Jak vybrat správnou autobaterii?

Chcete koupit levnou autobaterii, nebo dokonce tu nejlevnější? Bez kvalitní autobaterie máte vozidlo jen na okrasu. Tento akumulátor představuje důležitou součást automobilu, díky které dodává autu elektrickou energii v době, kdy nemá zapnutý motor. Bez autobaterie byste však vůbec nenastartovali. Mít autobaterii je tedy nutnost, ale jak už to tak v dnešní době bývá, je už z čeho vybírat.




Co je třeba, pokud si chcete vybrat správnou autobaterii:

  • znát rozměry prostoru, kde máte umístěnou autobaterii
  • vědět, kolik elektrospotřebičů automobil má
  • vědět, jaký typ baterie chceme

Podle čeho vybrat správnou autobaterii

Autobaterii vyberte podle typu auta, a dále podle toho, jakou chcete, aby měla kapacitu, napětí, velikost, údržbu, polaritu a materiál desek.

Vybírejte ji v první řadě s ohledem na to, jakou kapacitu potřebujete. Ta je určena v ampérhodinách a představuje, jakou má baterie výdrž.

U většiny benzinových vozidel si vystačíte s baterií s kapacitou kolem 63 Ah. V případě, že máte dieselový motor, pak potřebujete mít kapacitu autobaterie minimálně 70  Ah. Autobaterii nakupujte i podle jejího napětí. Starší vozidla si vystačí s 6 V, ty novější automobily potřebují autobaterií s 12 V.

Materiál startovacích destiček

Materiál startovacích destiček je rovněž velmi důležitý, ovlivňuje životnost baterie i její vlastnosti. Pokud chcete opravdu to nejlepší, vybírejte si moderní desky z hybridní konstrukce (rozhodně se vyhněte těm klasickým s příměsí antimonu).

Zkontrolujte polohu polarity ve vozidle

Před koupí baterie se proto pořádně podívejte, kde polaritu ve vozidle máte. Většina aut má polaritu na pravé straně, ale mnoho asijských aut má polaritu nalevo.




Podle toho, kde máte polaritu, následně vybírejte autobaterii.

Autobaterie musí mít dostatek místa

Touha po velké kapacitě autobaterie je pěkná, ale pamatujte, že na větší kapacitu baterie se váže i její větší velikost. Proto dříve, než si koupíte autobaterii s větší kapacitou, se přesvědčte, zda pro ni máte ve svém vozidle dostatečné místo.

Tip

Jakou chcete baterii do auta? Takovou, kterou budete muset hlídat a udržovat, nebo bezúdržbovou? Pokud nemáte čas a chuť sledovat hladinu elektrolytu a dolévat destilovanou vodu, zvolte si raději bezúdržbovou autobaterii.