Jak zpracovat a použít vanilkový lusk?

V dnešním článku si prozradíme pár rad a tipů, jak využít vanilkový lusk. Pokud potřebujete vanilkové aroma, je nejlepší použít přímo vanilkový lusk. Je to lepší způsob než výrobky s umělým vanilkovým aroma, které jsou plné různých aditiv. Vanilkové lusky jsou neodmyslitelnou ingrediencí na dochucení sladkých jídel, k přípravě krémů, pudinků, dezertů, zmrzlin a čokolád. Zpracování vanilkového lusku není nijak složité. Můžete si z něj například připravit i domácí vanilkový cukr.

Kde je možné sehnat vanilkový lusk

Vanilkový lusk se dnes dá sehnat celkem snadno. Buď ve speciálních prodejnách nebo ho nabízejí i některé supermarkety. Důležité je dát si pozor na to, odkud lusk pochází, což samozřejmě souvisí s kvalitou a aroma lusku. Lepší je nakupovat ve speciálních obchodech, kde mají certifikované produkty. Méně kvalitní bývá vanilka z Číny.

Části lusku

Nejcennější součástí vanilkového lusku je jeho obsah – dřeň, která je tvořena drobnými černými zrníčky.

Slupka, která nám po vyškrábané dřeni zůstane, stále obsahuje nezanedbatelné aroma. Je možné ji vyvařit v pudinku, ve svařeném víně nebo v horkém mléce. Ze slupek si také můžete vyrobit domácí vanilkový cukr.

Jak zpracovat vanilkový lusk

Samotné zpracování lusku je jednoduché. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, tupou stranou nože zrníčka vyškrábeme z obou polovin lusku a vmícháme do svých oblíbených jídel.

Jeden středně velký vanilkový lusk přitom vystačí na 0,5 – 1 kg těsta, krému, apod.

Jak skladovat vanilkové lusky a jak dlouho vydrží

Vanilkové lusky skladujeme v uzavíratelných nádobách. Tak je zaručeno, že lusky nevyschnou. Nádoby by měly nejen dobře těsnit, ale neměly by být zároveň příliš velké, aby se snížila možnost oxidace. Pokud by se vanilka nesprávně skladovala, snížila by se kvalita aroma.

Pokud budete vanilku správně skladovat, měla by po otevření originálního obalu vydržet minimálně rok.

Výroba domácího vanilkového cukru

Vyrobte si domácí vanilkový cukr. Je to možné třemi způsoby:

  • Celý vanilkový lusk vložte do uzavíratelné sklenice s cukrem. Cukr je aromatizovaný cca za 2 týdny, ale lepší je delší doba. Cukr přitom můžete stále doplňovat.
  • Rozpůlený vanilkový lusk zbavený dužniny nevyhazujte. Vložte ho stejně jako v prvním případě do uzavíratelné nádoby s cukrem a využijte ho k aromatizaci cukru. Aromatizace cukru bude podstatně rychlejší než v prvním případě, kdy je lusk celý.
  • Vanilkový lusk vydlabejte (semínka) a přidejte do uzavíratelné nádoby s cukrem. Tento způsob přípravy, kde přidáváme semínka, aromatizuje nejintenzivněji a nejrychleji. Počítejte s tím, že budou v cukru černá zrníčka, což však není na škodu.

Sílu vanilkového aroma cukru regulujte podle toho, na co ho chcete použít. Na posypání bude lepší slaběji aromatizovaný, do těst a podobně bude lepší silněji aromatizovaný.

Další použití lusku

Vydlabanou dužinu se semínky můžete přidávat například:

  • rovnou do těsta,
  • do krémů,
  • do smoothie a podobně.

Slupky nebo celé rozřezané lusky můžeme také použít na výrobu domácího vanilkového extraktu. Použijte alespoň 3 lusky na 100 ml alkoholu a nechte macerovat 6-30 týdnů.

Tipy

Pokud se vám stane, že vanilkové lusky vyschnou, můžete dužinu se semínky rozemlít a použít ji v této práškové formě.

Vanilkový lusk můžete ponořit do rumu. Takto aromatizovaný rum je výborný jako ingredience do pečení nebo na flambování.