Pomáhá konzumace bobulovin při hubnutí?

Abyste zhubli, musíte přijímat méně kalorií, než využijete. Bobulovité plodiny jsou pro zdravé hubnutí dobrou potravinou. Toto výživné ovoce obsahuje velké množství antioxidantů a dalších živin. Zároveň je jejich “energetická hustota” i koncentrace kalorií na nízké hladině. Pomohou vás tak zasytit a po jídle se budete cítit plný. Není vůbec potřeba posypat si je cukrem, ani jejich netřeba servírovat na zákusku přelité zmrzlinou. To už by byl dezert, ne dietní pokrm.




Energetická hustota

Abyste zhubli, je vhodné volit potraviny s nižší energetickou hustotou. V podstatě tedy více potravin s menším obsahem kalorií. Cílem diétovania je sníst větší objem potravin, které mají menší obsah kalorií. Tak dosáhnete, abyste cítili plný z méně kalorií. Potraviny, které mají vysoký obsah vody a vlákniny, ale nízký obsah tuku – tak, jak bobuloviny – jsou potraviny s nízkou energetickou hustotou. Například pouze jedna lžička másla obsahuje přibližně stejné množství kalorií, než půl šálku ostružin, borůvek nebo plátků jahod. Tedy něco mezi 30 a 40.

Obsah vody

Čerstvé bobulovité ovoce, od borůvek až po maliny, ostružiny a jahody, mají vysoký obsah vody. Většina ovoce a zeleniny obsahuje velké množství vody, které tvoří váhu, objem a šťavnatost, no přitom nepřidává žádné kalorie. Potraviny s vysokým obsahem vody mohou podstatně přispět k pocitu plnosti po jídle. Podle jednoho výzkumu, konzumace jídel, které byly připraveny s přidáním většího množství vody, významně zvýší pocit plnosti a sníží množství snědených kalorií. Pokud s jídlem vypijete sklenici vody, ale v samotném jídle není přidána žádná voda navíc, nemá to žádný vliv na pocit plnosti nebo množství zkonzumovaných kalorií.




Obsah vlákniny

Bobule jsou také plné vláknin, přibližně čtyři gramy na půl šálku ostružin a malin a dva gramy na půl šálku borůvek, brusinek a jahod. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny pomáhají nabrat objem, ale také utlumí trávení, protože vlákniny potřebuje ke strávení delší dobu. Pomohou vám tak cítit se déle plný, při relativně nízkém množství zkonzumovaných kalorií. Výzkum naznačuje, že konzumace celých plodů ovoce, spolu s jejich přirozenou vlákninou, vyvolá větší pocit sytosti, než konzumace ovocného pyré nebo ovocné šťávy.

Nutriční hladiny

Bobule obsahují velké množství antioxidantů, přírodních složek v potravinách, které bojují s oxidací, přirozeným procesem spojovaným s rakovinou, nemocemi srdce a stárnutím, během kterého může dojít k poškození buněk. Některé bobulovité plody – černé maliny, červené maliny, ostružiny a jahody – jsou superantioxidanty s vysokými hodnotami ORAC, tedy absorpční kapacitou kyslíkových radikálů. Všechny tmavě zbarvené bobule také obsahují mnoho kyseliny elagovej, která dokáže zničit některé rakovinné buňky. V neposlední řadě obsahují bobulovité plody i hodně vitamínu C.