Jak využít slzovku v kuchyni?

Slzovka je další superpotravina, která si postupně razí cestu do našich domácností. Přesněji řečeno, můžeme si koupit semena této exotické trávy. V podstatě ji lze zařadit mezi obilniny. I když je její cena zatím v porovnání s klasickými obilovinami vyšší, při dobrém skladování vydrží relativně dlouho a dodá našemu tělu potřebné vitamíny a minerály. Jak ji tedy do našeho jídelníčku zařadit a jak využít slzovku? Vše se dozvíte v následujícím článku.




Proč bychom měli používat slzovku?

K největším přednostem slzovky patří schopnost zbavit náš organismus přebytečných tuků a škodlivin. Podporuje trávení, regeneruje játra, působí blahodárně na slezinu a dokáže divy s naší pokožkou.

Podle některých odborných studií si slzovka poradí i s nadměrným množstvím hlenu, které se často kvůli špatnému stravování v lidském těle vyskytuje.

Jaká je mouka ze slzovky

Mouka ze slzovky neobsahuje lepek. Je proto vhodná pro celiaky, vegany nebo strávníky, kteří rádi zkoušejí nové recepty s alternativními ingrediencemi. Odepřít by si ji měly těhotné a kojící ženy. Lidé ji konzumují prakticky odnepaměti, takže jde o prastarou, osvědčenou potravinu. Můžeme ji znát i pod názvem Jobovy slzy.

Jak vařit slzovku

Kdo chce zkusit šetrnou, zdravou detoxikaci, slzovka pro něj může být zajímavým řešením. Počítejte však s tím, že se poměrně dlouho vaří. Dobu vaření lze zkrátit tím, že slzovku přes noc necháte namočenou.

Výborně poslouží jako příloha, dá se přidat do polévky namísto těstovin, lze ji kombinovat půl na půl s rýží. Pokud vám zůstane, vmíchejte ji do dušené nebo vařené zeleniny. Využít slzovku můžete i v kombinaci s houbami.




Jak se dá využít slzovka v mixované podobě

Když slzovku rozmixujete, dá se použít jako základ pro nejrůznější kaše nebo náplně, či nádivky. Lze z ní připravit i dietní placky. Její chuť je nevýrazná, někdo ji popisuje jako mírně sladkou. Dobře chutná, pokud ji připravíme i jako slanou variantu.

Zajímavost o slzovce

Čína je zajímavá zejména svou kuchyní. I zde se využívá slzovka a to tak, že se v podzimním období připravuje ze slzovky kaše, a to z důvodu posílení dětské obranyschopnosti. Kaše se připravuje uvařením a zmixováním slzovky a mrkve.

Upozornění

Dlouhodobé užívání slzovky může mít nežádoucí vliv na ledviny, proto je dobré nejíst ji pravidelně ani příliš často, ani ve velkém množství.