Jak zmírnit bolesti nohou při chůzi i sportu?

Pohyb je pro naše zdraví velmi důležitý. Pokud vám bolesti nohou brání ve sportu, nebo dokonce v obyčejné procházce, určitě je třeba se tímto problémem zabývat. Při náhlých nebo přetrvávajících bolestech je prvořadá návštěva lékaře. Prevenci, ale i samotnou léčbu lze podpořit pomocí několika ověřených vychytávek.

Ortopedické vložky 

Podle dominující funkce, kterou plní, lze rozdělit vložky do bot do několika kategorií.

  • Gelové nebo silikonové vložky zmírňují sílu dopadu chodidla na podložku, čímž chrání klouby v této oblasti. Při běhu a chůzi navozují pocit lehkosti.
  • Jiné typy vložek odlehčí nebo zatíží jen konkrétní bod na chodidle – jde o tzv. metatarzální vložku ( “srdíčko do boty”, Jungová bandáž), podpatěnky nebo tříčtvrteční vložku (kombinace podpatěnky a metatarsální vložky).
  • Vložky deo, děrované, kožené, kožešinové, s nanostříbrem, aktivním uhlíkem, … zmírňují zápach, chodidlo ochlazují a odvětrávají nebo zateplují.
  • Na vložkách se také mohou nacházet masážní výrůstky, masírující na chodidlech reflexní body nebo magnety na tlumení kloubních a svalových bolestí.
  • Z hlediska zlepšení ortopedické struktury chodidla, případně celého postoje těla, mluvíme o ortopedických vložkách, termoplastických vložkách (působením vysoké teploty se vytvarují na konkrétní tvar chodidla) a sportovních vložkách (termoplastické, určené vždy pro konkrétní druh sportu).

Je na vašem zvážení, zda budete vhodné vložky do bot nosit preventivně, ale určitě neváhejte v případech, pokud máte ploché nohy, vybočený palec (haluxy), různé bolesti paty, nebo jste těhotná.

Kromě vhodných bot a vložek závisí také na ponožkách

Nosíte při lyžování lyžařské ponožky? Děláte velmi dobře, protože nošením odpovídajících ponožek zabezpečujete nohám přiměřený tepelný komfort, odvádění potu, eliminaci pachu a zejména dostatečnou cirkulaci tekutin v žilách. Na lyžařských ponožkách jsou umístěny různé funkční zóny (chránič kotníku, holenní kosti, tlumení nárazů, …) a mají mírně až silnější kompresní vlastnosti. Ne každému vyhovuje stejná míra komprese. Obvykle je největší tlak vyvíjen v oblasti chodidel a kotníků a pozvolna se snižuje směrem ke kolenu.

Kompresní ponožky se doporučují nosit lidem se sedavým zaměstnáním, i tam, kde naopak celý den stojí, těhotným ženám a sportovcům. Tedy v případech, kdy hrozí riziko otoku nohou a křečových žil (varixů), nebo je zapotřebí rychlejší regenerace po operaci či sportovních aktivitách.
Při sportu – lyžování, běhu, cyklistice ap. – se díky kompresním ponožkám nohy lépe okysličují a prokrvují, a zároveň dochází k rychlejšímu odbourávání kyseliny mléčné. Svaly se po trénincích a sportovních výkonech regenerují mnohem rychleji.

Masáže s přípravky obsahujícími konopí

Na masáž bolavých kloubů, svalů a šlach můžete použít speciální mastičky s konopím nebo jedlý konopný olej. Obě varianty jsou velmi účinné. Avšak v případě konopného oleje, který se užívá i vnitřně, můžete využít i jeho další benefity.
Podporuje obranyschopnost organismu, je prevencí před nervovými a neurodegenerativními chorobami a rakovinou, zlepšuje trávení, uvolňuje křeče, zabraňuje tvorbě zánětů a otoků, pomáhá při hubnutí, hormonálních problémech, kardiovaskulárních a kožních onemocněních, cukrovce …
Zkrátka, vyplatí se vám mnohem více než masti určené výhradně pro venkovní použití.

Hlavní účinnou látkou konopných masážních přípravků je kanabinoid CBD. Působí v součinnosti s dalším z kanabinoidů, psychoaktivní složkou THC, ale bolesti či záněty dokáže tlumit i sám o sobě. THC obsahují konopné oleje a masti jen v minimálním, zanedbatelném množství. A proto, i když jste vrcholovým sportovcem, obvinění z nedovoleného dopingu se obávat nemusíte. Kromě toho, kůže je dostatečnou bariérou na to, aby se kanabinoidy nedostaly do krevního řečiště. Toto je další důvod, proč jsou vaše obavy opravdu zbytečné.