Jak zpracovat srnčí maso? Zkuste vynikající srnčí guláš.

Asi i vy nejčastěji děláte masová jídla z kuřecího, vepřového, hovězího masa, případně z teletiny nebo jehněčího, že? Udělejte si trošku změnu a vyzkoušejte tento guláš ze zvěřiny. My jsme použili srnčí maso, k tomu knedlík, brusinková omáčka a máte vynikající oběd, který zachutnal i dětem.
Toto masíčko chutná jinak než jelení, je jemnější a lahodnější. Ideálně sežeňte maso z mladého srnce. Maso ze starších zvířat se musí tepelně déle upravovat a je vhodné zejména na dušení. Nejlepší je maso ze srnčího hřbetu, které se peče vcelku, případně je vhodné na medailonky.



Doporučujeme i srnčí svíčkovou, srnčí maso je obecně mimořádně chutné na smetaně. Ochutnejte však tento srnčí guláš a budete se olizovat.

Recept na srnčí guláš ze zvěřiny

Pokud jste ještě nezkusili lahodné srnčí maso, opravdu doporučujeme. Srnec je velmi rozšířený, takže by neměl být problém sehnat toto maso. Vzhledově je červenohnědé, křehké a možná jedno z nejlepších. Musí být však správně odleželé.
Následující suroviny vám vyjdou na cca 4 až 6 porcí, vaření vám včetně přípravy zabere asi dvě hodinky.

SUROVINY

  • 500 g srnčího masa
  • 70 g uzené slaniny
  • 1 větší cibule
  • kořenová zelenina, 1 větší mrkev, 1 petržel
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička mleté ​​papriky
  • 1 lžička soli
  • 4 kuličky jalovce
  • menší snítka rozmarýnu
  • ½ lžičky nového mletého koření
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce brusinkového kompotu

POSTUP

Nakrájejte slaninu na malé kostičky a pěkně ji orestujte na sádle (ne oleji, sádlo je vhodnější). Potom přidejte na drobno nasekanou cibuli.



Na kostičky si nakrájejte kořenovou zeleninu, čili mrkev a petržel. Přidejte do hrnce a chvíli restujte. Následně vložte jalovec, rozmarýn, nové koření, celý pepř, bobkový list a rozmačkaný (nebo na drobno nakrájený) česnek.

Srnčí maso si nakrájejte na větší kostky a vložte je do tohoto základu, který už pěkně voní. Maso míchejte, aby se ze všech stran zatáhlo. Potom ho osolte, ne však mnoho, neboť přilijete ještě vývar, který je osolený. Následně přidejte 1 lžičku papriky a 2 lžíce brusinkového kompotu

Celou směs vařte, podlijte hovězím vývarem, zakryjte a pomalu duste, dokud maso nezměkne. Občas promíchejte.
Měkké maso vyjměte na talíř. Přes sítko do hrnce přeceďte omáčku a odstraňte kuličky jalovce, bobkového listu a také rozmarýnové lístky. Omáčku rozmixujte spolu s kousky mrkve a petržele do hladka. Na závěr vraťte maso do hrnce a můžete podávat – s knedlíkem a brusinkami.
Dobrou chuť!