Zdravotní přínosy denního užívání spiruliny

V současnosti se na nás neustále az každé strany valí informace o superpotraviny. Na trhu existují stovky možností, většina z těchto superpotravin je plná minerálů, vitamínů, enzymů a různých jiných složek vhodných pro boj s nemocemi. Je ale jedna superpotravina, která stojí stranou od ostatních a právě ji byste pro udržení dobrého zdraví měli konzumovat každý den. Je to spirulina.




Jde o jedinečnou modrozelenou řasu bohatou na chlorofyl a další jiné životodárné živiny.

Podívejme se na různé zdravotní přínosy spiruliny blíže

  • Spirulina je bohatá na různé proteiny, které potlačují infekce. Díky těmto proteinům stoupá v těle počet různých protilátek, které bojují s nemocemi. Obsahuje více než 70% proteinů, což je největší množství mezi všemi potravinami. Také pomáhá při zvýšení produkce bílých krvinek, které bojují s infekcemi a zároveň zamezují jejich vzniku.
  • V roce 2005 byla v časopise Journal of Medical Food zveřejněna studie, ve které autoři zjistili, že vysoké dávky spiruliny pomáhají při tlumení různých alergických reakcí v těle, hlavně u pacientů trpících na alergickou rýmu.
  • Spirulina je také efektivní při léčbě anémie. Podle některých odborníků spirulina zvyšuje tvorbu červených krvinek, hlavně i je kombinovaná s vitaminem B12.
  • Je bohatá na chlorofyl a fykocyanin, což znamená, že spirulina také pročišťuje krev. Vedle podpoře růstu krvinek “omlazují” tyto dvě výživné látky již existující zásoby krve. V podstatě je struktura chlorofylu téměř identická s hemoglobinem, což je důležitá molekula zodpovědná za přenos kyslíku k buňkám a za pročišťování krve.
  • Spirulina je také bohatým zdrojem všech osmi esenciálních aminokyselin, 10 neesenciálních aminokyselin, vitaminů B komplexu, zeaxantinu, antioxidantu betakaroten, esenciálních mastných kyselin, kyseliny gamalinolenové, prospěšných probiotických bakterií, desítek stopových prvků a bílkovin zaměřených na patogeny. Spirulina má také bezkonkurenční schopnost podpořit imunitní systém.
  • Všechny tyto živiny zároveň zbavují tělo a buňky různých těžkých kovů a toxinů. Spirulina je v podstatě dobré chelatační činidlo, které sahá hluboko do tělesných tkání, kde na sebe naváže a zneaktivnit různé toxiny jako je arzen, rtuť, záření, pesticidy, kadmium, karcinogeny životního prostředí a syntetické potravinářské chemikálie.
  • V roce 1988 bylo zjištěno, že spirulina také snižuje hladiny cholesterolu a redukuje skrytý zánět, který je důsledkem akumulace cholesterolu v krevním oběhu.
  • Všichni obézní mohou díky dennímu užívání spiruliny zhubnout. A to díky její schopnosti vyvolat snížení hmotnosti a podpořit tvorbu svalové hmoty.




Závěr

Chcete-li mít užitek ze všech přínosů spiruliny, je třeba, abyste z této nutričně bohaté superpotraviny zkonzumovali několik gramů denně. Dbejte na to, abyste si zakoupili kvalitní značku spiruliny. Tedy takovou, kde je řasa pěstována, sbíraná a balena způsobem zabraňujícím její kontaminaci toxickými mikrocistýnmi.