Rostlina Konjac a její vliv na zdraví

0 Shares
0
0
0

Lékařské a klinické informace o konjac

Možná jste se s pojmenováním konjac ještě nesetkali. Je ale velmi snadno možné, že jste již slyšeli jeho častěji využíván latinský název Araceae perennial.

Konjacový glukomannan (KGM) je v důsledku zpracování bílý na vzhled. Konjacová mouka se používá jako surový materiál. Na pročištění prášku se používá alkohol, ten odstraňuje škroby, popel, celulózu, barviva, alkaloidy a jiné nečistoty. Nakonec vzniká vysoce čistý glukomannan. Suchý obsah KGM je z 90% bez zápachu, vysoce viskózní, přičemž vypadá jako průhledný gel.




Konjac je vysoce zásaditá potravina, což může být výhodné pro toho, kdo má ve své dietě zařazeny maso nebo jiné vysoce kyselé potraviny. Konzumací Konjac tak může dosáhnout potravinovou kyselino-zásaditou rovnováhu, kterou tělo potřebuje. Takže je pro lidské zdraví prospěšný.

Osm funkcí lidského těla a konjac

Hlavní aktivní ingredience v potravinách s obsahem konjac je glukomannan. Nezůstává po jídle v žaludku, aby se strávil. Právě to umožňuje, že je efektivní při vstřebávání cholesterolu a žlučových kyselin. Zabraňuje totiž vstřebávání cholesterolu i žlučových kyselin ve střevech. Vzhledem k tomu, že nemůže být absorbován se slinami kvůli hydrolýze pankreatické amylázy, dokáže glukomannan poskytnout následující tělesné benefity: snížení lipidů, snížení krevního tlaku, schopnost pročištění žaludku, zmírnění zácpy, prevence rakoviny a jiné.

Díky jeho přínosem profituje tělo z glukomannan v rámci trávicího traktu, kardiovaskulárních a cerebrovaskulárních onemocnění, hemoroidů, a také v rámci hubnutí a krásy.

Detoxikace

Detoxikací od nadbytečné rostlinné celulózy, asistuje spolu s aktivní funkcí střev při zrychlení vylučování škodlivých toxinů z těla, stejně jako při ochraně a snížení výskytu onemocnění a poškození střev.

Dieta

Aktivní sportovci věří, že stravování sestávající z nízkokalorického příjmu bez úmyslného dodržování diety, může pomoci při dosažení ideální hmotnosti.

Projímadlo

Laxativa nacházející se v hroznech, které bohatě obsahuje Manan, efektivně stimulují střevní stěnu, udržují zdravá střeva, kontrolují hemoroidy.

Pročištění žaludku

Na pročištění žaludku, které je důležité kvůli podpoře žaludeční motility, je potřeba velké množství rozpustné rostlinné vlákniny. Manan prokazuje vlastnosti, které indikují: schopnost snížit cholesterol, snížení krevního tuku, snížení krevního cukru, roztažení žil, prevence aterosklerózy a jiných kardiovaskulárních onemocnění. Studie ukazují, že Manana má dlouhodobý vliv na sledované tělesné funkce.

Proti cukrovce

Vlákniny z Konjac mají také pozitivní vliv na léčbu cukrovky. Je lékařsky prokázáno, že zvyšují hladiny inzulínu, snižují hladiny cukru. Jsou tedy vhodné při prevenci a léčbě cukrovky.

Vyvážená sůl

Vyvážení nebo rovnováha soli je také dosažitelný konjac. Denní doporučená dávka soli pro lidi by neměla překročit 10 gramů.

Vápník (kalcium)

Potraviny s obsahem konjac přirozeně obsahují přibližně 43 miligramů vápníku v jedné porci. Co je ještě důležitější, obsahuje prvky vysoce rozpustného vápníku, který dokáže tělo snadno vstřebat. Jedna porce konjacovej omáčky, tedy ekvivalent k 250 gramům na porci, obsahuje 20% denní doporučené dávky vápníku.




