Jak zdravěji sladit?

V dnešním článku se budeme věnovat tématu jak zdravěji sladit. Sladké máme rádi skoro všichni a také ten, kdo si právě nepotrpí na cukrovinky, ho potřebuje. Výživoví poradci doporučují denně sníst maximálně 50 g přidaného cukru, přičemž ani tak nezáleží na tom, jaký cukr to je. Problém je v množství. Hlavní zásady tedy jsou: co nejpřirozeněji a s mírou.




Čemu se raději vyhnout, pokud chcete zdravěji sladit

Odpovědí je rafinovanému řepnému či třtinovému cukru, fruktóze, fruktózo-glukózovým sirupům a umělým sladidlům. Rafinace zbavuje cukr cenných látek a nejen, že pak přijímáme jen prázdné kalorie, ale zaděláváme si na mnoho zdravotních problémů. Fruktóza neboli ovocný cukr se snadno přeměňuje na tuk a zatěžuje játra. Ovoce je však důležitou součástí našeho jídelníčku, proto pokud příjem ovoce nebude příliš převyšovat příjem zeleniny, bude vše v pořádku. Fruktózo-glukózový sirup, který je hlavní ingrediencí např. i zdánlivě zdravých müsli tyčinek, obsahuje hodně fruktózy. Populární agávový sirup se také z důvodu vysokého množství fruktózy nedoporučuje.

Čím je tedy vhodné sladit

Nejlepším řešením je uspokojovat chuť na sladké přirozeně sladkými potravinami jako ovocem, zeleninou, obilovinami, ořechy, skořicí, celozrnnou rýží či chlebem.

Kdo je zvyklý na klasickou chuť cukru, nebude mu to pravděpodobně stačit, ale dobrá zpráva je, že chutě se mění. Chce to jen vytrvat a cukr postupně snižovat.

Jaké jsou vhodné náhražky cukru, pokud chcete zdravěji sladit

 

Rozmixované sušené ovoce

Nejvhodnější jsou rozinky, brusinky, hrušky či datle, které na chvíli namočíme do vody nebo zalijeme vařící vodou, vodu podle potřeby necháme nebo slijeme a rozmixujeme na kaši. Protože je tato kaše hodně mokrá, je v receptech na pečené moučníky uvedeno, že je vhodné přidat více mouky.

Rozmixovaný přezrálý banán

Banán báječně osladí a navíc nahradí vejce. Hodí se např. do muffinů či koktejlů a je také hlavní ingrediencí při přípravě například banánového chlebíčku, kde je sice cukr použitý, ale stačí ho mnohem méně.

Sirupy a slady

V prodejnách zdravé výživy je možné koupit mnoho druhů sirupů a sladů – rýžový, ječmenný, pšeničný, kukuřičný, javorový.

  • Slady, jsou obecně zdravější než sirupy, protože obsahují méně jednoduchých cukrů a naopak více živin, mají však nižší sladivost, výraznou chuť a jsou husté. Pokud se tedy rozhodnete nahradit cukr sladem, počítejte s jeho větším množstvím: místo jednoho hrnku cukru budete muset použít přibližně jeden a čtvrt hrnku sladu. Slad se hodí např. do perníku.
  • Ze sirupů je vhodnou alternativou sirup rýžový, který má příjemnou chuť a konzistenci řidšího medu. Jeden a půl hrnku sirupu nahradí jeden hrnek cukru v receptu.




Pro použití sladu nebo sirupu platí, že je třeba ubrat půl hrnku tekutiny z receptu, aby těsto nebylo příliš řídké, nebo pokud v receptu tekutina není, je nutné přidat asi 5 lžic mouky na jeden hrnek.

Ovocné šťávy – moučníky je možné zdravěji sladit např. jablečnou šťávou.

Tmavé třtinové cukry – nejsou tak sypké jako světlejší cukry, zato obsahují zbytkovou melasu bohatou na minerální látky, např. železo, hořčík a vápník.

Sušená třtinová šťáva – je nejvhodnější alternativou z třtinových cukrů, protože příliš nezvyšuje hladinu cukru v krvi a obsahuje velké množství živin.

Med – je tradiční sladidlo, obsahující mnoho prospěšných látek, je však také kalorický, proto jej užíváme s mírou a spíše jako lék.

Tip

Enzymy obsažené v obilných sirupech mohou způsobit zřídnutí těsta. Tomu lze předejít jejich 2-minutovým povařením a zchlazením.

O vhodnosti konkrétních sladidel právě pro vás se poraďte se svým lékařem či výživovým poradcem.