Jak zmírnit příznaky metabolického onemocnění – dny?

V současnosti se tomuto onemocnění věnuje zvýšená pozornost, protože se výskyt dny v posledních letech zvýšil. Kromě různých jiných faktorů je za toto onemocnění zodpovědná i strava bohatá na tzv. puriny, které podporují nadměrný obsah kyseliny močové v těle.

Začněme prevencí

Dříve, než se budeme věnovat vhodným a nevhodným potravinám, začneme prevencí. Co se týče nápojů, je dobré pít nesycené minerálky (nejlépe neochucené) a bylinné čaje. Takto se postaráte o zředění moči, čímž se zabrání tvorbě ledvinových kamenů, a zároveň se sníží hladina kyseliny močové. Dále je také důležitý pohyb a strava s nízkým obsahem purinů (vajíčka, sýry, těstoviny, mléko apod.). Je nezbytné vyhýbat se alkoholu.

Máte dnu? Dodržujte tyto rady

Na pročištění ledvin konzumujte dýni, meloun a cuketu. Velmi prospěšná je i šťáva z celeru nebo z petržele – zvýšíte tak tvorbu moči v ledvinách, což povede ke zmírnění příznaků tohoto onemocnění. Přední lékaři doporučují postupně zvyšovat přísun vitamínu C, aby se kyselina močová mohla pomalu vylučovat z těla ven namísto usazování.

Vhodné potraviny

Určitě si dopřejte zeleninu – brokolici, cibuli, čínské zelí, brambory, lilek a všechnu kořenovou zeleninu. Konzumujte zralé a čerstvé ovoce, nezmrazené. Dopřejte si ze sladkostí kvalitní med, marmeládu a stevii. Pijte čaje z máty a šípků, šťávy z borůvek, třešní a jahod. Z obilovin jsou vhodné kroupy, rýže, pohanka, bílé pečivo, mléko, těstoviny.

Nevhodné potraviny

Nejsou vhodné ryby a všechny výrobky z nich, čokoláda, kakao, maso (včetně vnitřností) a masné výrobky, jako jsou klobásy. Nejsou vhodné ani luštěniny – zejména fazole, hrách, čočka. Vyhýbejte se chlorované a velmi tvrdé vodě, jakož i černému čaji.

Z ovoce máte zakázáno jen jedno jediné – kiwi.