Zelená kávová zrna jsou kávová zrna, které ještě nebyly upražená. Proces pražení snižuje množství obsažené kyseliny chlorogenové. Proto má zelená káva ve srovnání s tradiční, praženou kávou, vyšší hladiny kyseliny chlorogenové. Předpokládá se, že kyselina chlorogenová v zelené kávě, má určité zdravotní benefity, pokud jde o choroby srdeční, cukrovku, hubnutí a další.
Zelená káva se stala populární pomůckou při hubnutí poté, co ji ve své show v roce 2012 zmínil dr Oz. Podle jeho slov jde o “zelené kávové zrno, které rychle spaluje tuk”, a tvrdí, že není potřeba žádné cvičení nebo dieta.
Proč zelená káva?
Kyselina chlorogenová, která se hojně vyskytuje v zelených nepražených kávových zrnech, působí pozitivně i při snižování krevního tlaku. Podle odborníků ovlivňuje cévy, čímž se krevní tlak redukuje. Při hubnutí odborníci předpokládají, že kyselina chlorogenová ovlivňuje způsob, jak tělo zpracovává krevní cukr a jak probíhá metabolismus.
Proč lidé užívají zelenou kávu?
Některé výzkumy ukazují, že zelená káva může pomoci při hubnutí. Několik malých studií prokázalo, že lidé, kteří užívali zelenou kávu, zhubli o 1,3 až 2,3 kg více než ti, kteří tak nedělali. Zelená káva může hrát roli při snižování krevního cukru a při blokování hromadění tuku.
Také se zdá, že zelená káva některým lidem pomáhá při snižování vysokého krevního tlaku. Jedna malá studie týkající se osob s jemně zvýšeným krevním tlakem prokázala přínosy ve srovnání s placebem.
Optimální dávka zelené kávy nebyla z několika příčin stanovena. Kvalita a aktivní prvky ve výživových doplňcích se od značky ke značce liší. Proto je složité, stanovit standardní dávkování. Poraďte se proto se svým lékařem.
Můžete získat zelenou kávu přirozeně ze stravy?
Zelená káva pochází ze stejných zrnek, jaké lidé používají na pražení kávy. Jediný rozdíl je v tom, že tyto kávová zrna jsou nepražené.
Vedlejší účinky a bezpečnost užívání zelené kávy
Zelená káva je pravděpodobně bezpečná, vycházejíce z omezeného množství výzkumů, které se dosud provedeny na lidech. V klinickém výzkumu nebyly hlášeny žádné vážné vedlejší účinky, pokud byla zelená káva nebo extrakt ze zelené kávy podávaný ústy av přiměřených dávkách.
Zelená káva je pravděpodobně nebezpečná, pokud by byla inhalovaná, a to kvůli nepříznivým respiračním účinkům.
Také je důležité uvědomit si, že zelená káva obsahuje kofein, podobně jako tradiční káva. Proto může zelená káva vyvolat nežádoucí účinky spojené s kofeinem, jako je tomu u klasické kávě.
Kofein může vyvolat nespavost, nervozitu a neklid, žaludeční nevolnost, nucení na zvracení a zvracení, zvýšenou činnost srdce a zrychlené dýchání, a další vedlejší účinky. Pojídáním velkého množství kávy si můžeme přivodit i bolesti hlavy, pocity úzkosti, neklid, zvonění v uších a nepravidelný srdeční rytmus.
Zvláštní opatření a upozornění:
- Těhotenství a kojení. Není dostatek spolehlivých informací o bezpečnosti užívání zelené kávy, pokud jste těhotná nebo kojíte. V tomto případě se její konzumaci raději vyhněte.
- Abnormálně vysoké hladiny homocysteinu. Konzumace velkých dávek kyseliny chlorogenové v krátkém období způsobila nárůst hladin homocysteinu, což může souviset se stavy, k jakým patří onemocnění srdce.
- Úzkostné poruchy. Kofein v zelené kávě může zhoršit pocity úzkosti.
- Poruchy krvácení. Existují určité obavy, že kofein obsažený v zelené kávě by mohl zhoršit poruchy krvácení.
- Cukrovka. Některé výzkumy tvrdí, že kofein obsažený v zelené kávě může ovlivňovat způsob, jakým se u lidí s cukrovkou zpracovává cukr. Udává se, že kofein způsobuje obousměrné výkyvy v krevním cukru. Užívejte kofein opatrně v případě, že máte cukrovku a pečlivě si monitorujte hladiny cukru v krvi.
- Průjem. Zelená káva obsahuje kofein. Kofein v kávě, zvláště, pokud se konzumuje ve velkých dávkách, může zhoršit průjem.
- Glaukom (zelený zákal). Užívání kofeinu, který je v zelené kávě, může zvýšit tlak uvnitř oka. Nárůst tlaku se spustí do 30 minut a přetrvává minimálně 90 minut.
- Nemoci srdce. Pokud užíváte vysoké dávky během krátké doby, určitá složka zelené kávy může zvýšit hodnoty konkrétní aminokyseliny v těle (známé jako homocystein), která je spojena se zvýšeným rizikem srdečních chorob. Jiná složka zelené kávy (známá jako diterpeny) je spojována s nárůstem hladin cholesterolu, které také souvisí se zvýšeným rizikem srdečních chorob.
- Vysoký krevní tlak. Užívání kofeinu obsaženého v zelené kávě může zvýšit krevní tlak u lidí trpících na vysoký krevní tlak. Tento efekt však může být slabší u lidí, kteří pravidelně konzumují kofein z kávy nebo z jiných zdrojů.
- Vysoký cholesterol. Určité složky nefiltrované kávy prokazatelně zvyšují hladiny cholesterolu. Tyto složky lze nalézt také v zelené kávě. Není však jasné, zda i zelená káva může způsobit nárůst hladin cholesterolu.
- Syndrom dráždivého tračníku. Zelená káva obsahuje kofein. Kofein v kávě, zvláště při užívání vysokých dávek, může zhoršit průjem a také symptomy syndromu dráždivého tračníku.
- Řídnutí kostí (osteoporóza). Kofein ze zelené kávy a jiných zdrojů může zvýšit množství vápníku, který se vylučuje močí. To může oslabit kosti. Pokud trpíte na osteoporózu, omezte konzumaci kofeinu na méně než 300 mg na den (přibližně 2-3 šálky kávy). Užívání doplňků s vápníkem může pomoci při nahrazení vápníku, který se ztrácí. Ženy po menopauze, které trpí na dědičné onemocnění bránící jim v normálním zpracování vitamínu D, by měli být při užívání kofeinu obzvláště opatrné.
Interakce
V současnosti nemáme žádné informace o interakcích resp. vzájemném ovlivňování v případě zelené kávy.
Dávkování
Ve vědeckých výzkumech byly sledovány následující dávkování:
Podávané ústní:
- Vysoký krevní tlak. Konkrétní extrakt ze zelené kávy – 93 mg denně nebo 185 mg denně.
- Hubnutí. Konkrétní extrakt ze zelené kávy – 80-200 mg denně. Jiná značka extraktu ze zelené kávy – 700 mg denně nebo 1050 mg denně.