Jak upéct rohlíčky z jedlých kaštanů?

Přinášíme vám recept na rohlíčky z jedlých kaštanů. Drobné pečivo s přídavkem jedlých kaštanů je typické spíše na Slovensku než u nás v Čechách. Na Slovensku se z kaštanů dělá mnoho druhů vánočního cukroví. Pokud máte chuť vyzkoušet nějaký kaštanový recept, jeden vám doporučujeme. Vyzkoušejte chutné pečivo – rohlíčky z jedlých kaštanů.

Co potřebujeme na rohlíčky z jedlých kaštanů:

  • 450 g jedlých kaštanů (vařených, oloupaných)
  • 210 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla nebo Hery
  • citronová kůra
  • bílek na potření
  • krystalový cukr na obalení

Postup, jak udělat rohlíčky z jedlých kaštanů krok za krokem

Kaštany oloupejte a uvařte ve vodě doměkka. Při loupání dávejte pozor, ať se nepořežete. Kaštany nařízněte na špičce do kříže ostrým nožem a pak odstraňte slupku.

U mražených kaštanů tato nepříjemná práce odpadá. Uvařené a vychladlé kaštany nastrouhejte na jemném struhadle nebo v robotu.

V misce promíchejte hladkou mouku s cukrem a citrónovou kůrou. Potom přidejte nastrouhané kaštany, znovu promíchejte a nakonec ke směsi pokrájejte tuk. Vše dohromady rukama zpracujte na těsto.

Správně propracované těsto se nebude lepit na stěny mísy. Nechte ho v chladu alespoň 2 hodiny ztuhnout.

Z těsta tvoříme stejně velké kuličky. Ty pak rukou vyválíme na stejně velké válečky a naskládáme je těsně vedle sebe na pečicí papír. Potřeme je všechny najednou rozšlehaným bílkem.

Potřené válečky obalujeme v misce s krystalovým cukrem, ohneme přes prst do tvaru rohlíčků a pokládáme na plech s pečícím papírem.

Pečení

Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C. Doba pečení záleží na velikosti rohlíčků. Rohlíčky můžeme obalovat i v třtinovém nebo různě ochuceném cukru. Potřebují alespoň týden na rozležení.