Jak si uvařit dýňové kari plné orientálních chutí a vůní?

Pokud máte chuť na něco netradičního, orientálního – vyzkoušejte naše dýňové kari. Můžete využít hokaido, kterou máte ještě v spíži nebo si ji koupíte v obchodě. Recept není vůbec složitý, je poměrně rychlý a získáte velmi výživné, chutné a voňavé jídlo. Může být na oběd nebo večeři, oblíbili si ho i děti. Je v něm cítit africké Maroko, i pálivé Thajsko – podle toho, kolik chilli vloček přidáte. A úžasně ho doplní křupavé opečené kešu oříšky.
Toto dýňové kari je tedy z dýně, konkrétně z hokaido, ale klidně si můžete udělat masovou verzi. Použijete kuřecí nebo krůtí maso, případně dary moře jako krevety. Pokud nemáte všechno koření, nezoufejte – klidně můžete některé vynechat, ale ne více.



Recept na dýňové kari

Toto chutné jídlo je postaveno na dýni a kombinaci koření. Něco asi máte doma, ale předpokládáme, že garam masala ne. Ani my jsme neměli a tak jsme si udělali takové domácí garam masala.
Toto koření je typické zejména pro indickou, ale také nepálskou kuchyni. Obecně se skládá ze skořice, badyánu, římského kmínu, kardamomu, mletého zázvoru, mletého bobkového listu, koriandru a pepře.
Přinášíme jednoduchý recept, jak si ho připravit – pokud toto koření máte doma, přeskočte přímo na hlavní recept.

Recept na domácí garam masala

Připravte si následující koření:
2 lžíce koriandrových semínek, 2 celé skořice, 1 lžička kardamomu, 1 lžička badyánu, 1 lžička sušeného zázvoru, 1 lžička římského koření, ½ lžičky celého pepře, 4 hřebíčky, 1 lžička muškátového ořechu, 1 bobkový list.
Všechno koření rozemeleme – my jsme použili mlýnek, který využíváme na mletí kávy nebo máku. Potom jsme ho vložili do lahvičky se vzduchotěsným uzávěrem a skladujeme na tmavém místě v spíži. Takové domácí garam masala vydrží i půl roku.

SUROVINY

  • dýně hokaido, asi 600 g
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 cm čerstvého zázvoru
  • 200 g sterilovaných rajčat
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžička celé bílé hořčice
  • hrst čerstvého koriandru
  • 1 a ½ lžičky garam masala
  • 1 a ½ lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička mleté ​​kurkumy
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžíce oleje
  • šťáva z limetky nebo citronu
  • sůl a pepř
  • chilli vločky
  • nesolené kešu oříšky
  • rýže nebo bulgur

POSTUP

Dýni hokaido překrojte na polovinu, vyjměte vnitřní část se semeny a nakrájejte dužninu na kousky. Hokaido můžete klidně i se slupkou, jiný druh tykve bez slupky.
Položte na plech pečící papír a poklaďte na něj hokaido. Posypte solí, pepřem a pokapejte olejem. Můžete vše promíchat, aby se všechny kousky obalily a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 15 minut (podle intenzity vaší trouby). Hokaido se bude ještě vařit, takže ji raději vyndejte dříve, aby se pak nerozvařila na kaši.

Nakrájejte si nadrobno cibuli a česnek. Nastrouhejte zázvor a nasekejte čerstvý koriandr.
V hrnci si zatím rozehřejte olej a opečte na něm bílou hořčici, stačí minutku, dokud nezačne prskat. Pak přidejte cibuli, česnek, zázvor a koriandr. Vhoďte pár chilli vloček a krátce, minutku-dvě opékejte. Pak vhoďte zbylé koření, čili kurkumu, mletý koriandr, garam masalu a skořici.



Nechte trošku opékat, aby se rozvinula vůně (a tím i chuť všech koření). Může to být tak minuta až dvě. Následně vlijte sterilizovaná rajčata a kokosové mléko. Promíchejte a přidejte upečenou dýni hokaido. Nakonec osolte a opepřete podle chuti. Nechte povařit na mírném ohni asi 15 minut.

Pokud je směs příliš hustá, klidně do ní přilijte vodu, i 2-3 dcl. Místy promíchejte a zlehka vařte.
Když je dýňové kari uvařené, dochuťte ho medem, šťávou z limetky nebo citronu a podávejte s přílohou. My jsme vyzkoušeli klasickou rýži, ale i bulgur, který se připravuje velmi jednoduše.
Celé jsme to ozdobili kešu oříšky, které jsme na sucho mírně opekli na pánvi.
Dobrou chuť.