Způsoby konzumace konjacovej mouky

1 Snižování množství tělesného tuku v rámci půstu

Přísady: vezměte 3-5 gramů konjacového prášku, přibližně 250 ml teplé vody, lžičkou smíchejte ve sklenici a pijte dva až třikrát denně 15 minut před jídlem (zhubnout 1 kg může trvat 2 až 3 měsíce!)

2 Diabetici

Vypijte 15-20 minut před jídlem. Použijte 5 gramů prášku, přidejte 200 ml vody, smíchejte a vypijte! Pijte tři až čtyřikrát denně.

3 Detoxikační projímadlo

Vezměte 5 gramů, přidejte vodu (přibližně 200 ml), řádně rozmíchejte, pijte 1 až 2 krát denně.

4 Konjac jako omáčka

Použijte 3 až 5 gramů prášku, přidejte vodu, smíchejte. Když se konjacový prášek ve vodě dokonale rozpustí, můžete vzniklou omáčku sníst.

5 Konjacová mouka do polévek

Konjacovú mouku lze přidat do jakékoliv polévky. Do zeleninové polévky přidejte polévkovou lžíci mouky.

6 Konjacová mouka do nápojů v prášku

Konjacovú mouku lze přidat do výživných práškových nápojů, či nápojů v plechovce (mléčný prášek, sezamová pasta, kukuřičná mouka, pohanková mouka).

Základní informace o konjac

1) KGM jako rozpustná poživatelná vláknina – může vytvořit ochrannou vrstvu kolem jídla, čímž zabrání jídlu, aby bylo narušena trávicími enzymy.

2) KGM ve vodě bobtná – svůj objem může zvětšit 80 až 100-násobně. Může potlačovat apetit, snížit sytost, čímž se sníží množství přijaté potravy.

3) KGM dokáže zabránit hladinám cholesterolu v nárůstu.

4) KGM umí vylepšit funkci střev, dokáže zvýšit množství stolice, hraje důležitou roli při přečištění střev.

Použití konjacovej mouky

Výzkum dokazuje, že konjac dokáže snížit lipidy, působí při hypoglykémii, má také různé protirakovinné vlastnosti a obsahuje přírodní projímadlo. Jde o polymer, a jako takový má konjacový glukomannan silné schopnosti absorpce. Po absorbování vody dokáže svůj objem zvětšit až na 80 až 100 násobek původního objemu. Jiné potraviny nejsou tak snadno stravitelné a vstřebatelné. Konjac má vlastnosti, které umožňují zvýšit vstřebávání žlučové kyseliny, což následně může snížit špatný cholesterol (LDL), snížit tlak krve a zmírnit kardiovaskulární onemocnění.

1) Konjac je bohatý na konzumní vlákninu, je to důležitý fakt, protože stravitelná vláknina dokáže ve střevech podpořit peristaltiku střev, usnadnit pohyb obsahu střev, zredukovat množství potravy ve střevech a dobu, po kterou tam zůstává. Zkonzumované maso je po konzumaci konjac vylučované místo dvanácti hodin už po sedmi hodinách. Doba setrvání ve střevech se snižuje na pět hodin. Výsledkem je, že vstřebávání škodlivých látek ze stolice do střev se redukuje.

2) Objem konjacovej mouky se umí zvětšit až stonásobně. Konjac v žaludku nabobtná, díky čemuž voda zasytí přirozeně.

3) Dlouhodobá konzumace produktů z konjacovej mouky nevede pouze k léčbě obezity, ale přispívá také k léčbě zácpy, vysokého cholesterolu a prevenci rakoviny tlustého střeva. Konjac také obsahuje rozpustnou konzumovatelné vlákninu. Tento typ vlákniny je velmi efektivní zábranou postprandiální hyperglykémie, čímž se stává konjacová mouka ideální pro pacienty s cukrovkou, kteří hledají potraviny s nízkým glykemickým indexem. Konjac snižuje zátěž po transplantaci Langerhansových ostrůvků.

Konjac obsahuje vzácný gel, který sehrává životně důležitou roli při tvorbě polopropustných membrán s různou velikostí pórů, které jsou připojeny k sliznici střev, kde tvoří obrannou bariéru. Blokují průnik karcinogenních látek, čímž hraje hlavní roli při prevenci rakoviny. Konjac má množství schopností, které pomáhají při prevenci chorob a zlepšení celkového zdraví. Znamená to, že pravidelná konzumace potravin s obsahem konjac je pro tělo dobrá.

