Návod, jak správně servírovat alkohol

Chystáte oslavu nebo sváteční oběd a budete podávat i alkohol? I když nejde o oficiální společenskou akci, je dobré, když víte, jak alkohol správně naservírovat. V tomto článku se nebudeme zabývat podáváním piva, vína či šampaňského, ale zaměříme se na destiláty a likéry. Jak tedy podávat alkohol? Zde je návod, jak správně servírovat alkohol.

Destiláty, které se pijí “na ex”

Vodka, ovocné pálenky a některé destiláty a likéry se pijí tzv. na ex. Nalévají se do malých skleniček označovaných jako panáky nebo půlky, ze kterých se najednou vypijí.

Likéry a destiláty k dlouhému popíjení?

Alkohol, který se popíjí pomalu a po malých doušcích jen tak pro chuť, se nalévá do tzv. likérek. To jsou malé sklenice s dlouhými stopkami, které se drží právě za nožku, aby se alkohol v ruce neohříval.

Jak podávat whisky?

Většina lidí si myslí, že whisky se má podávat ve sklenici se silným dnem a rovnými stěnami, které se říká whiskovka, to ale není pravda. Správná sklenka na whisky je na krátké nožcemá tvar tulipánu. Důležité je, že se sklenka směrem nahoru k okraji zužuje, protože jen tak se může správně rozvinout a vychutnat vůně whisky.

Z toho důvodu by whisky také neměla podávat s ledem, ale měla by mít pokojovou teplotu.

Jak podávat koňak?

Na koňak se používá sklenice z tenkého skla, která má nožku a je velmi oblá a nahoru se zužuje. Ačkoliv má sklenička nožku, pokud v ní máte koňak, drží se za nádobu, ne za nožku. Sklenici na koňak lze použít i na whisky.

Jak podávat sherry?

Pokud chcete podávat sherry, tedy něco mezi vínem a destilátem, nalévá se do speciálních sklenic určených přímo na tento nápoj. Jde o skleničku o objemu kolem 120 ml, která vypadá jako zmenšenina sklenice na víno. V tomto typu sklenice lze podávat i likéry, dezertní vína, ale i portské víno.

Jak podávat portské?

Portské víno se servíruje ve sklenicích tulipánového tvaru na nožce, můžete jej ale nalít i do sklenice na sherry, ale i do sklenic na bílé víno.

Portské se podává v pokojové teplotě, ale je možné ho pít i vychlazené. Záleží na vás a na vaší chuti.

Jak podávat cinzano a jiné aperitivy?

Pokud chcete servírovat před obědem aperitiv, hodí se skleničky ve tvaru misky na vysoké nožce. Například cinzano se podává vychlazené a s plátkem citronu.

Správně naservírovaný alkohol vypadá lépe a umožní vám dokonale vychutnat si jeho chuť. Proto věnujte správnému podávání alkoholu patřičnou pozornost a uvidíte, že to ocení i vaši hosté.