Dostali jste chuť na lahodnou česnekovou polévku? Česneková polévka je jedním z nejtypičtějších receptů, který se používá v mnoha kulturách odnepaměti. Nejde jen o lahodnou polévku, která vám zvedne náladu, ale jde také o úžasný pokrm, který nakopne vaši imunitu a ochrání vaše tělo před různými nemocemi. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, se kterým rozhodně nemáte co ztratit, jen získat.
Orientační informace:
- Doba přípravy: 10-15 minut
- Čas vaření / pečení: cca 1 hodina a 40 minut
- Celkový čas: cca 1 hodina a 50 minut
- Počet porcí: 4 porce
Ingredience potřebné na česnekovou polévku:
- 25 neoloupaných stroužků česneku
- 15 oloupaných stroužků česneku
- 2 lžíce olivového oleje (můžete použít i obyčejný)
- 2 lžíce másla
- 2 ¼ pokrájené cibule (cca 1 střední cibule)
- ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
- 3 šálky zeleninového vývaru
- ½ šálku husté šlehačky
- sůl
- pepř
- 4 měsíčky citronu
- sýr (obyčejný nebo parmezán)
- oregano a bazalka (nepovinné)
Postup přípravy česnekové polévky
- V první řadě si rozehřejte troubu na 180 ° C. Mezitím odkrojte palice česneku a vykrojte z nich 25 stroužků. Ujistěte se, že každý stroužek má odkrojenou špičku na konci (díky tomu se vám bude snadněji vytlačovat).
- Položte si 25 stroužků česneku na malý pekáč (nejlépe skleněný), nalijte na něj 2 polévkové lžíce olivového oleje a nakonec celý česnek posypte trochou soli a pepře. Připraven pekáč zakryjte fólií na pečení, vložte do trouby a nechte ho péct cca 45 minut, dokud vaše stroužky česneku nechytí světle zelený nádech a nezměknou. Pak vyndejte pekáč z trouby a nechte ho vychladnout.
- Stiskněte váš upečený česnek mezi konečky prstů tak, abyste z něj vytlačili samotný česnek a odstranili slupku. Pak ho chvíli odložte stranou.
- Ve velké hluboké pánvi si rozpusťte máslo při střední teplotě. Potom přidejte cibuli a tymián a nechte cibuli osmahnout přibližně 5 minut, dokud vám nezměkne a nebude mít sklovitou barvu. Následně přidejte 15 stroužků syrového oloupaného česneku a také upečeného česneku a nechte je za stálého míchání povařit přibližně 3 minuty.
- Přidejte do pánve zeleninový vývar a pokračujte ve vaření při střední teplotě, dokud se vám vaše polévka nezačne vařit. Potom snižte teplotu a nechte ji podusit pod pokličkou cca 20 minut (česnek musí být velmi měkký). Potom pánev s polévkou sundejte ze sporáku a nechte ji vychladnout.
- S pomocí ponorného mixéru (nebo s obyčejným mixérem v postupných dávkách) rozmixujte polévku, dokud ji nebudete mít naprosto jemnou a hladkou.
- Následně vraťte polévku zpět na pánev a za stálého míchání přidávejte šlehačku. Česnekovou polévku můžete dochutit kořením a solí, popř. můžete použít oregano a bazalku (podle vašich preferencí).
Tip na servírování česnekové polévky
Na závěr si můžete naporcovat polévku na jednotlivé talíře a posypat ji na každém talíři trochou sýra a pokapat šťávou z měsíčku citrónu (1 měsíček na 1 talíř). Přejeme vám dobrou chuť!