Jak vybrat zdravý chléb?

Pokud chcete konzumovat zdravý chléb, je třeba vědět, jaký si vybrat. Rozhodně doporučujeme, abyste dávali přednost chlebu Kváskový. Jenže není až tak jednoduché tradiční kváskový chléb sehnat.




Nabízejí výrobci zdravý chléb?

Výrobci prodávají chléb, který nazývají Kváskový, ale nejde o tradiční kváskový chléb, protože obsahuje příměs kvasnic. V současné době se totiž na výrobu chleba většinou používá kvásek smíchaný s droždím, zatímco tradiční kváskový chléb je jen z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí.

V čem je problém

Problém je v kvalitě droždí. Tradiční droždí bylo bez přidaných chemických látek založené na obilí. Takové droždí dnes není běžně dostupné.

Droždí je v současné době ve většině případů vyráběno za pomoci kyseliny sírové, fosfátů, amoniaku, emulgátorů a různých jiných látek.

Tradiční kvásek

je jen směsí mouky (většinou žitné) a vody. Za příznivých podmínek tato směs přirozeně kvasí (fermentuje) a to díky bakteriím a kvasinkám, které se nachází ve vzduchu a v obilí.

Při kvašení vzniká kyselina mléčná, kyselina octová, oxid uhličitý a aromatické látky.

Proč je kváskový chléb zdravý

Dlouhým kvašením se odbourává kyselina fytinová z obilí, která jinak může ve střevech spolu s jinými látkami vytvářet špatně rozpustné sloučeniny . Kyselina fytinová na sebe navíc váže například hořčík a vápník, a ty pak nejsou využitelné pro tělo.

Tímto dlouhým kvašením kváskového chleba jsou tedy minerální látky lépe využitelné.

Také se dlouhým kvašením rozkládají bílkoviny a chléb je lépe stravitelný, posiluje střevní mikroflóru a tím i imunitu našeho těla, nezpůsobuje nadýmání a  zácpy a má antibiotické účinky.

Po přečtení tohoto článku si už určitě víte vybrat zdravý chléb. Pokud nevěříte prodejcům v obchodech, raději si ho upečte doma.




Tipy

  • Kde seženete kváskový chléb? V menších soukromých pekárnách, v prodejnách se zdravou výživou.
  • Ptejte se pekaře, zda je kváskový chléb vyráběn opravdu jen z kvásku, nebo je s příměsí kvasnic a tedy i s dalšími přidanými látkami.
  • Upečte si chléb doma (recept na domácí kváskový chléb najdete určitě na internetu)
  • Upéct kváskový chléb sice trvá dlouho, ale stojí to za to.
  • Pokud nechcete péct s kváskem, sežeňte si aspoň bio droždí. Budete mít jistotu, že jde o kvalitní droždí a váš chléb bude zdravější.