Přemýšlíte a nevíte si rady, jak byste měli naložit kedluben na zimu? Kedluben je spolu s ředkvičkami první jarní zeleninou na zahrádkách, ale i v obchodech. Kedluben se pěstuje v mnoha druzích přes celou sezónu a nejlepší je ve svém syrovém stavu. Pokud však máte dostatek kedlubnu, nebo se vám naskytne výhodná koupě, neváhejte a zpracujte si ho i na zimu. Sterilizovat se může jak nastrouhaný a okořeněný kedluben na přípravu salátu, nebo třeba i jako naložený bez koření na vaření. Sterilovaná zelenina sice ztratí část zdraví prospěšných látek, ty ale v rychle vyrostlé skleníkové zelenině během zimy nenajdete ani tak.
Co je potřeba, když chcete naložit kedluben:
Na nálev na kedlubnový salát:
- 1l vody
- 0,25l octa 8%
- 30g soli
- 100g cukru
Přísady do sklenic:
- ½ feferonky
- 2 zrnka pepře
- ½ bobkového listu
- 2 kuličky nového koření
- 2 kolečka cibule
Jak připravit kedluben na nakládání
Kedluben pro přípravu salátu nakrájejte na kousky a předvařte ho do poloměkka v osolené vodě. Potom ho sceďte a nechte okapat.
Nálev připravte svařením vody, cukru a soli. Jakmile začne voda vřít, přidáte ocet a necháte to vše společně ještě minutu povařit. Nádoba musí být zakryta pokličkou. Uvařený nálev odstavte a nechte ho ještě několik minut chladnout.
Nyní můžete naskládat kedluben do sklenic. K polotovaru určenému např. na zelí nepřidávejte nic, jen ho zalijte horkým nálevem a sklenici dobře uzavřete. Ke sladkokyselému kedlubnu do sklenic přidejte koření a zbylé suroviny na zavařování a také ho zalijte horkým nálevem.
Jak dokončit nakládání kedlubnu
Oba druhy sterilizujte 20 minut při teplotě 80 ° C. Po ukončení sterilizace sklenice ihned ochlaďte a odložte do komory nebo do chladničky. Takto nakládaný kedluben můžete podávat jako přílohu k masu u oběda, nebo i jako salát či jen jako součást salátu.