Jak vyrobit domácí zázvorové bonbóny?

Bolí vás v krku, nebo vás trápí kašel? Nekupujte zbytečně předražené pastilky obsahující umělá sladidla a přídavné látky. Některé pastilky z lékárny obsahují dokonce karmínově modré barvivo, jehož požití může být velmi nebezpečné. Máme pro vás recept na domácí zázvorové bonbóny, které vašemu hrdlu zaručeně uleví a jsou vyrobeny z čistě přírodních látek. Tyto zázvorové bonbóny můžete užívat i preventivně v době chřipek a nachlazení, nebo si je dejte prostě jen tak, jejich chuť jistě uspokojí vaše chuťové buňky a ještě uděláte něco pro své zdraví. Postup na výrobu domácích zázvorových bonbónů naleznete v článku. Tak se pojďme společně pustit do jejich přípravy.




Co je potřeba na domácí zázvorové bonbóny:

  • asi 2 cm zázvoru
  • citron
  • 1/2 hrnku medu
  • práškový třtinový cukr na obalení

náročnost receptu: velmi lehké

čas potřebný na přípravu receptu: 30 minut a více

Co obsahuje zázvor

Kořen zázvoru lékařského je opravdu velmi zdravý. Je známý pro svou pikantní chuť s nádechem exotiky. Zázvor obsahuje velkou dávku esenciálních olejů, které způsobují jeho intenzivní vůni. Najdete v něm však i celou řadu vitamínů (např. A, B1, B2, C, E) a minerálů jako například hořčík, fosfor, draslík, vápník či železo.

Jaké léčivé účinky má zázvor?

Zázvor podporuje trávení a pomáhá proti žaludečním nevolnostem (i těm těhotenským), pomáhá předcházet chřipce, rýmě a nachlazení (případně zmírňuje potíže, pokud nemoc již propukla), bojuje s bolestmi hlavy, pomáhá snižovat hmotnost, posiluje obranyschopnost organismu, má protizánětlivé účinky, snižuje cholesterol, podporuje krevní oběh a zpomaluje některé druhy rakoviny.

Zázvor oceníte při bolesti v krku, protože má antibakteriální účinky a zlepšuje prokrvení sliznice, což napomáhá organismu v boji s nemocí.

Na výrobu domácích bonbonů potřebujeme i včelí med a citron. Včelí med přejde varem, a proto přijde o většinu zdraví prospěšných látek, avšak jeho použití je určitě zdravější než použití bílého rafinovaného cukru. Citronová šťáva bonbóny obohatí o vitamin C, některé vitaminy skupiny B, draslík, hořčík, vápník, železo a další látky. Dokáže také zvýšit imunitu a odstraňovat z organismu viry, a tím zkrátit dobu trvání nemoci.

A jak si domácí zázvorové bonbóny připravíme?

Zázvor oloupeme a nakrájíme na malé kousíčky. Med nalijeme do hrnce, přidáme nakrájený zázvor a 2 lžičky citronové šťávy. Směs uvedeme do varu a jakmile se začne tvořit pěna a obsah vylézat po okrajích hrnce, stáhneme ho z plotny.




Potom směs znovu zahřejeme a opět odstavíme. Zda je směs hotová, můžeme vyzkoušet tím, že trošku nalijeme do ledové vody, pokud se vytvoří tvrdá hrudka, máme hotovo. Pokud ne, můžete celý proces zahřívání směsi zopakovat a znovu provést zkoušku. Jakmile je směs hotová, nalijeme ji do silikonové formy nebo na plech vyložený pečícím papírem.

Necháme ji chvíli ztuhnout a pak z ní trháme kousky, ze kterých vytvoříme kuličky a obalujeme je v práškovém třtinovém cukru. Následně zázvorové bonbóny necháme pořádně ztuhnout. Přejeme dobrou chuť.

Tipy

  • Horkou hmotu lze nalít i do silikonové formy, např. do silikonové formy na výrobu želatinových medvídků nebo do silikonových formiček na led.
  • Zázvor můžete nastrouhat na jemno.

Upozornění

  • Zázvor by neměly konzumovat děti do 2 let a lidé, kteří trpí cukrovkou.
  • Pokud užíváte nějaké léky, poraďte se o konzumaci zázvoru se svým ošetřujícím lékařem.
  • Pozor na alergii na včelí produkty.