Problém, který trápí většinu domácností. Jak se účinně zbavit plísně na zdi?

Nejen, že vypadají neesteticky, ale ovlivňují i zdraví člověka.

Řeč je o plísních na stěnách, které se vyskytují především ve vlhkém prostředí, a to zejména v rozích stěn nebo u oken, kde mají dokonalé podmínky na svůj vznik. I když na první pohled vypadají neškodně, věřte či ne, často vám může jít o život. Onemocnění kůže, poškození plic, bolesti hlavy, kloubů nebo únava. Není toho málo.




Proč vlastně plísně na stěně vznikají?

Vznik plísní podmiňuje množství faktorů. Jedním z nejčastějších je právě nadměrná vlhkost prostoru, kterou může způsobit i nevinné sušení prádla. Pokud vás tento problém trápí opakovaně, mohou za to některé z dalších příčin:

  • nesprávné nebo nedostatečné větrání prostor,
  • nesprávný způsob vytápění objektu,
  • nesprávná a nevhodná výměna oken,
  • zatékající místa v prostorách,
  • nedostatečné vysušení staveb (což je častým problémem novostaveb) a mnoho dalšího

Babské rady jako první pomoc proti plísním

  • Ocet – Jedním z důrazně doporučených bojovníků v boji proti plísním je právě ocet, který dokáže zneškodnit až 82% plísní a 99% bakterií. Důležité je však použít bílý destilovaný ocet. Ten přelijte do rozprašovače a následně jím postříkejte plíseň. Nechte působit přibližně jednu hodinu a pak setřete obyčejným hadříkem navlhčeným v čisté vodě.
  • Čajovníkový olej – Dvě čajové lžičky čajovníkového oleje, respektive tea tree oleje, smíchejte v 2 – 3 dcl vody, nalijte do rozprašovače a pořádně protřepejte. Vzhledem k tomu, že rozpustnost oleje je těžká, doporučuje se přidat i pár kapek mýdla, které tomu dopomohou. Tuto směs nastříkejte na místa, kde se vyskytuje plíseň a nechte zaschnout. V ideálním případě setřete plíseň až po několika dnech.
  • Peroxid vodíku – Smíchejte peroxid vodíku, jedlou sodu a ocet v poměru 1: 1: 1. Opět použijte rozprašovač, směs aplikujte na plíseň na stěně a nechte působit 15 minut. Nakonec setřete hadrem.
  • Savo proti plísním – Ne tak úplně babská ráda, ale stále prostředek, který lze nalézt ve většině domácností. Savo proti plísním nastříkejte rovnoměrně ze vzdálenosti 10-15 centimetrů, přičemž si dejte pozor, abyste povrch příliš nenavlhčili. Působit nechte 15-20 minut, ale místnost je vhodné v této době zcela opustit. Ošetřené místo následně opláchněte vodou, nebo můžete přípravek nechat zaschnout. Důležité však je před samotnou aplikací vyzkoušet přípravek na menší ploše, abyste viděli reakci povrchu.




Když babské rady nepomohou

Odstranění plísní je bezpochyby někdy časově i finančně náročné. Obvykle saháme nejprve po babských radách z internetu a snažíme se využít přípravky a prostředky, které máme doma, avšak ani to někdy nestačí.

V tomto případě je dobré vybrat si raději experty v boji proti plísním na stěně. Tím máme na mysli například protiplísňovou malířskou barvu, která zajišťuje především preventivní ochranu v boji proti plísním. Je určena pro povrchovou úpravu omítek, stěrek, zdiv, sádrokartonu, ale i betonu.