Jak pečovat o dětské vlásky?

V prvních dnech po příchodu z porodnice je novorozenec logicky středem zájmu a pozornosti. Prakticky vše se točí kolem miminka. Krmení, přebalování, procházky, koupání a další péče o nového člena rodiny zabere rodičům hodně času. Ne všichni rodiče si však vědí rady například s tím, jak se starat o dětské vlasy a pokožku hlavy u velmi malého potomka. Čím se liší péče o dětské vlásky vašich nejmenších ratolestí? Vše se dozvíte v následujícím článku.




Co je třeba, pokud chcete správně pečovat o dětské vlásky:

  • kvalitní dětské mýdlo
  • kvalitní dětský šampon
  • dětský kartáč na rozčesávání vlásků

Péče o vlasy novorozence bez šamponu

U dětí do jednoho roku, a zejména u novorozenců, si péče o vlasy vyžaduje velkou opatrnost a obezřetnost. Dětská pokožka je v tomto věku ještě velmi citlivá na to, abyste na mytí vlasů používali různé “agresivní” šampony. Je dobré vědět, že nejlepší je v tomto období omezit mytí dětských vlásků na minimum.

Pokud byste použili nevhodné přípravky, které nejsou určeny pro novorozence, mohli byste mu tím výrazně uškodit. Můžete mu tím způsobit různé ekzémy nebo alergie.

Úplně postačí, když novorozenci budete oplachovat hlavu vlažnou vodou. Při mytí buďte pozorní a používejte vodu, jejíž teplota by neměla být příliš horká, abyste nepopálili dětskou pokožku, ale zároveň by neměla být ani velmi studená, aby dítě nedostalo šok.

Péče o vlasy novorozence s použitím mýdla

Pokud jde o čerstvě narozené miminko a jeho péči o jeho dětské vlásky, bude vám stačit to, co máte doma. Hlavičku udržujeme v čistotě při běžném koupání. Opláchneme ji a podle potřeby použijeme mýdlo, kterým myjeme tělíčko dítěte. Šampon není v prvních týdnech vyloženě nutný. Jakmile miminko při koupání položíme do vaničky na speciální lehátko, nejprve opláchneme hlavičku. Dáváme pozor na to, aby se voda nedostala dítěti do očí. Vlásky pak omyjeme mýdlem a opatrně opláchneme.




Po koupání novorozence šetrně osušíme, což platí i pro vlásky. Malé děti se od sebe liší tím, jak husté a dlouhé vlásky bezprostředně po narození mají. Avšak ty jim postupně vypadají a jsou nahrazeny vlasy novými. V každém případě je však mají zkraje málo, a protože jsou krátké, uschnou rychle.

Výběr vhodné kartáče na vlasy

Dětské vlásky rozčesávejte opatrně, abyste vaše dítě zbytečně netahali a aby se vlasy nezamotávaly. V obchodech se dají koupit speciální kartáče pro nejmenší.

Kromě těch, které mají štětinky z nylonu, se do popředí zájmu dostávají i takové, kde byl místo nylonu použit přírodní materiál.

Jednotlivé štětinky jsou na koncích zaoblené, aby neškrábaly. Při česání příjemně masírují dětskou pokožku, a tak stimulují růst dalších vlásků. Při nákupu můžete narazit například na kartáče s extra měkkými štětinami z kozí srsti. Rukojeť bývá dřevěná, aby vlásky při česání neelektrizovaly.

Tipy

Vybírejte takovou dětskou kosmetiku, která je prověřena, kvalitní a která je určena skutečně těm nejmenším.

Při nákupu kartáčů na česání vlásků přihlédněte nejen k tomu, aby štětiny byly kvalitní, ale aby se vám také rukojeť dobře držela.

Upozornění

Vyhýbejte se výrobkům, které jsou neznámého původu a neznáte jejich složení, protože byste mohli poškodit dětské vlásky.