Jak zařídit malou kuchyň?

Znáte princip pracovního trojúhelníku? Ten se skládá ze tří částí – centrálních úseků. Obvykle jde o ledničku, sporák a dřez, které jsou v kuchyni nejčastěji využívány. Vzdálenost mezi nimi by proto měla být optimální a rovnoměrná. To však není všechno. Jak je to s nábytkem?

Vsaďte na jednoduchost, opticky zvětší prostor

Pokud vybíráte nábytek, využijte sílu reflexních nebo lesklých povrchů. Skvěle vám poslouží skleněné desky nebo nerezová ocel. S barvami opatrně! Široká paleta barev a odstínů či různých povrchů a textur zbytečně opticky zaplní prostor. Poslední, co potřebujete, je, aby vaše kuchyň působila přeplácaně a neuspořádaně.

“Otevřete” skříně, otevřete prostor

Otevřené skříně policového typu dodají kuchyni vzdušnost a lehkost. Není na škodu poohlédnout se po závěsných systémech bez skříněk, jsou velmi moderní a vzdušné. Pokud však zvolíte uzavíratelné skříňky, upřednostněte ty, které mají dvířka vyrobené z tvrzeného nebo mléčného skla.

Stůl se může vyklápět ze stěny

Pokud opravdu přemýšlíte nad každým centimetrem, uvažujte nad kompaktním jídelním stolkem, který vyklopíte ze stěny podle potřeby. Židle mohou být také skládací, abyste je kdykoliv mohli složit a odložit. Nebo co byste řekli na vysoký barový pult, který může sloužit i jako pracovní deska? Neváhejte a poraďte se o svých možnostech s odborníky.

Pečlivě naplánujte úložné prostory

Pro malé kuchyně je nezbytné zachování volného prostoru na podlaze tak, aby kuchyň mohla dýchat. Úložnými prostory vybavte spíše stěny kuchyně a nebojte se při tom využít každý volný centimetr. Šikovným řešením jsou úložné boxy, které mohou efektivně vyplnit každý roh místnosti. Perfektním řešením jsou také různé zásuvky, stojany nebo závěsné systémy.

Zabudované spotřebiče šetří místo

Máte malou kuchyň? Nevadí, prostor na kvalitní spotřebiče jim najít musíte. Pokud šetříte místo, pomohou vám variabilní a zabudované spotřebiče, které jsou součástí kuchyňské linky a nezabírají tak zbytečný prostor. Co byste řekli na důmyslné multifunkční spotřebiče, jakými je například mikrovlnná trouba disponující vlastnostmi klasické trouby?

4 pravidla zařizování malé kuchyně:

– Dbejte na dostatek úložných prostor mimo klasických nástěnných skříněk, které bývají součástí kuchyňské linky.

– Při vybírání úchytů nepodceňujte jejich kvalitu a odolnost, důležitý je i způsob otevírání jednotlivých skříněk.

– Podlaha musí být volná a průchozí, důležitý je i její vzor. Upřednostněte jednobarevné, lesklé povrchy.

– Využijte sílu multifunkčních spotřebičů, nechte si je zabudovat přímo do kuchyňské linky.