Jeden z nejoblíbenějších tradičních koláčů, jaké nejčastěji pečeme na Vánoce, či Velikonoce. Retro koláč, který nám připomíná dětství. Biskupský chlebíček je plný oříšků, sušeného ovoce a posypaný cukrem nebo politý čokoládou. Mňam!
Vnitřek můžete zvolit podle sebe, nejčastěji jsou to sušené ovoce a oříšky. My uvádíme i kandované ovoce, ale ideální je dát vlastní sušené ovoce. Pokud ho tedy máte. Ořechy zase můžete předem krátce opražit na pánvi, budou chutnat ještě lépe a úžasně vonět.
Pokud nemáte formu na biskupský chlebíček, bez problémů ji koupíte v mnoha obchodech i na internetu.
Recept na biskupský chlebíček
Zde je jednoduchý osvědčený recept na biskupský chlebíček, který zvládne každá hospodyňka. Když ho zabalíte do alobalu, vydrží vám i dva týdny, čili můžete ho udělat i dříve před svátky.
Suroviny
- 6 vajec
- 120 g moučkového cukru
- šťáva a kůra z poloviny citronu
- 120 g hrubé mouky
- špetka soli
- prášek do pečiva
- 30 g rozinek
- 80 g sušeného ovoce (fíky, datle, meruňky, kiwi, kandované ovoce ap.)
- 50 g čokolády
- 30 g oloupaných mandlí nebo vlašských ořechů
- sušené ovoce na posypání
Na čokoládovou polevu potřebujete 100 gramů čokolády a 50 g ztuženého tuku, případně ji udělejte tak, jak jste zvyklí.
Postup
Žloutky vymíchejte s polovinou moučkového cukru do pěny a přidejte citrónovou šťávu a nastrouhanou kůru.
Prosátou mouku promíchejte s práškem do pečiva, se solí, se sekanými / nabobtnalými rozinkami, se sušeným ovocem, s čokoládou a mandlemi, či jinými ořechy. Ať se dobře obalí.
Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na tuhý sníh a střídavě se sypkou směsí vmíchejte do žloutkové pěny.
Těsto přeložte do vymazané a krupicí vysypané formy na chlebíček a v troubě vyhřáté na 180 ° C pečte asi 25 – 30 minut. Pro jistotu zkoušejte špejlí, jestli je chlebíček upečený.
Vychladlý chlebík vyklopte na mřížku.
Polijte polevou – tu si udělejte, jak jste zvyklí. Případně rozpusťte čokoládu, přidejte ztužený tuk a dohladka vymíchejte.
Nakonec můžete posypat nasekaným sušeným ovocem a nechte ztuhnout.