Amorphophallus (řecký název pro konjac), tedy jeho podzemní hlízy, lze zpracovat na mouku, která se přidává do jídla. Příjemná chuť konjacovej mouky není pouze chutná, také nabízí přínosy pro hubnutí, pomáhá během léčby a rekonvalescence rakoviny, a má mnohé další výhody. Konjac je v posledních letech ve světě přijímán s nadšením, a je označován jako “magická potravina”, “fantastická potravina”, “zdravá potravina”, a tak dále.

KGM monosacharidy a vázání celulózy jsou podobné degradaci v tenkém střevě, které nedokáže vstřebat jednoduché cukry. Tím je výhodný pro cukrovkáře a lidi s vysokými hladinami cukru v krvi. Právě kvůli tomuto, může být konjac vhodný pro ty, kteří jsou na raw dietě, zda vyznávají konzumaci čerstvých, nezpracovaných (raw) potravin.

Kde konjac roste? Jaké klimatické podmínky potřebuje?

Konjac roste v hojném množství v chladnějším prostředí, které je vlastní například hornatým oblastem v Asii. Víme, že tělo potřebuje 7 hlavních výživných látek. Jednou z hlavních živin je konzumní vláknina. Existuje konzumní vláknina známá jako rozpustná konzumní vláknina, po rozpuštění které se vytvoří konjacové nudle.

Konjacový Manan se nachází také v hroznech. Je užitečný při snižování hladin krevního cukru u lidí s cukrovkou. Kvůli jeho molekulární hmotnosti a vysoké viskozitě, dokáže pozdržet vstřebávání glukózy, efektivně zredukovat postprandiální hladinu glukózy v krvi av konečném důsledku snížit zátěž ostrůvků. Z toho důvodu může zabránit arterioskleróze a dalším kardiovaskulárním chorobám.

Pokud chce osoba zhubnout, odstranit tuk z těla a přitom vařit jedno jídlo pro celou rodinu, není lepší volby než je konjac.

Zázračné protiobezitové funkce

Hlavní jídla část konjac je jeho podzemní bulva, která má tvar podkovy.

Z výživového hlediska má konjac nízké hladiny proteinů, nízké hladiny vitamínů a vysoké hladiny konzumní vlákniny. Právě velké množství konzumní vlákniny je jeho nejefektivnější a nejhodnotnější živinou. V Konjac se nachází rozpustná konzumní vláknina. Hlavní aktivní složkou je glukomannan. Glukomannan dokáže vytvořit ochrannou vrstvu kolem potraviny, ztlumit intestinální absorpci cholesterolu a žlučových kyselin. Prodlužuje dobu setrvání potravin v žaludku, přičemž na stěně střev formuje ochranný film. Navíc vláknina dokáže podpořit peristaltiku střev. Pročišťuje žaludek a odstraňuje toxiny. A protože je to absorbent s nízkým obsahem kalorií, dokáže podpořit zasycení, zredukovat hlad a také snížit hmotnost. Jde o dietní potravinu vhodnou při hubnutí.

Úžasné funkce zdravotní péče

Konjacový Manana nacházející se v hroznech pomáhá při snižování hladin krevního cukru u lidí s cukrovkou. Kvůli jeho molekulární hmotnosti a vysoké viskozitě může Manana oddálit vstřebávání glukózy, efektivně zredukovat postprandiální hladinu glukózy v krvi, a tedy snižuje zatížení ostrůvků (Langerhansových ostrůvků). Takto může fungovat jako prevence arteriosklerózy a jiných kardiovaskulárních onemocnění. Také má dlouhodobý vliv na tělesné funkce.




Konjacové jídlo je vynikající

Po zpracování lze z konjac vyrobit různé typy potravin jako je konjacové tofu (koláčky), konjacové nudle, konjacové plátky, konjacové bionické jídlo jako například květiny a krevety, jehněčí ledviny, vegetariánské chobotničky, sumýši (mořské okurky), medúzy, vepřové koule, atd .

