Jak vybrat správný DVD rekordér?

VHS rekordéry nahradily mnohem modernější DVD rekordéry, díky kterým si můžete nahrát film nebo pořad, který jste propásli nebo který vás zaujal. V obchodě však narazíte na mnoho různých typů a značek DVD rekordérů, které se ale prodávají za různou cenu. Jaký DVD rekordér koupit, abyste neplýtvali penězi a byli spokojeni? Víte, čeho si při výběru všímat?

Podle čeho vybírat správný DVD rekordér:

Vybírejte podle druhu disků

Na výběr máte hned ze tří skupin. Ty se liší podle toho, jaké médium v ​​nich můžete přehrát.

  • Plusové: DVD + R, DVD + RW, DVD + R DL
  • Minusové: DVD-r, DVD-RW, DVD + R DL
  • Jiné: DVD-RAM (pro přepisovatelné médium)

Kapacita pevného disku je důležitá

Na výběr máte z DVD rekordérů s pamětí 80, 160, 250 a 320 GB. Velikost pevného disku má úzkou souvislost s cenou (čím větší kapacita, tím větší cena). Tato kapacita významně ovlivňuje, kolik filmového materiálu si můžete do vnitřní paměti nahrát. DVD nahrávač bez pevného disku se vůbec nevyplatí kupovat (nutí vás vše nahrávat rovnou na disky, což je neekonomické).

Vybírejte i podle vstupů a výstupů

Pro digitální vysílání potřebujete mít koaxiál pro “digi” s konektorem cinch nebo optický Toslink. V případě analogového vysílání potřebujete koaxiál s konektorem cinch. V případě, že máte v plánu nahrávač propojit s počítačem, potřebujete, aby podporoval USB konektor.




Další vstupy, které dozajista oceníte, je čtečka paměťových karet, která může rozšířit kapacitu nebo umožní přehrát / nahrát film, či fotografie.

V případě užívání LCD a plazmových televizí potřebujete mít u DVD kvalitní výstup, nejlépe HDMI. V případě, že byste k němu chtěli připojit i kameru, tak potřebujete na přístroji najít vstup s označením Fire Wire (nebo i.Link DV, či IEEE1394).

Možnosti nahrávání, které můžete využít

  • Nahrávání OTR (One Touch Recording), představuje techniku ​​nahrávání na jeden dotyk. Jde o podobný způsob jako u videorekordérů. Po stisknutí tlačítka nahrávání spustíte a po opětovném stisknutí tlačítka nahrávání zastavíte.
  • Plánované nahrávání představuje způsob nahrávání, který také najdete i na videorekordérech. Na přístroji nastavíte přesný čas nahrávání, odkud chcete nahrávat, datum, čas spuštění, režim kvality nahrávání a čas vypnutí.
  • Nahrávání Timeshift však u videorekordérů nenajdete. Tento způsob umožňuje nahrávat i zpětně.

Volba kapacity nahrávání

Volba kapacity nahrávání ovlivňuje kvalitu přehrávání. Čím menší kapacitu na pevném disku zabere, tím horší kvalita filmu je. Obvykle si zde můžete vybrat z 3-4 možností. I ta nejhorší kvalita vybraného nahrávání zdaleka přesáhne tu nejlepší kvalitu nahrávání u videorekordérů.

Tuner rekordéru

Výběr DVD podle tuneru spočívá ve zvážení, zda opravdu potřebujete mít tuner jak pro analogové, tak i pro digitální vysílání. Rekordér s označením DVD / HDD má oba tunery, ovšem tam, kde signál přijímáte prostřednictvím kabelové televize nebo satelitu, je to naprosto zbytečné, postačí vám ten s tunerem typu DVB-T (levnější).

Možnosti střihu

Můžete si také vybírat podle způsobu střihu, které se u jednotlivých typů DVD rekordérů liší. Některé umožňují nahrávku rozdělit a vymazat pouze při přesně vytyčené části záznamů. Některé mažou takto přímo (automaticky), což obvykle bývá přesné, ale jde o zcela nevratný proces, nebo je tu možnost stříhání taková, že se soubor ve skutečnosti nezmění, jen se vybrané sekvence skryjí (není to nezvratné).