Přinášíme vám recept na rohlíčky z jedlých kaštanů. Drobné pečivo s přídavkem jedlých kaštanů je typické spíše na Slovensku než u nás v Čechách. Na Slovensku se z kaštanů dělá mnoho druhů vánočního cukroví. Pokud máte chuť vyzkoušet nějaký kaštanový recept, jeden vám doporučujeme. Vyzkoušejte chutné pečivo – rohlíčky z jedlých kaštanů.
Co potřebujeme na rohlíčky z jedlých kaštanů:
- 450 g jedlých kaštanů (vařených, oloupaných)
- 210 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 200 g másla nebo Hery
- citronová kůra
- bílek na potření
- krystalový cukr na obalení
Postup, jak udělat rohlíčky z jedlých kaštanů krok za krokem
Kaštany oloupejte a uvařte ve vodě doměkka. Při loupání dávejte pozor, ať se nepořežete. Kaštany nařízněte na špičce do kříže ostrým nožem a pak odstraňte slupku.
U mražených kaštanů tato nepříjemná práce odpadá. Uvařené a vychladlé kaštany nastrouhejte na jemném struhadle nebo v robotu.
V misce promíchejte hladkou mouku s cukrem a citrónovou kůrou. Potom přidejte nastrouhané kaštany, znovu promíchejte a nakonec ke směsi pokrájejte tuk. Vše dohromady rukama zpracujte na těsto.
Správně propracované těsto se nebude lepit na stěny mísy. Nechte ho v chladu alespoň 2 hodiny ztuhnout.
Z těsta tvoříme stejně velké kuličky. Ty pak rukou vyválíme na stejně velké válečky a naskládáme je těsně vedle sebe na pečicí papír. Potřeme je všechny najednou rozšlehaným bílkem.
Potřené válečky obalujeme v misce s krystalovým cukrem, ohneme přes prst do tvaru rohlíčků a pokládáme na plech s pečícím papírem.
Pečení
Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C. Doba pečení záleží na velikosti rohlíčků. Rohlíčky můžeme obalovat i v třtinovém nebo různě ochuceném cukru. Potřebují alespoň týden na rozležení.