Konjac a prevence zácpy

Glukomannan, což je rozpustná hemicelulóza, dokáže také absorbovat vodu, zvýšit objem stolice a zlepšit stav střevní mikroflóry, střevních bakterií a glykolýzy, při níž vznikají nízké mastné kyseliny. Glukomanám funguje tak, že stimuluje střevní peristaltiku a protože konzumní vláknina obsahuje vodu, změkčí stolici, což je příznivé pro vyprazdňování střev.

Konjacová mouka obsahuje velké množství kvalitní konzumní vlákniny, to znamená konjacového glukomannan, jinak řečeno KGM. KGM jako funkční potravina dokáže snížit krevní tlak, snížit množství tuku v krvi, funguje jako detoxikační laxativum a kontroluje hladiny glukózy v krvi, navíc má některé doplňkové léčebné účinky. Konzumace KGM usnadňuje dosažení sytosti. Pravidelná konzumace konjacovej mouky může hrát důležitou roli při kontrole hmotnosti a je dokázáno, že má mírný vliv na hubnutí.

Manana dokáže pomoci při kontrole hmotnosti, čímž se stává přínosným pro ty, kdo se usilovně snaží snížit nebo udržet si hmotnost dietami a cvičením. Navíc má i vliv na snižování hodnot lipidů.

Myši, konjac a studie týkající se cholesterolu

Ve studii, kde se zkoumal vliv konjac na myši, rozdělili odborníci na výživu myši na dvě skupiny. Obě skupiny dostávaly stejné množství stejných jídel s vysokým obsahem tuků. Jedna skupina však dostávala navíc konjacovú mouku, kontrolní skupina myší konjacovú mouku k jídlu nedostávala.

Výsledky ukázaly, že skupina myší, která byla krmena konjac, měla hladiny cholesterolu nižší než 100 mg. Vědci věří, že konjac obsahuje množství chemických látek, které dokáží snížit cholesterolové sérum a triglyceridy, čímž je možné efektivně snížit vysoký krevní tlak a kardiovaskulární choroby.

Konjacový gel

Konjac obsahuje gelu podobné chemické látky s protirakovinným účinkem. Pokud již jednou konjac dozraje, může být vytažen ze země, následně rozemletý na konjacovú mouku a po zahřátí mouky s vodou se přemění na gel. Při konzumaci vytváří gel poloprůhlednou vrstvu, která pokryje střeva, čímž brání různým škodlivým látkám, obzvlášť karcinogenním, aby byly do těla vstřebané. Právě díky této funkci je konjac známý také jako “protirakovinný oděv”.

Konjac dokáže zvýšit vylučování střevních enzymů, čímž zrychluje čištění sedimentů na střevní stěně, a tím redukuje množství odpadu ve střevech. A navíc, konjac je přínosný pro lidské tělo kvůli svému obsahu pektinu alkaloidů, 17 aminokyselin a stopových prvků. Pro dnešní moderní nemoci související s věkem má konjac obzvlášť velký význam. Ať už jde o jejich léčbě nebo prevenci. Konjac také obsahuje přírodní antibiotikum, nacházející se jako hlavní surový materiál v konjacovej mouce. Pokud se spojí s jinými syrovými potravinami, dokáže konjac vytvořit na povrchu potravin tenký film, který může zabránit bakteriím před vniknutím do potravin.

Terapeutický vliv konzumní vlákniny nacházející se v konjac

Konjac, hlavní složka glukomannan, je látka obsahující rozpustné polysacharidy, což z něj z výživového hlediska činí ideální rozpustnou konzumní vlákninu. Konzumní vláknina má při prevenci chorob pět účinků:

1) konzumní vláknina absorbuje vodu v žaludku, nabere na objemu a zvýší tak sytost. Rozpustná vláknina ve své gelové formě zpomaluje vstřebávání glukózy a tuku. Hladiny glukózy a lipidů se postupně snižují. Výsledkem je, že se snižují vysoké hladiny krevního cukru a vysoké hladiny lipidů v krvi.

2) Vláknina umožňuje zkrátit dobu, po kterou zůstává potrava v žaludku. Běžné jídlo potřebuje obvykle 28 hodin, aby se dostalo ze střev. Potraviny bohaté na konzumní vlákninu potřebují pouze 14 až 16 hodin, čímž se výrazně snižuje vstřebávání škodlivých látek.

