Jak zjistit aktuální cenu elektřiny?

Výsledná cena elektřiny je u různých dodavatelů rozdílná. V době úspor se každá koruna hodí a uvažovat o jiném dodavateli, který nabídne nižší cenu elektřiny, je rozumné. Proč byste měli za elektřinu platit zbytečně víc, když vám jiný dodavatel nabídne nižší cenu a úsporu několik stovek až tisíců korun?

Cena elektřiny se u různých dodavatelů liší

Mnozí dodavatelé elektřiny se spoléhají na to, že si zákazník nedokáže cenu elektřiny zjistit a své výdaje na energie spočítat.

Na druhé straně jsou ale i zástupy nespokojených zákazníků, kteří si na drahou elektřinu stěžují, ale nic nepodniknou. Pokud čtete tento návod, pak jste udělali první krok k úsporám za elektřinu. Gratulujeme.

Cena elektřiny se skládá z několika složek

Důležitá je pro vás informace, že jedna z těchto složek je předmětem smlouvy mezi odběratelem (tedy vámi) a dodavatelem.




Jedná se o cenu za silovou elektřinu. Silná konkurence dodavatelů tlačí cenu elektřiny co nejníže. Postačí pouze důkladné nákupní ceny elektřiny, abyste zjistili, který dodavatel je pro vás nejvýhodnější.

Průměrná cena elektřiny

Průměrná cena elektřiny objevená na internetu vám nebude stačit. Pokud si chcete spočítat reálné úspory za elektrický proud, nezbývá, než pracovat s informacemi o vaší reálné spotřebě, ceně za kWh (kilowatthodinu).

Naštěstí všechna tato data najdete ve svém vyúčtování za elektřinu. Pokud jej nemáte, vyžádejte si ho od svého dodavatele. Kalkulačka cen elektřiny vám porovná ceny elektřiny různých dodavatelů.

Vybrali jste si jiného dodavatele? Jak postupovat?

V první řadě je třeba podotknout, že všechny služby převodu elektřiny jsou zdarma. Nenaleťte podomním či pouličním prodejcům, kteří požadují poplatek. Zavolejte na operátora svého současného dodavatele a zjistěte si výpovědní lhůtu pro ukončení odběru elektřiny (často může být i čtvrt roku). U nového dodavatele si prověřte jeho pověst a jaký má k zákazníkům přístup.

Pokud jste kalkulačku cen elektřiny nepoužili, můžete si cenu elektřiny spočítat sami. Ve svém ročním vyúčtování vyhledejte položku Platby za silovou elektřinu. V ní máte uvedeno např.:

Spotřeba elektřiny: např. 0,246 MWh, kde za 1 jednotku MWh platíte např. 1200 korun.




Vynásobte číslo o spotřebě elektřiny a cenu za jednotku. V našem případě: 0,246 x 1200. Výsledkem je 295 korun.

Co z toho plyne? Spotřebovali jste 0,246 MWh elektřiny a podle dodavatelem stanovené ceny (1200 korun za 1 MWh) je vaše platba 295 korun.
Kolik stojí 1 kWh elektřiny? 295 dělená 1 000, tedy 0,295 korun.

Varování

Čísla a ceny elektřiny jsou orientační a neodpovídají reálným cenám za silovou elektřinu.