Jak zahustit polévky?

V následujícím článku přinášíme souhrn nejpoužívanějších způsobů, jak zahušťovat polévky. Zahušťují se polévky zeleninové, houbové, luštěninové. Přečtěte si tento článek o tom, jak zahustit polévky. Pokud znáte jiné způsoby zahušťování, budeme rádi, když se o ně s námi podělíte v diskusi pod článkem.

Návod a možnosti, jak zahustit polévky




Jíška

Jíšku si připravíme ze stejného množství tuku a hladké mouky. Na rozehřátý tuk vysypeme mouku a mícháme. Jakmile začne jíška vonět, sejmeme z plotny a máme bledou jíšku na zahušťování polévek. Pokud jíšku osmahneme do tmavé barvy, hodí se na zahuštění bramborové polévky nebo omáčky.

Jíšku před přimícháním do polévky necháme vychladnout, proto ji připravujeme dopředu. Při zahušťování jíškou nebo směsí mouky a vody platí pravidlo studené do horkého, jinak se tvoří hrudky, které ne vždy jdou rozmíchat. Polévka se může zahustit i moukou osmaženou nasucho.

Voda s moukou

Rozmícháním hladké mouky ve vodě, smetaně nebo mléce si vytvoříte jednu z možností, jak zahustit polévky. Lžíci mouky vidličkou nebo metličkou rozmícháme v trošce vody tak, aby vznikla tekutina hustá jako podmáslí. Tu pak pomalu přiléváme do horké polévky a mícháme. Provaříme ještě 15-20 minut, aby mouka ztratila syrovou chuť.

Máslové kuličky

Kuličky si můžeme připravit do zásoby, nějaký čas v ledničce vydrží a jsou v případě potřeby vždy po ruce. Změklé máslo a mouku v poměru 1: 1 propracujeme a utvoříme kuličky.




Uskladníme v chladu a přidáváme do polévky před dokončením. Kuličky se snadno rozvaří a nevznikají hrudky.

Zahuštění syrovým bramborem

Syrový brambor nastrouháme na co nejjemnějším struhadle a vmícháme do polévky. Škrob obsažený v bramboru polévku zahustí.

Musíme ale počítat s tím, že brambora do sebe vtáhne sůl a polévka se bude zdát méně slaná.

Zahuštění obilovinami

Zeleninové polévky se zahušťují ovesnými vločkami, amarantem, quinoou, pohankou nebo jáhlami. Tyto obiloviny se nechají v polévce rozvařit. Nevýhodou však je, že částečně změní chuť polévky. Ne každý to snese, za vyzkoušení to přesto stojí.

Další metody, jak zahustit polévky

Dobře luštěninové a zeleninové polévky zahustí tzv. hraška. Je to směs vyrobená ze semen hrachu a prodává se v prodejnách se zdravou výživou.

Další způsob je zahušťování pomocí instantní bramborové nebo pohankové kaše. Pohanková kaše nemění chuť polévky. Krémové polévky můžeme zahustit i přimícháním jednoho nebo více kusů žloutky do polévky.

Žloutek se vmíchá do částečně vychladlé polévky, aby se nesrazil. Polévku pak už nevaříme.