Jak zabránit šedivění vlasů: Proč vlasy šediví?

Každou z nás to dříve či později potká – na hlavě se začnou objevovat šedivé vlasy, nejprve jen výjimečně, s pokročilým věkem pak stále intenzivněji. Dá se šedivění vlasů zabránit a proč vlastně vlasy šediví?




V následujícím článku se dozvíte:

  • Proč vlasy šediví
  • Kdy dochází k šedivění vlasů
  • Jak zabránit šedivění vlasů
  • Prevence

Proč vlasy šediví?

Šedivé vlasy jsou způsobovány změnou struktury vlasové kůry. Tím, jak dochází ke ztrátě pigmentu, který nese název melanin, vlasy postupně ztrácejí svou původní barvu a dochází k jejich šedivění. V momentě, kdy už ve vlasové kůře melanin zcela chybí, vlas zbělá.

Šedivé vlasy jsou zcela přirozeným jevem. Neukazuje to, že byste se o své vlasy starali špatně, nebo že by to naznačovalo nějaké horší zdravotní problémy.

Kdy dochází k šedivění vlasů?

Šedivění vlasů je nezastavitelný proces. U každého člověka se však projevuje v jiné intenzitě a také v jiném věku.

Obvykle se první šediny vyskytují po 30. roku života. U některých jedinců, kteří k tomu mají genetické předpoklady, se však první šedivé vlasy mohou začít objevovat už mnohem dříve, klidně i v období puberty. Jiné zas tento problém začne trápit až kolem padesátky.

Jak zabránit šedivění vlasů?

Jak jsme již naznačili, vzhledem k tomu, že jde o nevratný a přirozený proces, šedivým vlasům se nelze vyhnout. Záleží jen na tom, jaké máte genetické předpoklady.




Šediny však můžete pěkně zakrýt. Klasikou je použití barev na vlasy, odvážnější z vás si raději vlasy nechají úplně ostříhat.

Pokud použijete barvu na vlasy, pak vyberte takovou, která bude mít dlouhodobý efekt a dostatečnou krycí schopnost. Doporučujeme také zvolit spíše tmavší barvy.

Prevence proti šedivění vlasů

Určité preventivní kroky lze přece jen podstoupit. Jedná se hlavně o zvýšení kvality vlasů a jejich dobré vyživování.

Kromě používání kvalitních šamponů na vlasy je to například zajištění dostatečného přísunu vitamínů, a to hlavně vitamínů B, například i v podobě pivovarských kvasnic, které jsou jejich důležitým zdrojem. V neposlední řadě je dobré čas od času provádět masáž vlasů, ideálně během jejich mytí.