Recept na výrobu sladkých domácích likérů se vždycky hodí, a tak vám přinášíme recept na domácí mandlový a kokosový likér. Domácí likér je také vhodným handmade dárkem, stačí vybrat pěknou láhev, ozdobit ji a popř. přidat recept. Domácí likéry jsou výbornou polevou na mražené nanukové dorty.
Co potřebujeme na domácí mandlový a kokosový likér:
Na kokosový likér:
- 1 plechovka Salka
- 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka Tatra
- 5 polévkových lžic kokosu
- 1 vanilkový cukr
- rum podle uvážení
Na mandlový likér:
- 1 balení mandlového pudinku
- 700 ml polotučného nebo plnotučného mléka
- 30 g krupicového cukru
- 2 Salka
- nejméně 250 ml rumu
- 1 kávová lžička mandlového aroma
Postup, jak udělat domácí mandlový a kokosový likér
Na kokosový likér si den předem připravte kokos. Strouhanou jemnou kokosovou moučku nasucho opražte na pánvi. Kokos musí zrůžovět. Ještě teplý kokos zalijte neslazeným kondenzovaným mlékem a nechte přes noc stát.
Druhý den kokos přeceďte přes husté síto a vytlačte všechno mléko. Kokos nevyhazujte, můžete jej přidat např. do pudinku nebo jablečného koláče.
Potom přidejte Salko, vanilkový cukr a rum podle chuti. Pomocí nálevky nalijte do láhve a nechte nějakou dobu uležet. Likér je velmi dobrý.
Pro přípravu mandlového likéru si běžným způsobem uvařte pudink v předepsaném množství mléka. Po uvaření pudink míchejte, aby se na něm neutvořil škraloup.
Do vychladlého pudinku přidejte ostatní ingredience a ručním nebo elektrickým šlehačem vyšleháme.
Na závěr likér raději přeceďte přes sítko, aby v něm nezůstaly žádné hrudky. Slijte do lahví a nějakou dobu na něj zapomeňte.