3) Vstřebávání konzumní vlákniny může pomoci tělu zbavit se a rozředit karcinogenní a toxické látky. Co do jisté míry poskytuje protinádorovou funkci.

4) Vláknina ve střevech umožňuje prostřednictvím glykolýzy snížit hodnoty pH ve střevech. Metabolická aktivita skupiny anaerobních bakterií je zdrojem protinádorových faktorů.

5) Konzumní vláknina, která mění cholesterol na žlučové kyseliny, dokáže snížit recyklaci žlučových kyselin játry, aby se snížil cholesterol. Brání tak nárůstu cholesterolu.

Většina populace může jíst konjac. Konjac je ideální potravina pro cukrovkáře a pro lidi, kteří chtějí dostat svou obezitu pod kontrolu.

Principy Konjac:

  • Jako rozpustná konzumní vláknina může vytvořit ochrannou vrstvu kolem potravin, čímž zabrání, aby potrava zreagované s trávicími enzymy.
  • Po nabobtnání (dokáže se zvětšit až 80 – 100 krát) dokáže potlačit apetit, podpořit sytost. Tak se celkový příjem jídla může snížit.
  • Může zpomalit a zabránit hladinám cholesterolu před nášlapem, jednoduché cukry a jiné živiny změní na tuky a snižuje syntézu kyselin v těle.
  • Funkce střev – dokáže zvýšit hybnost střev, takže hraje roli i při čištění střev.

Hypolipidemický, protitukový mechanismus jater

1) Cholesterol v trávicím traktu se může smíchat a zabránit absorpci neutrálních tuků a cholesterolu.

2) Konjacový glukomanánový prášek v rámci vstřebávání žlučové kyseliny ve střevech může zabránit opětovnému vstřebání žlučových kyselin. Urychluje přeměnu cholesterolu na žlučové kyseliny, což vede ke snížení hladin cholesterolu.

3) Konjacový glukomanánový prášek se v rámci fermentace mikrobů ve střevech štěpí, výsledkem je vznik kyselin a jiných mastných kyselin s krátkým řetězcem. Tyto mastné kyseliny s krátkým řetězcem se vstřebávají do těla, výsledkem je efekt snižování lipidů.

O mechanismu metabolismu glukózy

Jako konzumní vláknina má konjac dobrý hypoglykemický účinek.

1) glukomannan zbrzdit vyprazdňování žaludku, čímž redukuje hodnoty vstřebávání glukózy do střev.

2) Viskózní glukomannan jako největší potravinová vláknina, dokáže redukovat a ztlumit vstřebávání glukózy.

3) glukomannan redukuje hladiny cirkulace volných mastných kyselin, zlepšuje citlivost vůči inzulínu as tím spojenou poruchu tolerance glukózy.

Prevence a léčba zácpy

1) Konjacová vláknina dokáže díky své vlastnosti vázat vodu zvýšit průměrnou denní váhu a objem vody ve stolici. V důsledku toho se stolice stává měkčí.

2) Konjacová vláknina se postupně působením střevní mikroflóry rozkládá a vytváří mastné kyseliny s krátkým řetězcem, podporují střevní peristaltiku, může zkrátit provozní dobu a průměrný čas pohybu střev, takže množství škodlivých toxinů opouští tělo s asistencí vlákniny.

Hubnutí

Konjac a hubnutí

1) Hlavní gumovitá složka konjacového glukomannan lidské tělo nedokáže rozštěpit, protože neposkytuje žádnou výživu.

2) Když glukomannan v žaludku napuchne, posune se doba vyprázdnění žaludku, čímž se potlačí apetit, což vyústí do menšího příjmu potravy a pocitu plnosti.

3) Pracuje pomalu, brání vstřebávání cholesterolu, cukru a dalších výživných látek.

4) Má sílu laxativa, dokáže zvýšit vylučování u lidí, přispívá k hubnutí.

