Jak zpracovat vlašské ořechy?

Vlašské ořechy jsou cenným zdrojem zdraví prospěšných látek. Skrývají v sobě mnoho vitamínů. Máte na zahradě strom plný ořechů a nevíte si rady s uskladněním, či uchováním vlašských ořechů? Máme pro vás několik tipů. V našem článku najdete rady, jak zpracovat vlašské ořechy.

Proč bychom měli jíst vlašské ořechy

Vlašské ořechy obsahují zdravé nenasycené mastné kyseliny, převážně omega-3. Najdeme v nich však také vitamin E, vitaminy skupiny B, z minerálů obsahují draslík, fosfor, měď, hořčík, vápník, zinek, železo, mangan a další.

Díky obsahu těchto látek může pravidelná konzumace vlašských ořechů pomoci při problémech nervové soustavy a při problémech s neplodností, ořechy také pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu, udržují pružnost cév, snižují riziko mrtvice a infarktu, snižují srážlivost krve, podporují trávení a problémy s vyprazdňováním.

Tyto ořechy by měly být součástí každé domácnosti a neměli bychom na ně zapomínat při stravování. Pokud máte před sebou velmi náročný den v práci, zkouškové období nebo jinak náročné dny, tak si určitě dejte ráno pár vlašských ořechů, které udělají přímo zázraky s vaším mozkem. Pozitivně ovlivní jeho koncentraci, výkonnost a přispějí k celkové psychické pohodě.

Doporučená denní dávka těchto ořechů se pohybuje v rozmezí od 20 do 35 gramů. Pokud jste ve fázi hubnutí, tak vám bude stačit jen 20 gramů vlašských ořechů.

Jak vlašské ořechy sbírat a sušit

Nejlepší je sbírat ořechy za suchého počasí co nejdříve poté, co spadnou na zem. Předejdeme tak vzniku plísní. Ne vždy jsou však na podzim vhodné podmínky, proto pokud chceme usušit vlhké plody, je třeba je nejprve rozložit v jedné vrstvě na síto a nechat je proschnout venku na větru.

Pak je můžeme dosušit při pokojové teplotě. Sušené ořechy je nejlepší skladovat přímo v skořápce zavěšené v papírových či plátěných pytlích, kde nám vydrží až rok. Během sušení a uskladnění však ořechy čas od času zkontrolujeme a plody napadené plísní vyhodíme.

Jak vlašské ořechy vhodně zpracovat

Vyloupané ořechy můžete uchovávat v uzavíratelné nádobě při pokojové teplotě, jejich trvanlivost je však jen pár týdnů.

Pokud jádra vlašských ořechů budete uchovávat v ledničce, jejich trvanlivost se prodlouží zhruba na 2 – 3 měsíce.

Trvanlivost až 1 rok dosáhnete tím, že vyloupaná jádra vlašských ořechů umístěte v dobře uzavřených igelitových sáčcích do mrazničky.

Až několik let ořechy vydrží, pokud je zavaříte. Sklenice natlačte až po okraj ořechy, uzavřete je a sterilizujte asi 20 minut při 80 °C. Po vytažení z hrnce je otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Velmi chutným a zdravým způsobem, jak uchovat vyloupaná jádra vlašských ořechů, je jejich naložení do medu. Med ořechy obohatí o další cenné látky. Stačí vyloupaná jádra vložit do vysterilizovaných uzavíratelných sklenic a zalít je tekutým medovicovým medem nebo zcukernatělým medem rozehřátým při co nejnižší teplotě.

Ořechové skořápky rozhodně nevyhazujte, využijete je na přípravu čaje proti suchému i vlhkému kašli. 

Tipy

Vlašské ořechy využijete při přípravě těsta, cukrovinek, na zdobení moučníků, skvěle se doplňují s chutí sýrů, hrušek, mrkve, medu a smetany.

Upozornění

Vlašské ořechy, které mají na skořápce zvenku plíseň, ihned vyhoďte, jejich konzumace může být nebezpečná.