduchá ohřátá voda s mořskou solí dokáže divy. Na litr vody asi půl šálku soli. Přehoďte si přes hlavu osušku a napařujte se alespoň 10-15 minut. Nádech nosem, výdech ústy. Slané výpary nos uvolňují a potlačují i ​​projevy rýmy.

5. Bolestivá záda

Možná se vám to už stalo několikrát. Při špatném došlápnutí, zvedání těžšího břemene, nesprávném vstávání z postele … Nebo jste v noci spali v nesprávné poloze a teď jste celí rozbolavělí. Pokud se bolest zad projeví náhle, lehněte si v posteli na bok a nohy pokrčte v kolenou. Pak se opatrně posaďte, obě nohy položte na zem a chvíli pomaličku narovnávejte páteř tak, že budete k sobě jakoby přitlačovat lopatky.
Lehněte si na zem, na měkkou podložku a narovnejte se. Nohy pokrčte v kolenou a chvíli se natahujte. Nakonec se překulte a klekněte si na kolena. Udělejte párkrát kočičí hřbet – hřbet nahoru, pak dolů, zase vzhůru … taková jednoduchá rehabilitace obyčejně zabere téměř vždy.

6. Křeče v břiše

Ty mívají zejména ženy v období před nebo během menstruace, ale objevují se občas i u mužů. Vězte, že křeče uvolní obyčejné teplo – například přiložení láhve s teplou vodou na podbřišek. Případně si dopřejte horkou koupel, která uvolňuje svaly a potlačuje křeče. Zvyšuje se tak i cirkulace krve.
Pokud jsou křeče způsobené staženým svalstvem, zkuste si bolavé místo jemně masírovat. Křeče v žaludku, či břiše potlačuje i aloe vera či zázvor: nastrouhejte si trošku čerstvého zázvoru, zalijte horkou vodou a pomalu pijte.
Za křečemi v břiše může být nevhodné jídlo, v tom případě si dopřejte na pár dní dietnější stravu, omezte tučná jídla a křeče by měly zmizet.

7. Pocit stresu a úzkosti

Zavolal si vás najednou šéf? Máte před důležitým jednáním? Čeká vás zkouška a vám se jaksi těžší dýchá? Chytají vás závratě a cítíte se na odpadnutí?
Zde pomůže jedině správné dýchání. Prodýchejte ten stres a úzkost. Pohodlně si sedněte nebo lehněte a vydechněte. Přivřete oči, nechte běžet myšlenky a zhluboka se nadechněte. Počítejte v duchu do čtyři, zadržte dech na další čtyři sekundy a poté vydechujete, opět čtyři sekundy. Takové správné dýchání pomáhá i u panických stavů, odbourává velké napětí, uvolňuje celé tělo. Je třeba takto dýchat, dokud se neztratí příznaky stresu, či úzkosti.