Vliv Konjac na lidské tělo

čištění krve

Konjacový glukomannan dokáže úspěšně utlumit vstřebávání cholesterolu a žlučových kyselin ve střevech. Stejně jiných mastných látek, které se absorbují rozkládáním. Dokáže zredukovat tuk a cholesterol v krvi, snížit triglyceridy v séru a také celkový objem cholesterolu. Působí tak jako prevence hypertenze, hyperlipidémie a jiných kardiovaskulárních onemocnění. Studie zjistily, že pokud člověk denně užije do tří gramů konjacového glukomannan a dodržuje jeho dlouhodobé užívání, dostaví se pozitivní přínosy konjac.

1) Pročištění trávicího traktu: velké množství studií ukázalo, že jedinečná směs konjacovej gelové vlákniny se dokáže vyformovat do tvaru, díky kterému střevo pročišťuje a podporuje fyziologickou peristaltiku, změkčí stolici, zvýší frekvenci vyprazdňování, sníží tlak ve střevech, zmírní a utiší bolest vyplývající ze zácpy.

2) Ničitel kolorektálního karcinomu: jedinečná směs konjacovej gelové vlákniny dokáže indukovat toxické těžké kovy ve střevech a rychle eliminovat jídlo, snížit dobu vystavení střevních stěn nebezpečným látkám. Brání vstřebávání nebezpečných látek do střev, odstraňují se ze žaludku, střev. Jedinečná směs konjacovej gelové vlákniny má jakousi retenční schopnost žlučníku, brání vyformování škodlivých bakterií v tlustém střevě a konečníku. Konjac je ideální protinádorová potravina.

3) Přínos pro pacienty trpící cukrovkou: viskozita konjacového glukomannan výrazně zvyšuje viskozitu natrávené potravy v trávicím traktu. Doba setrvání natrávené potravy v žaludečním luminou se zdrží, vytvoří ochranný film na střevní stěně. Je účinný při zabránění nárůstu hodnot glukózy a cukru v moči. Domácí i zahraniční odborníci na základě studií potvrzují, že konjac je pro lidi s cukrovkou ideální potravinou, snižuje cukr v krvi, zlepšuje příznaky, kontroluje samotné onemocnění.

4) Nejlepší zdravé jídlo: konjac dodává po jídle pocit plnosti, čímž se snižuje potřeba přijímat další potravu, tělo čerpá energii z tělesného tuku. Takto se lépe kontroluje hmotnost a dotyčný hubne přirozeně.

5) Vápník: 100 gramů konjac obsahuje přibližně 43 miligramů vápníku. Co je ještě důležitější, obsahuje prvky vysoce rozpustného vápníku, které tělo absorbuje.

6) Vyvážená sůl: konjac reguluje nebo vyvažuje tělo s ohledem na příjem soli.

7) Detoxikace: konjac je bohatý na rostlinnou celulózu, takže aktivuje funkci střev, aby se urychlilo vylučování škodlivých toxinů z těla. Prevence onemocnění a snížení výskytu onemocnění střevního systému.

8) Pročištění žaludku: velké množství rozpustné rostlinné vlákniny, která podporuje gastrointestinální peristaltiku. Dokáže zredukovat škodlivé látky v žaludku, určitý čas dokáže chránit žaludeční sliznici, pročišťuje žaludek.

9) Hubnutí: konjacové konzumní vlákna v potravinách zaplní žaludek, zvyšují pocit plnosti a dokáží zredukovat tepelné vstřebávání živin. Může dojít k prevenci obezity, dokonce k postupnému pomalému hubnutí.

Jak používat konjac pro potřeby hubnutí?

Aby se vám podařilo zhubnout s pomocí konjac, jezte celozrnné výrobky s konjacovou moukou a těstoviny jako poslední večerní jídlo. Zároveň je vhodné snídat maso nebo zeleninu, nejvíce se však doporučuje dát si k snídani vajíčka. Důvodem je, že tělo neumí rychle spálit tuk, pokud mu chybí proteiny.

Je důležité poznamenat, že pokud konzumujete konjac kvůli hubnutí, měli byste se vyhýbat produktem s obsahem cukru. Pokud budete jíst denně jídla s obsahem cukru, bude hubnutí postupovat jen velmi pomalu.

0 Shares
Obsah pro tebe